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J-GLOBAL ID:200901027942649693   Update date: Aug. 06, 2024

Katakura Yoshinori

カタクラ ヨシノリ | Katakura Yoshinori
Affiliation and department:
Other affiliations (1):
Homepage URL  (1): http://www.agr.kyushu-u.ac.jp/lab/crt/index.html
Research field  (3): Applied molecular and cellular biology ,  Food sciences ,  Applied biochemistry
Research keywords  (8): 加齢性疾患 ,  生活習慣病 ,  アンチエイジング ,  テロメラーゼ ,  老化 ,  Cancer ,  Telomerase ,  Senescence
Research theme for competitive and other funds  (26):
  • 2021 - 2024 Molecular basis for the activation of exosome-mediated gut-brain interaction by food
  • 2016 - 2019 Molecular basis for the exosome-mediated food function
  • 2014 - 2018 Construction of the libraries and the database including health functions in Nepalese wild mushrooms
  • 2012 - 2016 Screening for anti-aging food that regulates intestinal function and clarification of its molecular basis
  • 2012 - 2015 Nicotinamide potentiates HDAC inhibitor-induced cytotoxicity in human breast cancer cells through DNA damage accumulation
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Papers (269):
  • Keishu Kawatomi, Yuki Morita, Yoshinori Katakura, Kaoru Takegawa, Adokiye Berepiki, Yujiro Higuchi. Live cell imaging of β-tubulin mRNA reveals spatiotemporal expression dynamics in the filamentous fungus Aspergillus oryzae. Scientific Reports. 2024. 14. 1
  • Riku Kashiwagi, Miyako Udono, Yoshinori Katakura. Fructobacillus fructosus OS-1010 strain stimulates intestinal cells to secrete exosomes that activate muscle cells. Cytotechnology. 2024. 76. 2. 209-216
  • Takeki Hamasaki, Kiichiro Teruya, Yoshinori Katakura. Exposing Differentiated Osteoblast-Like MC3T3-E1 Cells to Extremely Low-Frequency Electric Fields Has Calcification-Promoting Effects. IEEE Transactions on Dielectrics and Electrical Insulation. 2024. 31. 2. 642-648
  • Takeki Hamasaki, Kiichro Teruya, Yoshinori Katakura. Effect of Hita Tenryo WaterTM, a natural mineral water, on allergic symptoms induced by cedar in mice. Heliyon. 2024. 10. 5. e26915
  • Azusa Yamada, Kota Watanabe, Yuri Nishi, Mugihito Oshiro, Yoshinori Katakura, Kenji Sakai, Yukihiro Tashiro. Scalp bacterial species influence SIRT1 and TERT expression in keratinocytes. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry. 2023. 87. 11. 1364-1372
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MISC (11):
  • 片倉喜範. 鶏胸肉の機能性表示「はかた地どり」の成功例. 化学と生物. 2024. 62. 6
  • 片倉喜範. Skin anti-aging effects of essential oils derived from food medicinal/oil plants. 日本ポリフェノール学会雑誌. 2024. 13
  • 片倉喜範. 鶏肉に含まれるイミダゾールジペプチドとその機能性について. 畜産の情報. 2023. 408
  • 友尻創太, 前田俊介, 河野高徳, 内藤淳子, 西田典永, 片倉喜範. Euglena gracilis EOD-1株由来パラミロンによる腸脳相関活性化. 機能性食品と薬理栄養. 2023. 17. 3
  • 片倉喜範. The Possibility of Food Component for Anti-aging. 食品と開発. 2022. 57. 7
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Patents (52):
Books (24):
  • ポリフェノールの機能と多角的応用
    シーエムシー出版 2023
  • 食によるアンチエイジング研究最前線
    食品と開発 2022
  • アンチエイジング食品の探索と機能性検証
    創る 2022
  • 皮膚改善を実現するアンチエイジング食品の開発
    フレグランスジャーナル 2022
  • 肌の明るさを実現する機能性食品の開発ー塗布製剤との併用効果
    フレグランスジャーナル 2022
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Lectures and oral presentations  (4):
  • テロメラーゼ制御による延命の分子基盤の解明
    (日本分子生物学会 2008)
  • 新規細胞老化関連因子の発現・機能解析
    (日本分子生物学会 2008)
  • MAPキナーゼp38によるhTERT転写抑制の分子機構
    (日本分子生物学会 2008)
  • TAK1依存的に細胞老化を誘導するシグナルネットワークに関する研究
    (日本分子生物学会 2008)
Education (4):
  • - 1994 The University of Tokyo
  • - 1994 The University of Tokyo Graduate School, Division of Agricultural Science
  • - 1989 The University of Tokyo
  • - 1989 The University of Tokyo Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • Ph. D. (The University of Tokyo)
Work history (6):
  • 2020/02 - 現在 Kyushu University Faculty of Agriculture Professor
  • 2007/04 - Kyushu University Faculty of Agriculture
  • 1998 - - 九州大学大学院助教授
  • 1998 - - Kyushu University, Associate Professor
  • 1994 - 1997 九州大学大学院助手
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Committee career (4):
  • 2016 - 現在 日本栄養・食糧学会九州・沖縄支部 参与
  • 2013 - 現在 日本農芸化学会 西日本支部参与
  • 2005 - 現在 日本食品免疫学会 学術委員
  • 2003 - 現在 日本動物細胞工学会 評議員
Awards (2):
  • 2017/06 - 日本抗加齢医学会 優秀演題賞 食肉成分カルノシンによるエクソソームを介した脳腸相関活性化
  • 2004 - 2004年農芸化学奨励賞
Association Membership(s) (11):
日本食品免疫学会 ,  日本分子生物学会 ,  日本免疫学会 ,  日本動物細胞工学会 ,  日本農芸化学会 ,  Japanese Association for Animal Cell Technology ,  The Molecular Biology Society of Japan ,  Japanese Society for Immunology ,  and Agrochemistry ,  Biotechnology ,  Japan Society for Bioscience
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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