Rchr
J-GLOBAL ID:200901016476602477
Update date: Feb. 04, 2025 Matsuoka Hiroki
マツオカ ヒロキ | Matsuoka Hiroki
Affiliation and department: Job title:
Associate Professor
Other affiliations (2): Research field (1):
Food sciences
Research keywords (4):
Salted vegetables
, isothiocyanate
, Tsukemono
, Food Chemistry
Research theme for competitive and other funds (9): - 2016 - 2017 漬物摂取がラットの血圧および腎・肝機能に及ぼす影響
- 2014 - 2015 タクアン漬けの血圧上昇抑制作用およびその作用機序の解析
- 2011 - 2012 Antioxidative activity and biotransformation of thiohyantoins derived from isothiocyanates and amino acids
- 2010 - 2012 Valuation and molecular epidemiology of food-poisoning bacteria in vacuum packed pouch cooking
- 2012 - 米糠発酵による抗酸化機能亢進効果とその抗酸化成分の分離法の確立
- 2011 - ミロシナーゼ活性に対する食塩の影響とアブラナ科野菜の漬物加工への応用
- 2011 - 米糠発酵による抗酸化機能亢進効果とその抗酸化成分の分離法の確立
- 2008 - 2010 Study of the keeping quality using yellowing controlled methods and food functions of salted radish.
- 2007 - 2008 Structure-antimutagenic activity relationships of thiohydantoins and search of new physiological activities
Show all
Papers (51): -
ABE Masako, TOMIZAWA Ayumi, NAGAI Yuko, TAKANASHI Miho, MATSUOKA Hiroki, OZAWA Yoshio, AYABE Sonoko. Effect of Carbohydrate-based Sweeteners on the Reddish Coloration of Chinese Quince Extract Jelly and Its Taste Characteristics. Journal of Cookery Science of Japan. 2024. 57. 4. 208-217
-
Asaka Takahashi, Tsuyoshi Yamada, Taito Kobayashi, Kei Kumakura, Hiroki Matsuoka. Effects of fluorescent and LED irradiation on color fading and pale coloration of salted radish root (takuan-zuke). FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH. 2022. 28. 2. 179-185
-
Wataru Kobayashi, Taito Kobayashi, Asaka Takahashi, Kei Kumakura, Sonoko Ayabe, Hiroki Matsuoka. Branched-chain amino acid synthesis and glucosinolate-myrosinase system during takuan-zuke processing of radish root. Journal of food biochemistry. 2021. 45. 12. e13983
-
Wataru Kobayashi, Taito Kobayashi, Asaka Takahashi, Kei Kumakura, Hiroki Matsuoka. Metabolism of glutamic acid to alanine, proline, and γ-aminobutyric acid during takuan-zuke processing of radish root. Journal of food science. 2021. 86. 2. 563-570
-
Taito Kobayashi, Kei Kumakura, Asaka Takahashi, Hiroki Matsuoka. Low pH Enhances the Glucosinolate-Mediated Yellowing of Takuan-zuke under Low Salt Conditions. Foods (Basel, Switzerland). 2020. 9. 11
more... MISC (17): -
熊倉慧, 黒瀬愛莉, 穴原壮, 小林泰斗, 松岡寛樹. Analysis of functional components in pickled shiitake mushrooms. 日本きのこ学会大会講演要旨集. 2024. 27th
-
杉山元彌, 小林泰斗, 熊倉慧, 高橋朝歌, 松岡寛樹. たくあん漬けの新規黄色色素の生成経路の導出. 日本食品科学工学会大会講演集. 2024. 71st (CD-ROM)
-
穴原壮, 小林泰斗, 熊倉慧, 高橋朝歌, 松岡寛樹. イソチオシアネートを強化した高機能浅漬けの開発. 日本食品科学工学会大会講演集. 2024. 71st (CD-ROM)
-
須田樹生, 小林泰斗, 熊倉慧, 高橋朝歌, 岡田早苗, 松岡寛樹. 低温発酵性乳酸菌による機能性糠漬けの開発. 日本食品科学工学会大会講演集. 2024. 71st (CD-ROM)
-
熊倉慧, 穴原壮, 小林泰斗, 松岡寛樹. Analysis of secondary metabolites in post-harvest Ganoderma lucidum fruiting bodies. 日本きのこ学会大会講演要旨集. 2023. 26th
more... Patents (1): Books (17): - 大根デトックス
壮快2月号、マキノ出版 2020
- 旬の食材と栄養 味自慢の県産豚肉 日本の長寿に一役 ー元気な暮らしに 役立つ 栄養のお話ー
元気ライフVol.51 (6) 上毛新聞社 2020
- タクアン漬けは血圧上昇を抑制し尿素窒素値を下げ腎機能を改善すると実験で判明
安心8月号、マキノ出版 2019
- ビール-酵母の力でリラックス
元気ライフ6月号 Vol.39 上毛新聞社 2019
- ニンニク-驚くべきニンニクパワー
元気ライフ4月号 Vol.37、上毛新聞社 2019
more... Lectures and oral presentations (59): -
ダイコンイソチオシアネートに由来するタクアン漬け黄色色素中間体の分析法
(群馬県分析研究会 2020)
-
日本最古の加工食品、漬物の科学
(高崎健康福祉大学公開講座 2020)
-
浅漬けの機能性成分に関する研究
(第44回群馬県分析研究会研究発表会 2020)
-
マンネンタケ菌株間におけるβ-1,3-グルカナーゼ遺伝子の解析
(日本きのこ学会第23回 2019)
-
漬物加工におけるダイコンのオミックス解析
(日本食品科学工学会 2019)
more... Education (3): - 1995 - 1997 Tokyo University of Agriculture and Technology
- 1992 - 1994 Utsunomiya University Graduate School of Agriculture
- 1988 - 1992 Utsunomiya University Faculty of Agriculture
Professional career (1): Work history (9): - 2019/04 - 現在 高崎健康福祉大学農学部生物生産学科 教授
- 2005/04 - 現在 Takasaki University of Health and Welfare
- 2010/04 - 2021/03 Takasaki University of Health and Welfare Faculty of Health and Welfare, Department of Food and Life-science
- 2017/10 - 2019/03 Takasaki University of Health and Welfare Faculty of Agriculture
- 2012/04 - 2014/03 東日本栄養専門学校 栄養士学科 非常勤講師
- 2002/04 - 2010/03 Takasaki University of Health and Welfare Faculty of Health and Welfare, Department of Food and Life-science
- 2006/04 - 2008/03 群馬県産業技術センター 客員研究員
- 2001/04 - 2002/03 Takasaki University of Health and Welfare
- 1997/04 - 2001/03 群馬女子短期大学 生活学科食物栄養専攻 講師
Show all
Awards (1): - 2019/11 - 一般社団法人全国栄養士養成施設協会 会長顕彰 栄養士・管理栄養士養成施設教員顕彰
Association Membership(s) (2): Return to Previous Page