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J-GLOBAL ID:201001099989264503   Update date: Aug. 22, 2024

Fujii Tomoyuki

フジイ トモユキ | Fujii Tomoyuki
Affiliation and department:
Job title: Professor
Other affiliations (1):
  • Tohoku University  新潟薬科大学客員教授
Homepage URL  (2): http://db.tohoku.ac.jp/whois/detail/299b372585462890e15a35b5dd3287d3.htmlhttp://db.tohoku.ac.jp/whois/e_detail/299b372585462890e15a35b5dd3287d3.html
Research field  (3): Landscape science ,  Environmental agriculture ,  Food sciences
Research keywords  (2): 生物工学 ,  食品工学
Research theme for competitive and other funds  (18):
  • 2023 - 2026 新規植物性たんぱく質資源の探索とその社会実装に資する加工特性の解明
  • 2021 - 2024 Non-invasive monitoring of intra-brain drug concentration using near-infrared spectroscopy (chemical NIRS)
  • 2020 - 2023 アレルギー対応非常食の社会実装のための分子論的基盤とそれを応用した食品の開発
  • 2017 - 2021 Development of allergen-free food for the purpose of improvement of the quality of life under disasters
  • 2014 - 2017 High pressure transformation of agriproduct
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Papers (89):
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MISC (49):
  • 藤井智幸. もやしが安く安定的に供給できる理由. 農業と経済 2021年3月臨時増刊号. 2021. 87. 2. 46-52
  • 藤井智幸, 日高將文, 門田佳奈, 石川大太郎. すり身ゲルの凍結・解凍による状態変化. 日本食品科学工学会大会講演集. 2021. 68th
  • Chiaki Ichikawa, Takahiro Fukunaga, Daitaro Ishikawa, Tomoyuki Fujii. Whipping Behavior of Rice Flour Dough. MATEC Web of Conferences. 2021. 333. 02008-02008
  • 藤井智幸. ゲル状食品の物性とおいしさ. 食品と容器. 2020. 61. 4. 266-274
  • 藤井智幸, 庄子真樹, 石川大太郎, 石川大太郎. Establishment of an innovative evaluation technique for food and development of cellular foods prepared with rice flour. 飯島藤十郎記念食品科学振興財団年報. 2020. 35
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Books (6):
  • 食品製造に役立つ食品工学事典
    恒星社厚生閣 2020
  • 進化する食品高圧加工技術
    NTS 2013
  • 食品工学
    朝倉書店 2012
  • 進化するテクスチャー研究
    NTS 2011
  • 食品への超臨界流体応用ハンドブック
    サイエンスフォーラム 2002 ISBN:4916164571
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Lectures and oral presentations  (33):
  • シンポジウム「日本食のグローバル展開に向けて」「ゲル状食品のテクスチャー評価」
    (日本食品科学工学会第65回大会 2018)
  • 特別シンポジウム「食料に関わる高付加価値化および循環資源化に対する亜臨界・超臨界・高圧流体の可能性」、「高圧熱水処理を核とした資源循環系」
    (化学工学会第49回秋季大会 2017)
  • 「食の科学研究最前線-機能性食品と日本食-」、「日本食のおいしさと食品加工技術」
    (日本学術会議農学委員会・食料科学委員会、公開シンポジウム 2017)
  • In situ Bioconversion of Glutamic Acid to gamma-Aminobutyric Acid in Soybean by High Hydrostatic Pressure with Precursor Feeding
    (The 5th international Niigata symposium on diet and health 2010)
  • High pressure-independent in situ bioconversion of polyphenolic compounds in Petroselinum crispum (parsley) and its use for enhancement of antioxidant activity
    (The 5th international Niigata symposium on diet and health 2010)
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Education (3):
  • 1987 - 1990 The University of Tokyo
  • 1985 - 1987 The University of Tokyo
  • 1983 - 1985 The University of Tokyo College of Arts and Sciences
Professional career (1):
  • 博士(農学) (The University of Tokyo)
Work history (6):
  • 2009/05 - 現在 Tohoku University Graduate School of Agricultural Science
  • 2008/04 - 2009/04 Maebashi Institute of Technology Faculty of Engineering
  • 2005/01 - 2008/03 Niigata University of Pharmacy and Applied Life Sciences Faculty of Applied Life Sciences
  • 2002/04 - 2005/01 Niigata University of Pharmacy and Applied Life Sciences Faculty of Applied Life Sciences
  • 1996/04 - 2002/03 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences
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Committee career (9):
  • 2020/06 - 現在 日本応用糖質科学会 東北支部長
  • 2018/06 - 現在 日本バイオインダストリー協会 バイオエンジニアリング研究会会長
  • 2011/05 - 現在 東北経済連合会ビジネスセンター 技術評価チームフェロー
  • 2010/04 - 現在 日本食品科学工学会 評議員
  • 2009/04 - 現在 新潟薬科大学 客員教授
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Awards (3):
  • 2010/08 - 日本食品工学会 日本食品工学会第11回大会(2010年度)優秀口頭発表賞 ダイズ中のGABA生成挙動に及ぼす高圧の影響
  • 2008/08 - 日本食品工学会 日本食品工学会2008年度論文賞 高圧熱水処理によるデンプンの部分分解反応の速度論的解析
  • 2004/03 - 日本農芸化学会 農芸化学奨励賞 食品膜利用プロセスの工学的基盤研究
Association Membership(s) (6):
日本熱物性学会 ,  日本応用糖質科学会 ,  日本食品科学工学会 ,  化学工学会 ,  日本食品工学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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