研究者
J-GLOBAL ID:200901086739190711   更新日: 2024年11月21日

松村 成暢

マツムラ シゲノブ | Matsumura Shigenobu
所属機関・部署:
職名: 准教授
研究分野 (4件): 医療薬学 ,  生理学 ,  食品科学 ,  動物生理化学、生理学、行動学
研究キーワード (6件): 代謝 ,  運動 ,  脂肪 ,  味 ,  taste ,  fat
競争的資金等の研究課題 (11件):
  • 2023 - 2027 油脂を食べ過ぎてしまう神経機構の解明
  • 2021 - 2024 グリア系細胞におけるタイトジャンクションの意義と神経病態への関与
  • 2019 - 2023 油脂の嗜好性が肥満を誘導する機構と肥満を抑制する機構
  • 2018 - 2021 遺伝子転写因子CRTC1欠損による雌性マウスの肥満誘導機構の解明
  • 2016 - 2020 脂肪のおいしさとストレスが引き起こす過食の分子生物学的機序の解明と制御
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論文 (96件):
  • Tsutomu Sasaki, Sunao Hisada, Hideaki Kanki, Kazuto Nunomura, Bangzhong Lin, Kumiko Nishiyama, Tomohito Kawano, Shigenobu Matsumura, Hideki Mochizuki. Modulation of Ca2+ oscillation following ischemia and nicotinic acetylcholine receptors in primary cortical neurons by high-throughput analysis. Scientific reports. 2024. 14. 1. 27667-27667
  • Haruka Miyamori, Takumi Yokokawa, Motoki Miyakita, Kazuki Ozaki, Tsuyoshi Goto, Kazuo Inoue, Shigenobu Matsumura. CRTC1 in Mc4r-expressing cells is required for peripheral metabolism and systemic energy homeostasis. Diabetes. 2024
  • Jungin Kwon, Yu-Sheng Yeh, Satoko Kawarasaki, Hiroto Minamino, Yoshihito Fujita, Yuko Okamatsu-Ogura, Haruya Takahashi, Wataru Nomura, Shigenobu Matsumura, Rina Yu, et al. Mevalonate biosynthesis pathway regulates the development and survival of brown adipocytes. iScience. 2023. 26. 3. 106161-106161
  • Haomin Yan, Tsutomu Sasaki, Hideaki Kanki, Yoshiyuki Hirata, Kumiko Nishiyama, Sunao Hisada, Shigenobu Matsumura, Yasuo Nagaoka, Takaaki Sumiyoshi, Seiichi Nagano, et al. MDMX elevation by a novel Mdmx-p53 interaction inhibitor mitigates neuronal damage after ischemic stroke. Scientific reports. 2022. 12. 1. 21110-21110
  • Shigenobu Matsumura, Motoki Miyakita, Haruka Miyamori, Satomi Kyo, Fuka Ishikawa, Tsutomu Sasaki, Tomoki Jinno, Jin Tanaka, Kotomi Fujita, Takumi Yokokawa, et al. CRTC1 deficiency, specifically in melanocortin-4 receptor-expressing cells, induces hyperphagia, obesity, and insulin resistance. FASEB journal : official publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology. 2022. 36. 12. e22645
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MISC (114件):
特許 (2件):
書籍 (5件):
  • おいしさの科学とビジネス展開の最前線
    シーエムシー出版 2017
  • 油脂のおいしさと科学
    (株)エヌ・ティー・エス 2016
  • Fat Detection: Taste, Texture, and Post Ingestive Effects
    CRC Press 2010
  • 運動と栄養と食品
    朝倉書店 2006
  • Molecular Medicine Vol. 41 No. 10
    中山書店 2005
講演・口頭発表等 (4件):
  • 油のおいしさとその科学的メカニズム
    (第20回 日本健康医学会総会 2010)
  • Ligand specificities to putative fat receptor candidates CD36 and GPR120 and licking behavior corresponding to the ligands in mice
    (AChemS 2009 Annual Meeting XXXI 2009)
  • INCREASE IN TRANSFORMING GROWTH FACTOR-BETA IN THE BRAIN DURING INFECTION IS RELATED TO FEVER, NOT DEPRESSION OF SPONTANEOUS MOTOR ACTIVITY
    (The 3rd international siymposium on physiology and pharmacology of thermoregulation 2009)
  • The palatability of long-chain fatty acids to mice
    (The 6th International Symposium on Molecular and Neural Mechanisms of Taste and Olfactory Perception 2008)
学位 (1件):
  • 博士(農学) (京都大学)
所属学会 (3件):
日本生理学会 ,  日本栄養食糧学会 ,  日本農芸化学会
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