Rchr
J-GLOBAL ID:201801006753523452   Update date: Nov. 21, 2024

Ushio Hideki

Ushio Hideki
Affiliation and department:
Job title: 教授
Research field  (2): Food sciences ,  Marine/Aquatic life sciences
Research keywords  (6): Lipids ,  Protein ,  Life Science ,  Fish ,  Marine Biochemistry ,  Food Science
Research theme for competitive and other funds  (33):
  • 2022 - 2025 Leading research on the effects of forest-derived organic compounds on aquatic ecosystems
  • 2020 - 2025 自然資本主義社会モデルを基盤とする次世代型食料供給産業の創出
  • 2019 - 2023 Research on anti-obese effcts of deoxygalactose
  • 2019 - 2022 海藻由来フコースの機能性食品化へ向けた応用研究
  • 2019 - 2022 将来の動物性たんぱく質供給を支える次世代養魚飼料の開発
Show all
Papers (173):
  • Tomohiko Nakao, Shiro Otaki, Yuri Kominami, Soichi Watanabe, Miho Ito, Teruki Aizawa, Yusuke Akahori, Hideki Ushio. L-Fucose Suppresses Lipid Accumulation via the AMPK Pathway in 3T3-L1 Adipocytes. Nutrients. 2023. 15. 3
  • Yulan Tang, Chen Wang, Mark Joseph M Desamero, Mun Keong Kok, James Kenn Chambers, Kazuyuki Uchida, Yuri Kominami, Hideki Ushio, Cleofas Cervancia, Maria Amelita Estacio, et al. The Philippines stingless bee propolis promotes hair growth through activation of Wnt/β-catenin signaling pathway. Experimental animals. 2022. 72. 1. 132-139
  • Yuri Kominami, Tatsuya Hayashi, Tetsuji Tokihiro, Hideki Ushio. Peptidomic analysis characterising proteolysis in thaw-aging of beef short plate. FOOD CHEMISTRY: MOLECULAR SCIENCES. 2021. 3
  • Muhammad Mehedi Hasan, Hideki Ushio, Yoshihiro Ochiai. Expression and characterization of rainbow trout Oncorhynchus mykiss recombinant myoglobin. Fish Physiology and Biochemistry. 2021. 47. 5. 1477-1488
  • Effect of L-Fucose-Containing Diet on Visceral Fat and Bowel Movement, and Its Safety: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Parallel-Group Study. 2021. 100. 3-4. 63-70
more...
MISC (79):
  • MANIWANG Jonna Rose, 湯玉蘭, 湯玉蘭, 王辰, 王辰, DESAMERO Mark Joseph, DESAMERO Mark Joseph, DESAMERO Mark Joseph, 藤井渉, 藤井渉, et al. マウスを用いたハリナシバチ由来プロポリスの抗癌剤誘導脱毛に対する有用性の検討. 日本実験動物学会総会講演要旨集(Web). 2024. 71st
  • 高瀬海斗, 岡田大介, 小南友里, 潮秀樹. 昆布締めによる呈味性向上に関する研究. 日本水産学会大会講演要旨集(CD-ROM). 2023. 2023
  • 小南友里, 潮秀樹. Peptidomics for understanding food processing. 日本分子生物学会年会プログラム・要旨集(Web). 2022. 45th
  • 中溝量子, 中溝量子, 小南友里, 松岡洋子, 植木暢彦, 万建栄, 渡部終五, 潮秀樹. シログチPennahia argentataおよびギスPterothrissus gissuすり身の混合比と加熱ゲル特性の関係について I. 日本水産学会大会講演要旨集(CD-ROM). 2022. 2022
  • 一ノ瀬智士, 小南友里, 壁谷尚樹, 潮秀樹. ヨコエビ類が保有するΔ6位不飽和化酵素様タンパク質の基質特異性に関する分子動力学的検証. 日本水産学会大会講演要旨集(CD-ROM). 2022. 2022
more...
Patents (20):
Books (19):
  • 水産・食品化学実験ノート
    恒星社厚生閣 2019 ISBN:4769916167
  • 新技術開発による東日本大震災からの復興・再生
    恒星社厚生閣 2017 ISBN:9784769916017
  • 水産物の品質・鮮度とその高度保持技術
    恒星社厚生閣 2016 ISBN:9784769915355
  • 油脂のおいしさと科学 : メカニズムから構造・状態、調理・加工まで
    エヌ・ティー・エス 2016 ISBN:9784860434526
  • 水産海洋ハンドブック
    生物研究社 2016 ISBN:9784915342738
more...
Education (3):
  • 1990 - 1993 The University of Tokyo
  • 1988 - 1990 The University of Tokyo
  • - 1988 The University of Tokyo
Work history (6):
  • 2012/09 - 現在 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences Professor
  • 2010/04 - 2012/08 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences Associate Professor
  • 2003/10 - 2010/03 Tokyo University of Marine Science and Technology
  • 1997/01 - 2003/09 Tokyo University of Fisheries
  • 1993/04 - 1996/12 Tokyo University of Fisheries
Show all
Committee career (9):
  • 2022/04 - 現在 水産研究・教育機構水産技術研究所 外部委員
  • 2019/04 - 現在 日本学術会議 連携会員
  • 2018/04 - 現在 農林水産省 農業資材審議会飼料分科会委員
  • 2018/03 - 2024/02 公益財団法人日本水産学会 理事
  • 2015/04 - 2018/03 日本学術振興会学術システム研究センター 専門研究員
Show all
Awards (3):
  • 2024/03 - 日本水産学会 日本水産学会賞 魚介類の代謝機能の解明と食品化学的応用
  • 2011/02 - 農林水産省 フードアクションニッポンアワード
  • 1995/04 - 日本水産学会 奨励賞
Association Membership(s) (4):
日本分子生物学会 ,  日本生化学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本水産学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page