Rchr
J-GLOBAL ID:200901072971888813   Update date: Jan. 17, 2024

Matsuo Masako

マツオ マサコ | Matsuo Masako
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (8): 抗変異原性 ,  コレステロール低下作用 ,  抗酸化力 ,  機能性食品 ,  発酵食品 ,  fungus ,  antioxidant ,  fermented food
Research theme for competitive and other funds  (6):
  • 2005 - 2007 Development of miso' s function by cooking
  • 2003 - 調理法による味噌の機能性の向上
  • 2003 - Sutability of peanut-tempeh as a foodstuff
  • 2003 - Development of miso' s function by cooking
  • テンペ菌で発酵させたピーナッツの商品化
Show all
MISC (87):
Books (2):
  • 食品と汚染物質/食品衛生学
    中央法規 1992
  • Development of a High Fiber Food Stuff by Fermentation with Rhizopus oligosporus. /
    Second Asian Symposium on Non-Salted Soybean Fermentation. 1990
Lectures and oral presentations  (2):
  • 味噌の抗酸化力を維持・増進する調理法
    (信州味噌技術v講習会 2012)
  • 大豆以外の原料を利用したテンペの開発と食品素材としての適性の検討
    (日本テンペ研究会 平成20年春季集会 2008)
Works (9):
  • 調理法による味噌の機能性の向上
    2005 -
  • オンチョム菌を活用した低塩味噌の開発とその機能性に関する研究
    2001 -
  • Preparation of low salt miso using Neurospora intermedia
    2001 -
  • 発酵による脱脂大豆の食糧化
    1998 -
  • Utilization of Defatted Soybean as a New Foodstuff by Fermentation
    1998 -
more...
Education (4):
  • - 1968 Osaka City University
  • - 1968 Osaka City University Graduate School, Division of Natural Science
  • - 1961 Gifu University
  • - 1961 Gifu University Faculty of Agriculture
Professional career (2):
  • Ph.D. of Science (Osaka City University)
  • Master of Home economics (Osaka City University)
Committee career (3):
  • 1998 - 日本栄養・食糧学会 本部評議員
  • 1998 - Japanese Society of Nutrition and Food Science councilor
  • 1990 - テンペ研究会 監事
Awards (2):
  • 2008/10 - 厚生労働大臣 栄養士養成功 表彰
  • 2005/11 - 全国栄養士養成施設協会 表彰
Association Membership(s) (7):
日本食品科学工学会 ,  日本家政学会 ,  テンペ研究会 ,  日本栄養・食糧学会 ,  Japanese Society for Food Science and Technology ,  Japan Society of Home Economics ,  Japanese Society of Nutrition and Food Science
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page