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J-GLOBAL ID:202401007654162182   Update date: Dec. 29, 2024

Kano Yuriko

カノウ ユリコ | Kano Yuriko
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Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (1): Nutrition and health science
Research keywords  (1): Extra virgin olive oil, Oleuropein, Oleuropein aglycone, UCP1, Brown adipose Tissue, Browning of white adipose tissue
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 2013 - 2018 Effects of extra virgin olive oil on nutritional functions in life styles
  • 2006 - 2009 The studies of the nutritional functions in extra virgin olive oil
Papers (12):
  • Yuriko OI-KANO, Tsuyoshi GOTO, Haruya TAKAHASHI, Yusaku IWASAKI, Teruo KAWADA. Effect of Oleuropein on Anti-Obesity and Uncoupling Protein 1 Level in Brown Adipose Tissue in Mild Treadmill Walking Rats with Diet-Induced Obesity. Journal of Nutritional Science and Vitaminology. 2024. 70. 3. 193-202
  • Yuriko Oi-Kano, Yusaku Iwasaki, Toshiyuki Nakamura, Tatsuo Watanabe, Tsuyoshi Goto, Teruo Kawada, Kenichi Watanabe, Kazuo Iwai. Oleuropein aglycone enhances UCP1 expression in brown adipose tissue in high-fat-diet-induced obese rats by activating β-adrenergic signaling. The Journal of Nutritional Biochemistry. 2017. 40. 209-218
  • Yuriko Oi-Kano, Teruo Kawada, Tatsuo Watanabe, Fumihiro Koyama, Kenichi Watanabe, Reijirou Senbongi, Kazuo Iwai. Oleuropein supplementation increases urinary noradrenaline and testicular testosterone levels and decreases plasma corticosterone level in rats fed high-protein diet. The Journal of Nutritional Biochemistry. 2013. 24. 5. 887-893
  • Yuriko Oi-KANO, Teruo KAWADA, Tatsuo WATANABE, Fumihiro KOYAMA, Kenichi WATANABE, Reijirou SENBONGI, Kazuo IWAI. Oleuropein, a Phenolic Compound in Extra Virgin Olive Oil, Increases Uncoupling Protein 1 Content in Brown Adipose Tissue and Enhances Noradrenaline and Adrenaline Secretions in Rats. Journal of Nutritional Science and Vitaminology. 2008. 54. 5. 363-370
  • Yuriko Oi-Kano, Teruo Kawada, Tatsuo Watanabe, Fumihiro Koyama, Kenichi Watanabe, Reijirou Senbongi, Kazuo Iwai. Extra virgin olive oil increases uncoupling protein 1 content in brown adipose tissue and enhances noradrenaline and adrenaline secretions in rats. The Journal of Nutritional Biochemistry. 2007. 18. 10. 685-692
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Patents (2):
  • 性ホルモン誘発剤及びそれを用いた蛋白代謝改善、体質改善
  • カテコールアミン誘発剤
Books (2):
  • トウガラシ : 辛味の科学
    幸書房 2008 ISBN:9784782103234
  • トウガラシ: 辛味の科学
    幸書房 2000 ISBN:4782101716
Lectures and oral presentations  (9):
  • 日常的身体活動下におけるエキストラバージンオリーブ油摂取ラットの褐色・白色脂肪組織UCP1発現量への影響
    (第78回日本栄養・食糧学会大会 2024)
  • Oleuropein aglycone enhances UCP1 expression in brown adipose tissue in high fat diet-induced obese rats by activating β-adrenergic signalling.
    (22nd IUNS-ICN Tokyo, Japan、 6-11, December 2022. 2022)
  • オレウロペイン投与による大豆油あるいはラードを含む高脂肪食摂取ラットにおけるUCP1発現への影響
    (第70回日本栄養・食糧学会大会 2016)
  • オリーブオイルで元気を研究する
    (インターナショナルオリーブカウンシル(IOC)主催講演会 2015)
  • Oleuropein supplementation increases urinary noradrenaline and testicular testosterone levels and decreases plasma corticosterone levels in rats fed high-protein diet.
    (2015)
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Education (4):
  • 1987 - 1988 大阪市立大学 生活科学部 研究生
  • 1984 - 1987 大阪市立大学大学院 生活科学研究科 後期博士課程栄養保健学専攻 博士課程修了 学術博士
  • 1982 - 1984 大阪市立大学大学院 生活科学研究科 前期博士課程栄養保健学専攻 修士課程修了 学術修士
  • 1978 - 1982 神戸女子大学 家政学部 管理栄養士養成課程
Work history (3):
  • 2007/04 - 現在 神戸女子大学 家政学部 管理栄養士養成課程 教授
  • 1994/04 - 2007/03 神戸女子大学 家政学部 管理栄養士養成課程 助教授
  • 1988/04 - 1994/03 神戸女子大学 家政学部 管理栄養士養成課程 講師
Committee career (3):
  • 2015/11 - 現在 日本栄養・食糧学会 代議員
  • 2008/04 - 現在 日本栄養・食糧学会 参与
  • 2014/04 - 2018/03 日本家政学会 近畿支部役員
Awards (1):
  • 2022/06 - 日本栄養・食糧学会 トピックス賞 日常的身体活動下における普通脂肪食摂取ラットのオレウロペイン投与による体熱産生への影響
Association Membership(s) (4):
日本肥満学会 ,  日本香辛料研究会 ,  日本栄養・食糧学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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