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研究者
J-GLOBAL ID:202301001520199246   更新日: 2025年01月09日

酒井 杏匠

サカイ キヨタ | Sakai Kiyota
クリップ
所属機関・部署:
職名: 研究員
論文 (24件):
  • Wei Luo, Jingnan Zhang, Mirja Kaizer Ahmmed, Kiyota Sakai, Fereidoon Shahidi, Zijian Zhi, Haizhou Wu. Valorization of animal by-product enzymes: Advancing sustainable food processing through innovative extraction, purification, and application strategies. Trends in Food Science & Technology. 2025
  • Haizhou Wu, Kiyota Sakai, Jingnan Zhang, David Julian McClements. Plant-based meat analogs: color challenges and coloring agents. Food, Nutrition and Health. 2024. 1. 1
  • Kiyota Sakai, Masamichi Okada, Shotaro Yamaguchi. Umami and saltiness enhancements of vegetable soup by enzyme-produced glutamic acid and branched-chain amino acids. Frontiers in Nutrition. 2024. 11
  • Kiyota Sakai, Masamichi Okada, Shotaro Yamaguchi. Enhanced textural properties of plant-based patties treated using crosslinking-catalyzed enzymes compared with those of beef patties. Food Science and Technology Research. 2024. 30. 4
  • Hiroyuki Kato, Yasushi Takahashi, Hiromitsu Suzuki, Keisuke Ohashi, Ryunosuke Kawashima, Koki Nakamura, Kiyota Sakai, Chiaki Hori, Taichi E Takasuka, Masashi Kato, et al. Identification and characterization of methoxy- and dimethoxyhydroquinone 1,2-dioxygenase from Phanerochaete chrysosporium. Applied and Environmental Microbiology. 2024
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MISC (9件):
  • 酒井杏匠. お肉の食感を目指せ!-酵素による植物性代替肉の食感改良-. おいしさの科学. 2024. 38. 10
  • 酒井杏匠. 植物性代替肉の嗜好性向上を目指した酵素利用について. バイオサイエンスとインダストリー. 2024. 82. 1
  • 山城寛, 酒井杏匠. フードテックを支える Speciality Enzyme のアプリケーション. 食品と開発. 2023. 58. 1. 7-10
  • 酒井杏匠. 新規な食品加工用酵素製剤 “グライコトランスフェラーゼ「アマノ」”. 日本応用糖質科学会誌. 2020. 10. 2. 115
  • 鈴木健吾, 堤星太郎, 酒井杏匠, 鈴木裕満, 加藤雅士, 志水元亨. 糸状菌が生産する GH134 に属するβ-マンナナーゼ. 日本応用糖質科学会誌. 2020. 10. 2. 83-88
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特許 (35件):
  • タンパク質含有組成物の改質剤
  • 加工タンパク質含有組成物の製造方法
  • 植物性タンパク質含有液状組成物のミネラル富化剤
  • β-グルカン含有植物性液状組成物製造用酵素製剤
  • 加工植物性タンパク質含有液状組成物の製造方法
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書籍 (1件):
  • Functional properties of meat analog products consisting of plant-derived proteins
    2024 ISBN:9780443218477
講演・口頭発表等 (71件):
  • 酵素による植物性代替肉の高機能化
    (第35回 食品ハイドロコロイドシンポジウム 2024)
  • 酵素アプリケーション:植物性代替肉の高機能化
    (日本農芸化学会 中部支部第199回例会 2024)
  • 植物性代替肉の高機能化を目指す酵素アプリケーション
    (日本食品科学工学会 71 回大会 2024)
  • 酵素による食品の改質効果について~大豆加工食品を中心に~
    (第109回 醸造調味食品セミナー 2024)
  • Protein-glutaminase enhances physical stability of plant-based milk substitutes against thermal and aqueous environmental stresses
    (19th Food Colloids conference 2024)
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学位 (1件):
  • 博士(農学) (京都大学)
経歴 (3件):
  • 2018/04 - 現在 天野エンザイム株式会社 研究員
  • 2023 - 2023 食品工業技術センター 客員研究員
  • 2023 - 2023 あいち産業科学技術総合センター 客員研究員
受賞 (9件):
  • 2024/08 - 日本食品科学工学会 中部支部 中部支部奨励賞
  • 2022/03 - ISPlasma 2022/IC-PLANTS2022 The Best Oral Presentation Awards
  • 2021/10 - 第73回日本生物工学会大会 トピックス賞
  • 2020/11 - 糸状菌分子生物学研究会若手の会第八回ワークショップ 優秀発表賞
  • 2019/12 - 令和元年日本応用糖質科学会中部支部 ポスター賞
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