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J-GLOBAL ID:200901013067108950
Update date: Feb. 01, 2024
Takahashi Toru
タカハシ トオル | Takahashi Toru
Affiliation and department:
Job title:
教授
Other affiliations (1):
Research field (3):
Nutrition and health science
, Physiology
, Food sciences
Research keywords (5):
データマイニング
, 水
, 食物繊維
, 消化・吸収
, 消化管
Research theme for competitive and other funds (47):
- 2022 - 2025 Elucidating the Effects of Diabetes on Salivary Glands: Prevention of Infection in Diabetic Patients Focusing on Salivary IgA
- 2022 - 2025 Can salivary secretion be an important modulator of reducing postprandial blood glucose increment?
- 2021 - 2024 食形態決定のための居宅用流動性測定器の開発と誤嚥性肺炎予防プログラムの構築
- 2019 - 2023 精神科患者の生活習慣病予防・改善を目的としたタイプ別食生活指導プログラムの構築
- 2019 - 2022 新規減塩法構築のための揮発性成分によるうま味認知脳基盤に関する研究
- 2017 - 2020 The intestinal environment controls salivary quality and infection protection: elucidation of the effect of the large intestine on salivary IgA
- 2017 - 2020 Establishment of methodology for controlling postprandial blood sugar to regulate free-water in intestinal contents for clinical application
- 2016 - 2020 Effect of Oral environment on hippocampal network in the erderly
- 2016 - 2019 Analysis of obesity related factors using Bayesian network and development of educational program for obesity prevention
- 2015 - 2019 Comprehensive analyses on factors influencing body dissatisfaction among females: Comparison between Japan and Malaysia
- 2017 - 2019 臨床応用に向けた消化管内容物の自由水制御による食後血糖コントロールの方法論の確立
- 2017 - 2019 腸内環境が唾液の質と感染防御をつかさどる:大腸が唾液中IgAに与える効果の解明
- 2016 - 2019 高齢者の再生可能な海馬ネットワーク機能変化に及ぼす口腔環境の影響
- 2016 - 2018 Analysis of pathologic subjective halitosis using psychological scales and development of clinical guideline for general practitioners
- 2015 - 2018 Effect of oral environment on declining cognitive function of the elderly
- 2014 - 2017 The study of physiological action of free water in the small intestinal lumen involving controlling blood sugar
- 2016 - 2017 心理尺度を用いた自己臭症のプロファイリング分析とGP向け診療ガイドラインの開発
- 2015 - 2017 高齢者の認知機能低下に及ぼす口腔環境の影響
- 2014 - 2017 食後血糖制御に関わる小腸管腔内の自由水の生理作用解明に関する研究基盤
- 2016 - 消化管内挙動に関する基礎研究
- 2013 - 2015 Clinical study of the association between chewing ability and upperdigestive function
- 2014 - 寄付金水吸収速度が遅いスポーツ飲料の開発
- 2010 - 2013 セルロース添加加工米による咀嚼および摂食量の制御
- 2012 - 2013 腸管での水吸収と飲料に関する研究
- 2012 - 2013 幼稚園で望ましい給食を提供するための行動観察等によるダイレクトエビデンスを活用した実態調査
- 2013 - 機能的磁気共鳴画像を用いた「うま味」関連脳神経基盤の同定;摂食障害患者と健常者の比較検討
- 2012 - 2012 シャコを飼料に活用した高付加価値うなぎの開発(呈味評価・その他)
- 2012 - 2012 大麦若葉末のラット胃内容物の粘度に及ぼす影響と 血糖値上昇抑制試験
- 2010 - 2012 腸管での水吸収に関する研究
- 2010 - 2012 Control of ingestion and mastication using a rice covered with cellulose coating
- 2009 - 2011 結晶セルロースの機能性解明と血糖値コントロールに関する研究
- 2009 - 2009 セルロース被覆米を用いた糖尿病予防に関する研究
- 2007 - 2009 Study on functionality of crystalline cellulose and regulation of blood sugar
- 2009 - 消化管での水吸収メカニズムの解明に関する研究
- 2009 - 学術関係国際会議出席費補助金(19th International Congress of Nutrition )
- 2006 - 2008 水溶性食物繊維の血糖上昇緩和における作用機序の解明
- 2008 - セルロース被覆米による血糖コントロールの試み
- 2007 - 和風だしを用いた味覚教育の取り組み
- 2007 - 血糖値コントロール米の機能性評価
- 2007 - 血糖値コントロールを目的とした結晶セルロース添加パンの開発
- 2006 - 高齢者の血糖値コントロールを目的としたセルロースコーティング米の開発と機能性の解明
- 2003 - 2005 海洋草食性ほ乳類ジュゴンの栄養生態と下部消化管機能に関する研究
- 2005 - 生活史管理の手法によるパラサイトフリーホタテガイの生産技術の開発
- 2002 - 2003 Behavior during preparation and physiological effect of dietary fiber in rice
- 2003 - 食餌中の固形粒子が食後の血糖値上昇に与える影響
- 2003 - 調理過程にともなう野菜中の食物繊維の物理的変化が消化管内の消化生理に与える影響
- 2000 - 食品の物性が消化吸収能に与える影響
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Papers (79):
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Toru Takahashi, Miki Tokunaga, Tsutomu Okubo, Makoto Ozeki, Mahendra P. Kapoor, Zenta Yasukawa. Lower Rate of Water Absorption of an Oral Rehydration Solution with Partially Hydrolyzed Guar Gum in Conscious Rats. Nutrients. 2022. 14. 20. 4231
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Rie Horiuchi, Yuko Maki, Miki Tokunaga, Douglas W. Wilson, Toru Takahashi. Assessment of Factors Affecting Adulthood Body Mass Index among Japanese Using the Bayesian Network. Journal of Food and Nutrition Research. 2022. 10. 7. 511-516
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D.W. Wilson, K.G. Griffiths, T. Takahashi, M. Tokunaga, Z. Yasukawa, S. Nishimura, R. Horiuchi, H.S. Buttar, F. De Mees. A tribute to guy frederic marrian and geoffrey arthur dering haslewood. An overview of the discovery of equol and its applications in health and disease. Food and Public Health. 2022. 12. 2. 29-47
