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J-GLOBAL ID:202001002706336590   Update date: Feb. 06, 2025

Kiriake aya

キリアケ アヤ | Kiriake aya
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Affiliation and department:
Research field  (3): Nutrition and health science ,  Food sciences ,  Marine/Aquatic life sciences
Research keywords  (5): 過酸化脂質 ,  脂肪酸 ,  タンパク毒 ,  フグ毒 ,  魚類刺毒
Research theme for competitive and other funds  (10):
  • 2024 - 2027 安定同位体でラベルしたリノール酸過酸化物とオキソ脂肪酸の体内動態解明
  • 2022 - 2023 過酸化脂質の体内動態の解明
  • 2021 - 2023 Elucidation of isotope labeled DHA and EPA hydroperoxide distribution and metabolism
  • 2022 - 2023 魚類体表粘液を用いた環境に優しい新規抗菌剤の探索
  • 2019 - 2021 Development of the visualization technique of isotope labeled PUFA hydroperoxides distribution and metabolism in the mouse body
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Papers (32):
  • Kazuki Tada, Yuriko Suganuma, Aya Yoshinaga-Kiriake, Shota Koishi, Kazuaki Yoshinaga. Analysis of Total, Free, and Esterified Sterols and Triterpene Alcohols in Edible Oils using a Gas Chromatography-Flame Ionization Detector. Journal of oleo science. 2025. 74. 2. 147-155
  • Aya Yoshinaga-Kiriake, Kazuaki Yoshinaga, Sae Miyagawa, Kanako Yoshino, Seiya Tanaka, Takumi Takahashi, Shunji Kato, Junya Ito, Yurika Otoki, Kiyotaka Nakagawa, et al. Comparison of the Catabolic Rates of Linoleic and Oleic Acid Hydroperoxides Using 13CO2 Expired from Mice. Journal of oleo science. 2024. 73. 6. 847-855
  • Nishimura Kazuya, Huang Xiannan, Yoshinaga-Kiriake Aya, Yahata Yuna, Tanaka Seiya, Gotoh Naohiro, Yoshinaga Kazuaki. Formation of Epoxy Fatty Acids in Triacylglycerol Standards during Heating. Journal of Oleo Science. 2024. 73. 5. 637-644
  • Yuji Nagashima, Kenta Fujimoto, Masahiko Okai, Yoichiro Kitani, Aya Yoshinaga-Kiriake, Shoichiro Ishizaki. Primary Structure and Conformation of a Tetrodotoxin-Binding Protein in the Hemolymph of Non-Toxic Shore Crab Hemigrapsus sanguineus. Journal of Marine Science and Engineering. 2023. 11. 1. 181-181
  • Aya Yoshinaga-Kiriake, Daisuke Takata, Takashi Norito, Masayasu Maki, Shota Mochizuki, Kazuaki Yoshinaga. Comparative Evaluation of Fatty Acid Composition, Tocopherols, and Volatile Compounds of Walnut Oil between Juglans mandshurica Maxim. var. sachalinensis (Komatsu) Kitam and J. regia L. Journal of oleo science. 2022. 71. 12. 1743-1748
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MISC (35):
  • 吉永和明, 黄顕南, 西村和也, 桐明絢, 田中誠也, 後藤直宏. 熱酸化によって生じるエポキシ脂肪酸の体内動態に関する研究. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2024. 78th
  • 平田瑛美, 田中誠也, 岩崎雄吾, 桐明絢, 吉永和明, 後藤直宏. 安定同位体を用いたDHA結合リン脂質のリモデリング解析. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2024. 78th
  • 桐明絢, 東岡陽菜, 上野匡隆, 松村洋寿, 尾高雅文, 涌井秀樹. ハタハタの魚卵ブリコ由来緑色色素結合タンパク質の性状および一次構造解析. 日本水産学会大会講演要旨集(CD-ROM). 2023. 2023
  • 仲川清隆, 高橋巧, 加藤俊治, 吉永和明, 桐明絢, 後藤直宏, 池田郁男. 食べた過酸化脂質はどのように消化・吸収されるのか?(ラットを用いた評価). 日本酸化ストレス学会学術集会プログラム・抄録集. 2023. 76th
  • 高橋巧, 加藤俊治, 伊藤隼哉, 吉永和明, 桐明絢, 後藤直宏, 仲川清隆. トリアシルグリセロールヒドロペルオキシドの吸収代謝の新仮説検証~疾病との関連解明に向けて~. 脂質栄養学. 2022. 31. 2
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Books (1):
  • 水圏生物タンパク質科学の新展開 = Recent progress in protein studies on aquatic organisms
    恒星社厚生閣 2020 ISBN:9784769916574
Lectures and oral presentations  (13):
  • 安定同位体ラベル化リノール酸過酸化物とオレイン酸過酸化物の体燃焼性の解析
    (日本油化学会第61回年会 2023)
  • 安定同位体標識脂肪酸を用いた体脂肪燃焼直接モニタリング法の確立
    (日本油化学会第61回年会 2023)
  • エイコサペンタエン酸過酸化物の代謝に関する研究
    (日本油化学会第61回年会 2023)
  • 魚類刺毒に関する生化学的研究
    (第37回マリントキシン研究会 2023)
  • ハタハタの魚卵ブリコ由来緑色色素結合タンパク質の性状および一次構造解析
    (令和5年度日本水産学会春季大会 2023)
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Education (2):
  • 2010 - 2013 Tokyo University of Marine Science and Technology Graduate School of Marine Science and Technology Course of Applied Marine Biosciences
  • 2008 - 2010 Tokyo University of Marine Science and Technology Graduate School of Marine Science and Technology Course of Food Science and Technology
Professional career (1):
  • 博士(海洋科学) (東京海洋大学)
Work history (6):
  • 2024/04 - 現在 Fukushima University Faculty of Food and Agricultural Sciences Food Science Course
  • 2021/04 - 2024/03 Akita University
  • 2019/03 - 2021/03 Fukushima University Faculty of Food and Agricultural Sciences
  • 2018/04 - 2019/03 Tokyo University of Marine Science and Technology
  • 2016/04 - 2018/03 RIKEN RIKEN Research Cluster for Innovation RIKEN Innovation Center
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Awards (2):
  • 2023/09 - 公益社団法人日本油化学会 Select Lectures 安定同位体ラベル化リノール酸過酸化物とオレイン酸過酸化物の体燃焼性の解析
  • 2022/01 - 日本水産学会 水産学奨励賞
Association Membership(s) (6):
日本生物工学会 ,  日本油化学会 ,  毒素シンポジウム ,  日本食品衛生学会 ,  マリントキシン研究会 ,  日本水産学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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