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J-GLOBAL ID:201901006553589391
Update date: May. 15, 2024
Obata Akio
オバタ アキオ | Obata Akio
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Research field (1):
Food sciences
Papers (26):
Baorui Li, Yusuke Terazono, Naoto Hirasaki, Yuki Tatemichi, Emiko Kinoshita, Akio Obata, Toshiro Matsui. Inhibition of Glucose Transport by Tomatoside A, a Tomato Seed Steroidal Saponin, through the Suppression of GLUT2 Expression in Caco-2 Cells. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2018. 66. 6. 1428-1434
Qi Meng, Riho Kitagawa, Miho Imamura, Hiroshi Katayama, Akio Obata, Etsuko Sugawara. Contribution of 2-methyl-3-furanthiol to the cooked meat-like aroma of fermented soy sauce. BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY. 2017. 81. 1. 168-172
Qi Meng, Miho Imamura, Hiroshi Katayama, Akio Obata, Etsuko Sugawara. Key compounds contributing to the fruity aroma characterization in Japanese raw soy sauce. BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY. 2017. 81. 10. 1984-1989
Vipavee Trivittayasil, Mizuki Tsuta, Yoshinori Imamura, Tsuneo Sato, Yuji Otagiri, Akio Obata, Hiroe Otomo, Mito Kokawa, Junichi Sugiyama, Kaori Fujita, et al. Fluorescence fingerprint as an instrumental assessment of the sensory quality of tomato juices. JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE. 2016. 96. 4. 1167-1174
Yoko Iijima, Yumi Iwasaki, Yuji Otagiri, Hiroshi Tsugawa, Tsuneo Sato, Hiroe Otomo, Yukio Sekine, Akio Obata. Flavor characteristics of the juices from fresh market tomatoes differentiated from those from processing tomatoes by combined analysis of volatile profiles with sensory evaluation. BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY. 2016. 80. 12. 2401-2411
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MISC (117):
李貞範, 林京子, 小幡明雄, 内田理一郎, 河原敏男, 林利光. ブドウ種子由来プロアントシアニジンのA型インフルエンザウイルス不活化作用. 日本生薬学会年会講演要旨集. 2018. 65th. 216
飯島陽子, 三輪あずさ, 小泉太一, 伊藤有亮, 仲原丈晴, 小幡明雄, 笹本喜久男, 落合伸夫. 発酵調味料のフレーバーオミクス解析を想定した新しい固相抽出による香気分析法の確立. 日本食品科学工学会大会講演集. 2018. 65th. 71
菊池節子, 小幡明雄, 善方美千子, 藤本健四郎. 減塩しょうゆの味慣れに関する研究. 醤油の研究と技術. 2018. 44. 4. 260
北川莉帆, 高ぎょく晴, 片山弘, 小幡明雄, 菅原悦子. みりんを混合した醤油調味液の加熱による香気成分の変化. 日本調理科学会大会研究発表要旨集. 2018. 2018. 37
安藤真美, 北尾悟, 畠中芳郎, 小幡明雄. 炊飯における生醤油の調理特性. 日本調理科学会大会研究発表要旨集. 2018. 2018. 37
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Education (1):
1979 - 1983 Tohoku University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
農学博士 (東北大学)
Work history (5):
2019/06 - 現在 National Agriculture and Food Research Organization
2014/04 - キッコーマン(株) 研究開発本部 学際担当部長
2011/04 - キッコーマン(株) 研究開発本部 基盤研究第2部長
2008/06 - キッコーマン(株) 研究開発本部 基盤研究第3部長
1983/04 - キッコーマン(株) 研究員
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