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J-GLOBAL ID:200901097304012163   Update date: Sep. 10, 2024

Yoneda Chie

ヨネダ チエ | Yoneda Chie
Affiliation and department:
Job title: Chiba University
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (3): 食教育 ,  Seafood ,  Dietary Habit
Research theme for competitive and other funds  (7):
  • 2022 - 2025 魚介肉タンパク質の変性制御を活用した新規調理法の構築
  • 2021 - 2022 魚肉のテクスチャーや嗜好性に及ぼすpH調整の影響
  • 2015 - 2019 Development and evaluation of a recurrent education program for science teachers in the ASEAN symbiosis era
  • 2009 - 2010 Studies on cooking method for improvement in palatability and nourishment of shellfishes
  • 2007 - 2008 Studies on cold storage and frozen storage of bivalves including shell - Investigation of shell-opening mechanism by cooking
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Papers (34):
MISC (34):
  • 米田千恵. メカジキ加熱肉の歩留まりとテクスチャーに加熱温度と振り塩が及ぼす影響. 千葉大学教育学部研究紀要. 2024. 72. 333-336
  • 米田千恵. 食生活の課題解決を支える科学的な理解. KGKジャーナル. 2023. 58. 4. 8-9
  • A Case Analysis of Four Schools Good Practices of Home Economics Cooking Lesson in COVID-19 Pandemic. 2023. 71. 191-196
  • Chie Yoneda. Changes in Properties of Raw and Cooked Swordfish Meat due to pH Adjustment. 2023. 71. 311-315
  • Radical scavenging activity of raw and cooked shellfish meat. 2021. 69. 295-302
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Books (11):
  • 生活デザインガイド2024
    大修館書店 2024 ISBN:9784469370317
  • フードデザイン 教師用指導書
    2023 ISBN:9784877304782
  • 調理科学実験 新編
    2023
  • 食べ物と健康ー食品の栄養成分と加工ー 改訂第二版
    同文書院 2021 ISBN:4810315126
  • NEW 調理と理論 第二版
    同文書院 2021 ISBN:481031507X
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Lectures and oral presentations  (14):
  • Changes in texture and protein components due to heating of bonito meat
    (2024)
  • すし職人とすしロボットのしゃり玉の力学的性質の比較
    (日本調理科学会 2024年度大会 2024)
  • コロナ禍における調理実習に関する学習活動の実態と課題 -千葉県内公立学校の調査から-
    (日本家庭科教育学会第65回大会 2022)
  • Changes in properties of raw and cooked swordfish meat due to pH adjustment
    (2022)
  • Effects of the proteolytic enzyme from the edible <i>Grifola frondosa</i> on the texture of cooked rice and rice proteins
    (2019)
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Education (3):
  • - 1999 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences Aquatic Bioscience
  • - 1996 Ochanomizu University
  • - 1994 Ochanomizu University
Professional career (1):
  • Agriculture (The University of Tokyo)
Work history (5):
  • 2021/04 - 現在 Chiba University Faculty of Education Professor
  • 2014/11 - 現在 Tokyo Gakugei University United Graduate School of Education
  • 2007/04 - 2021/03 Chiba University Faculty of Education
  • 2005/04 - 2007/03 Chiba University
  • 2003/04 - 2005/03 Chiba University
Committee career (8):
  • 2024/06 - 現在 (一社)日本調理科学会 編集委員
  • 2022/05 - 現在 (一社)日本調理科学会 関東支部役員
  • 2019 - 現在 内閣府 食品安全委員会 企画等専門調査会 専門委員
  • 2020 - 2023 (一社)日本家政学会 代議員
  • 2016 - 2019 (一社)日本調理科学会 代議員
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Awards (2):
  • 2008/08 - 日本調理科学会 日本調理科学会奨励賞 水産物の調理加工および貯蔵における品質変化に関する研究
  • 2004/09 - 日本水産学会 日本水産学会奨励賞 貝類筋肉のテクスチャーに関する生化学的および調理科学的研究
Association Membership(s) (6):
THE JAPAN ASSOCIATION FOR THE INTEGRATED STUDY OF DIETARY HABITS ,  THE JAPAN ASSOCIATION OF HOME ECONOMICS EDUCATION ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  THE JAPANESE SOCIETY OF FISHERIES SCIENCE ,  THE JAPAN SOCIETY OF COOKERY SCIENCE ,  THE JAPAN SOCIETY OF HOME ECONOMICS
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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