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J-GLOBAL ID:202101007405206798   Update date: Apr. 19, 2024

Sugiyama Yuta

スギヤマ ユウタ | Sugiyama Yuta
Affiliation and department:
Research field  (3): Food sciences ,  Applied biochemistry ,  Applied microbiology
Research theme for competitive and other funds  (3):
  • 2023 - 2026 シアロオリゴ糖代謝を起点とした腸内細菌と宿主の共生機構の解明
  • 2022 - 2024 食物繊維レスポンダーに特徴的なマイクロバイオーム・遺伝子・酵素の解明
  • 2021 - 2024 Enzymatic insight into the microbiota formation in infant guts
Papers (22):
  • Hiromi Shimokawa, Mikiyasu Sakanaka, Yuki Fujisawa, Hirokazu Ohta, Yuta Sugiyama, Shin Kurihara. N-Carbamoylputrescine Amidohydrolase of Bacteroides thetaiotaomicron, a Dominant Species of the Human Gut Microbiota. Biomedicines. 2023. 11. 4. 1123-1123
  • Yuta Sugiyama, Yumiko Mori, Misaki Nara, Yusuke Kotani, Emiko Nagai, Hiroki Kawada, Mayu Kitamura, Rika Hirano, Hiromi Shimokawa, Akira Nakagawa, et al. Gut bacterial aromatic amine production: aromatic amino acid decarboxylase and its effects on peripheral serotonin production. Gut Microbes. 2022. 14. 1
  • Yoshihiro Saito, Tomoya Yamashita, Naofumi Yoshida, Takuo Emoto, Shintaro Takeda, Tokiko Tabata, Masakazu Shinohara, Shigenobu Kishino, Yuta Sugiyama, Nahoko Kitamura, et al. Structural differences in bacterial lipopolysaccharides determine atherosclerotic plaque progression by regulating the accumulation of neutrophils. Atherosclerosis. 2022. 358. 1-11
  • Kyosuke Yakabe, Seiichiro Higashi, Masahiro Akiyama, Hiroshi Mori, Takumi Murakami, Atsushi Toyoda, Yuta Sugiyama, Shigenobu Kishino, Kenji Okano, Akiyoshi Hirayama, et al. Dietary-protein sources modulate host susceptibility to Clostridioides difficile infection through the gut microbiota. Cell Reports. 2022. 40. 11. 111332-111332
  • Rika Hirano, Aiko Kume, Chisato Nishiyama, Ryosuke Honda, Hideto Shirasawa, Yiwei Ling, Yuta Sugiyama, Misaki Nara, Hiromi Shimokawa, Hiroki Kawada, et al. Putrescine Production by Latilactobacillus curvatus KP 3-4 Isolated from Fermented Foods. Microorganisms. 2022. 10. 4. 697-697
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MISC (17):
  • 杉山友太. 乳酸菌研究者のキャリアデザイン. 日本乳酸菌学会誌. 2024. 35. 1. 75-76
  • 杉山友太, 栗原新. 腸内細菌由来フェネチルアミンによる宿主セロトニン産生の促進. バイオサイエンスとインダストリー. 2023. 81. 4. 305-307
  • 杉山友太, 栗原新. ヒト腸内常在細菌の芳香族アミン産生と宿主末梢セロトニンへの寄与. 消化器病学サイエンス. 2023. 7. 2. 102-106
  • 杉山 友太. ヒト腸内優勢菌バクテロイデス属細菌の類稀なるオリゴ糖資化能. 生物工学会誌. 2021. 99. 8. 438-438
  • 平野里佳, 平野里佳, 久米愛子, 西山知里, 本田涼将, 白澤秀斗, 凌一葦, 杉山友太, 奈良未沙希, 下川ひろみ, et al. Latilactobacillus curvatus KP 3-4, a lactic acid bacterium derived from a fermented food, synthesizes putrescine via ornithine decarboxylase. 日本ポリアミン学会年会プログラム及び抄録集. 2021. 12th (CD-ROM)
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Patents (1):
  • 末梢セロトニンまたは腸内芳香族アミンの増加を伴う疾患の予防または治療用医薬組成物および末梢セロトニンまたは腸内芳香族アミンの増加を伴う疾患の予防または治療用薬剤のスクリーニング方法
Lectures and oral presentations  (2):
  • Aromatic amine production in human gut bacteria: the role of aromatic amino acid decarboxylase in serotonin production
    (IUNS-ICN 22nd International Congress of Nutrition)
  • 腸内細菌の芳香族アミン産生と宿主末梢セロトニン産生への寄与
    (第2回腸内デザイン学会年会 2022)
Education (3):
  • 2020 - 2020 Kyoto University Graduate School of Agriculture
  • 2010 - 2012 Fukui Prefectural University
  • 2006 - 2010 Fukui Prefectural University Faculty of Biotechnology Department of Bioscience
Professional career (1):
  • Ph.D.(Agriculture) (Kyoto University)
Work history (5):
  • 2021/04 - 現在 Gunma University Center for Food Science and Wellness
  • 2020/04 - 2021/03 Kyoto University Graduate School of Agriculture Division of Applied Life Sciences
  • 2018/04 - 2020/03 Kyoto University Graduate School of Agriculture Division of Applied Life Sciences
  • 2013/12 - 2018/03 Ishikawa Prefectural University Host-Microbe Interaction Research Lab.
  • 2012/04 - 2013/11 株式会社ハイテック 特定派遣研究員
Committee career (1):
  • 2023/09 - 現在 Japan Society for Lactic Acid Bacteria 泊まり込みセミナー委員
Awards (3):
  • 2017/11 - 第10回北陸合同バイオシンポジウム ポスター最優秀賞 高効率1,2-α-L-fucosynthaseの作出とH抗原含有オリゴ糖および糖タンパク質創製への応用
  • 2015/10 - 第8回北陸合同バイオシンポジウム ポスター優秀賞 大腸菌の新規プトレッシンエクスポーターSapBCDF
  • 2011/11 - The 2011 International Conference on Food Factors ICoFF Poster Award Identification of Nitric oxide generation-inhibitors of Zizyphus jujuba, and analysis of the molecular mechanisms
Association Membership(s) (5):
The Intestinal Microbiology Society ,  Japan Society for Lactic Acid Bacteria ,  日本ポリアミン学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本フードファクター学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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