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Rie Horiuchi, Yuko Maki, Miki Tokunaga, Yuko Yamamoto, Keiichi Tsukinoki, Douglas W. Wilson, Harpal S. Buttar, Toru Takahashi. Education for Improving Children’s Behaviors during Eating in a Japanese Nursery School. Journal of Food and Nutrition Research. 2021. 9. 6. 274-280
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岡部 聡子, 伊藤 慎也, 髙橋 徹, 星 千歳, 弓屋 結, 本間 杏菜, 根本 絢香, 後藤 あや. 若年女性を対象とした簡便な「鉄摂取尺度」の改訂および再現性の検討. 日本家政学会誌. 2021. 72. 5. 251-259
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MISC (18):
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山本 裕子, 高橋 徹, 猿田 樹理, 東 雅啓, 窪田 展久, 槻木 恵一. 脂肪添加含量の違いとフラクトオリゴ糖添加が唾液中IgA分泌速度に与える影響. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2018. 72回. 198-198
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高橋徹, 坂田隆. Flow behavior of intestinal contents and manner of absorption of nutrients in the gastrointestine. 日本静脈経腸栄養学会雑誌. 2018. 33. 1. 602-610(J-STAGE)
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堀内 理恵, 眞木 優子, 徳永 美希, 山本 裕子, 槻木 恵一, 高橋 徹. 食事中の声かけおよび嫌いな食材が園児の残菜率や行動に与える影響. 日本給食経営管理学会学術総会プログラム・講演要旨集. 2017. 13回. 34-34
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山本 裕子, 猿田 樹理, 東 雅啓, 高橋 徹, 槻木 恵一. 盲腸における短鎖脂肪酸の吸収とラット唾液中IgA分泌速度の関連. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2017. 71回. 194-194
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高橋徹, 坂田隆. 消化管内容物の粘度測定のための管流式粘度計の開発. 日本静脈経腸栄養学会雑誌. 2017. 32. 5. SUP134(J-STAGE)
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Patents (1):
Books (5):
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Dietary Fiber and Health
CRC press 2012
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消化管内容物の粘度とその生理的意義、消化管の栄養・生理と腸内細菌
アニマルメディア社(東京) 2010
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第8章食品物性・官能試験、第9章バイオテクノロジーの食品への応用 「食品学I」
建帛社 2010
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Takahashi T. Cellulose. In: Cho S. (ed) Fiber Ingredients: Health Benefits, Food Applications, and Analysis.
CRC press (Boca Raton, Florida, US) (p.263-p.282) 2009
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管理栄養士国家試験合格レシピ
MCメディカ出版
Lectures and oral presentations (26):
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Dietary fiber
(The 22nd World Congress of Clinical Nutrition 2018)
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Association between bacterial fermentation in the large intestine and CVDs
(7th International Congress of Cardiology (ICC7)From Prevention to Intervention of Cardiovascular Diseases,Cairo, Egypt 2016)
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Cardiovascular Diseases: Dietary Composition and Kinetics
(The 6th international Congress of Cordiovasucular, Dubai, UAE 2015)
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Factors influencing the body image of Japanese college students,
(Asia-Pacific Diabetes and Obesity Study Group Symposium 2013)
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Function of Fibers involving the Glucose Absorption in the Small Intestine
(13th International Conference of Function Food Center, Dallas, US 2013)
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Education (1):
- Okayama University The Graduate School of Natural Science and Technology
Professional career (1):
Work history (9):
- 2018 - 2020 Koriyama Women's University
- 2010 - 2017 Fukuoka Women's University
- 2007 - 2010 Mimasaka University Graduate School of Human Life Sciences
- 2006 - 2010 Mimasaka University Faculity of Human Life Sciences, Department of Food Science
- 2009 - Mie University Faculty of Bioresources
- 2006 - 2007 Nagoya University School of Medicine
- 2003 - 2006 日本学術振興会特別研究員 (PD)・三重大学生物資源学部物質循環学科
- 1999 - 2003 Gifu University School of Medicine, Medical Course
- 1999 - 2002 Gifu Women's University Faculty of Home Economics
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Committee career (9):
- 2020 - 現在 Boad of Councillors
- 2011 - 現在 咀嚼と脳の研究所 スタッフ
- 2010/04 - 2013/03 日本栄養改善学会若手の会 会長
- 2012 - 2013 The Journal of Functional Foods in Health and Disease, Editorial Advisory Board
- 2012/12 - 2012 12th International Conference of Function Food Center, Dallas, US, Organizing Committee Members
- 2009 - 2012 岡山実験動物研究会 常務理事
- 2011 - 日本栄養・食糧学会九州沖縄支部 評議員
- 2010 - Hindgut Club Japan コンビーナー
- 1996/12 - Hindgut Club Jaoan 運営委員
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Awards (3):
- 2013/09 - World Congress of Clinical Nutrition Dr.T.K.Basu Felicitation Award
- 2011/09 - World Congress of Clinical Nutrition Young Investigator Award
- 1996 - Hindgut Club第1回研究奨励賞
Association Membership(s) (5):
World Congress of Clinical Nutrition
, 日本栄養改善学会
, 日本家政学会
, 日本栄養・食糧学
, Hindgut Club Japan
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