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J-GLOBAL ID:201301073435598003   Update date: Nov. 01, 2024

Araki Michihiro

アラキ ミチヒロ | Araki Michihiro
Affiliation and department:
Research field  (2): Biological, health, and medical informatics ,  Systems genomics
Research theme for competitive and other funds  (6):
  • 2022 - 2025 代謝ブラックボックスの可視化から紐解く遺伝子導入パターン最適化手法の確立
  • 2014 - 2017 酵素反応の選択性と多様性の情報解析
  • 2015 - 2016 バイオ合成パスウェイデータベース
  • 2014 - 2016 人工代謝経路のスコープの拡張
  • 2012 - 2014 人工代謝経路の設計基盤の構築
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Papers (62):
  • Nanae Tanemura, Yusuke Machii, Masako Kakizaki, Takashi Kusumi, Rie Onodera, Yoshiko Tominaga, Michihiro Araki. Feature extraction contributing to risk-acceptance prediction by machine learning models in food benefit-risk communication in Japan. Food and Humanity. 2024. 3. 100427-100427
  • Thien Vu, Yoshihiro Kokubo, Mai Inoue, Masaki Yamamoto, Attayeb Mohsen, Agustin Martin-Morales, Takao Inoué, Research Dawadi, Michihiro Araki. Machine Learning Approaches for Stroke Risk Prediction: Findings from the Suita Study. Journal of Cardiovascular Development and Disease. 2024
  • Musashi Takenaka, Kouhei Kamasaka, Kim Daryong, Keiko Tsuchikane, Seiha Miyazawa, Saeko Fujihana, Yoshimi Hori, Christopher J Vavricka, Akira Hosoyama, Hiroko Kawasaki, et al. Integrated pathway mining and selection of an artificial CYP79-mediated bypass to improve benzylisoquinoline alkaloid biosynthesis. Microbial cell factories. 2024. 23. 1. 178-178
  • Nanae Tanemura, Ikuko Kashino, Michihiro Araki. A first survey of the public’s colour preferences for four processed foods as major sources of salt intake in Japan. Food and Humanity. 2024. 100330-100330
  • Miwa Yamaguchi, Michihiro Araki, Kazuki Hamada, Tetsuya Nojiri, Nobuo Nishi. Development of a Machine Learning Model for Classifying Cooking Recipes According to Dietary Styles. Foods. 2024
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MISC (42):
  • 樋口 千洋, 櫛田 達矢, 畠中 秀樹, 長尾 知生子, 荒木 通啓, 水口 賢司. 食品オントロジーの構築. トーゴーの日2022. 2022. 1
  • 種村 菜奈枝, 町井 湧介, 佐々木 剛, 荒木 通啓, 佐藤 淳子, 千葉 剛. 口語テキストでの発話者の潜在ニーズ予測とその可視化 Word2Vecモデルを用いた機械学習モデルの精度改善に関する検討. ヘルスコミュニケーションウィークプログラム・抄録集. 2022. 2022. 156-156
  • 樋口 千洋, 櫛田 達矢, 八塚 茂, 畠中 秀樹, 長尾 知生子, 荒木 通啓, 水口 賢司. 国民健康・栄養調査食品群のオントロジー構築. トーゴーの日2021. 2021. 1
  • HIGUCHI Chihiro, KUSHIDA Tatsuya, YATSUDUKA Shigeru, HATANAKA Hideki, NAGAO Chioko, ARAKI Michihiro, MIZUGUCHI Kenji. Food ontology. JSAI Technical Report, Type 2 SIG. 2021. 2021. SWO-054. 02
  • 厨 祐喜, 荒木 通啓. 代謝パスウェイ・酵素反応改変における情報解析技術の活用. ファルマシア. 2020. 56. 10. 930-934
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Patents (11):
Lectures and oral presentations  (14):
  • 大腸菌における1,4-ブタンジオール人工生合成経路構築
    (日本農芸化学会2016年度大会 2016)
  • 代謝シミュレーション基盤を利用した網羅的メタボローム推定
    (日本薬学会第135年会 2015)
  • M-path: 拡張代謝パスウェイデータベースの構築
    (第37回日本分子生物学会年会 2014)
  • 時系列データを利用した遺伝子制御ネットワーク選択手法の開発
    (第3回生命医薬情報学連合大会 2014)
  • バイオプロセス合成経路データベース"M-path"の構築
    (第3回生命医薬情報学連合大会 2014)
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Education (3):
  • - 2001 京都大学大学院薬学研究科博士課程後期課程修了
  • - 1998 Kyoto University Graduate School of Pharmaceutical Sciences
  • - 1996 京都大学薬学部卒業
Professional career (2):
  • 修士(薬学) (京都大学)
  • 博士(薬学) (京都大学)
Work history (6):
  • 2020/04 - 現在 National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
  • - 2020/03 Kyoto University Graduate School of Medicine
  • - 2017/03 Kobe University Graduate School of Science, Technology and Innovation Department of Science, Technology and Innovation Associate Professor
  • - 2013/02 Kyoto University Graduate School of Pharmaceutical Sciences
  • - 2008/08 The University of Tokyo The Institute of Medical Science
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※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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