研究者
J-GLOBAL ID:202201016576325228   更新日: 2024年04月24日

四日 洋和

シガ ヒロカズ | Shiga Hirokazu
所属機関・部署:
職名: 講師
研究分野 (1件): バイオ機能応用、バイオプロセス工学
研究キーワード (6件): 地域の食品会社と連携して、地域の野菜や果実を用いた乾燥食品の製造技術について研究しています。主な研究内容は製造プロセスの最適化です。速度論的解析手法を用いて、乾燥過程における食品の劣化を抑制したり、長期保存性を高めたりしています。 ,  We are studying about the drying techniques to manufacture dried food products using the regional vegetables and fruits in collaboration with the local food companies. The research topics are mainly the optimization of the manufacturing process. The kinetic analysis is applied to reduce the quality deterioration during the drying process and improve the long-term stability of the products. ,  バイオ環境学部が存在する京都丹波地域は、伝統野菜の栽培が盛んな地域ですが、近年、高齢化や新規就農者の減少が深刻な問題となっています。日本では同様の問題を抱える地域が多く存在し、問題解決のために、地域の農産物を活用した6次産業化(6次産業とは、農家が農産物を生産するだけでなく、農家の収入や新規就農者を増やすために、加工や販売も一手におこなうことを奨励する試みです。)による地域農業の活性化が広く実践されています。しかしながら、加工食品の開発には専門知識や技術が必要であり、容易にできることではありません。そこで、地域の6産業化を促進するために、熱風乾燥、真空凍結乾燥、噴霧乾燥のような乾燥技術を用いた乾燥食品の製造方法について研究をおこなっています。 ,  For many years, the cultivation of traditional regional vegetables and fruits has been popular in Kyo-Tamba area, where the faculty of bioenvironmental sciences, Kyoto University of Advanced Science is located. But, recent years, aging of farmers and decreasing number of new farmers have become serious problems in this area. In Japan, there are many regions with similar problems. ,  To solve the problem, the revitalization of local agriculture is widely practiced by the sixth industry, it is the attempt which encourages the farmer to work not only for producing vegetables and fruits, but also for processing and selling them by themselves in order to expand the farmers’ income and new farmers in the region. ,  The development of the processed foods requires specialized knowledge and technology, and it is not an easy task. We are studying about the drying techniques, such as hot air dying, vaccum freeze drying and spray drying, to manufacture several dried food products to promote the sixth industry.
競争的資金等の研究課題 (2件):
  • 2015 - 2019 マイクロチャネル乳化法により作製したエマルションの酸化安定性に及ぼす油滴径の影響
  • 2015 - 2018 澱粉等粉末被覆及び蛋白乳化剤の酵素処理によるナノ構造化機能性脂質粉末の作製と特質
論文 (10件):
  • Intira Koomyart, Hironori Nagamizu, Pramote Khuwijitjaru, Takashi Kobayashi, Hirokazu Shiga, Hidefumi Yoshii, Shuji Adachi. Astaxanthin stability and color change of krill during subcritical water treatment. Journal of food science and technology. 2017. 54. 10. 3065-3072
  • Asmaliza Abd Ghani, Sae Adachi, Hirokazu Shiga, Tze Loon Neoh, Shuji Adachi, Hidefumi Yoshii. Effect of different dextrose equivalents of maltodextrin on oxidation stability in encapsulated fish oil by spray drying. Bioscience, biotechnology, and biochemistry. 2017. 81. 4. 705-711
  • Hirokazu Shiga, Tze Loon Neoh, Ai Ninomiya, Sae Adachi, Ignacio Lopez Pasten, Shuji Adachi, Hidefumi Yoshii. Effect of oil droplet size on the oxidative stability of spray-dried flaxseed oil powders. Bioscience, biotechnology, and biochemistry. 2017. 81. 4. 698-704
  • Intira Koomyart, Hironori Nagamizu, Pramote Khuwijitjaru, Takashi Kobayashi, Hirokazu Shiga, Hidefumi Yoshii, Shuji Adachi. Using severity factor as a parameter to optimize krill treatment under subcritical water conditions. Bioscience, biotechnology, and biochemistry. 2016. 80. 11. 2192-2197
  • Intira Koomyart, Hironori Nagamizu, Pramote Khuwijitjaru, Takashi Kobayashi, Hirokazu Shiga, Hidefumi Yoshii, Shuji Adachi. Direct Treatment of Isada Krill under Subcritical Water Conditions to Produce Seasoning with Shrimp-Like Flavour. Food technology and biotechnology. 2016. 54. 3. 335-341
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MISC (132件):
  • TAKASHIGE Shisei, IWAMOTO Shouma, SHIGA Hirokazu, KAKIZAKI Yusuke, YAMAYA Yoshifumi, USHIROSAKO Asami, MARUYAMA Kazuki, ADACHI Shuji, YOSHII Hidefumi. 澱粉粒子で被覆して噴霧乾燥粉末としてカプセル封じした魚油の安定性. Food Science and Technology Research. 2019. 25. 3
  • 吉井英文, 高重至成, 四日洋和, 安達修二. フレーバー,機能性物質を閉じ込める~機能性食品粉末の製造と特性~. 日本食品工学会誌. 2019. 20. 3
  • 高重至成, 四日洋和, 安達修二, 吉井英文. 恒温定速湿度条件下による澱粉被覆フレーバー粉末からのフレーバーの徐放挙動. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2018. 2018
  • 安達修二, 宮川弥生, 宮川弥生, 四日洋和, 吉井英文. イサダの水溶性加工残渣の有効利用-亜臨界処理によるエビ風味調味液への変換-. 日本食品科学工学会大会講演集. 2018. 65th
  • FERMIN Antonio, 井川豪志, 高重至成, ARIYANTO Hermawan Dwi, SULTANA Afroza, 四日洋和, 安達修二, 吉井英文, 吉井英文. 噴霧乾燥法によるイサダオイルの粉末化. 日本食品科学工学会大会講演集. 2018. 65th
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書籍 (1件):
  • 学ぼう!食品の科学と技術 : 食品をつくる基礎知識
    MARS 2017 ISBN:9784990990305
学歴 (1件):
  • 2000 - 2003 鳥取大学 大学院工学研究科 博士課程後期 物質生産工学専攻
学位 (1件):
  • 博士(工学) (鳥取大学)
経歴 (2件):
  • 2015/04 - 現在 京都先端科学大学 バイオ環境学部 食農学科 講師
  • 2013/02 - 2015/03 香川大学 農学部 博士研究員
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