Rchr
J-GLOBAL ID:200901042576148960
Update date: Sep. 27, 2024 Sakamoto Tatsuji
サカモト タツジ | Sakamoto Tatsuji
Affiliation and department: Homepage URL (1): http://www.biosci.osakafu-u.ac.jp/BE/ Research field (1):
Applied biochemistry
Research keywords (1):
植物細胞壁分解酵素
Research theme for competitive and other funds (26): - 2022 - 放線菌由来キシラナーゼによる反応生成物の解析
- 2022 - 環境負荷の少ない豆類由来多糖類の抽出手法の確立
- 2021 - 2022 キャッサバペクチンの構造解析
- 2021 - ペクチン由来オリゴ糖の腸内細菌および皮膚常在菌へ与える影響
- 2020 - 2021 ウルバン多糖及びそのオリゴ糖における口腔内細菌叢改善効果に関する研究
- 2018 - 2021 酵素法によるグルコマンナンの改質
- 2018 - 2021 エンドウ多糖類のエステル分布解析
- 2020 - 海藻抽出物の美肌効果に関する研究
- 2018 - 2020 ナリジンのラウリン酸エステル酵素合成法の構築及び機能性評価
- 2017 - 2018 エンドウ多糖類の構造解析
- 2016 - 2018 酵素法による食品未利用資源の高度利用化技術の開発
- 2013 - 2016 酵素法による食品未利用資源の高度利用化技術の開発
- 2013 - 2016 ペクチン分解酵素群を利用した食品加工副産物からの有用オリゴ糖生産法の開発
- 2010 - 2013 糸状菌由来ペクチン分解系酵素群の網羅的機能解析
- 2009 - 2011 酵素合成桂皮酸エステルを用いたアルツハイマー病(認知症)予防薬・治療薬の開発
- 2008 - 2009 アラビナン分解酵素群を利用したアラビノース含有糖質の合成とその機能性評価
- 2006 - 2007 さとうきび総合利用実証事業
- 2004 - 2007 Characterization of low temperature microorganisms inhabiting in moss in Polar Regions on species identification, enzyme production and cold resistance.
- 2004 - 2005 Clarification of the occurrence of avian botulism : the approach with molecular biological studies
- 2000 - 2005 微生物の生産するアラビナン分解酵素群の機能解析
- 2003 - 2004 アラビナン分解酵素群を用いた農産廃棄物からのアラビノースおよびアラビノオリゴ糖製造
- 2002 - 2004 フェルラ酸エステラーゼによる農業廃棄物からのフェルラ酸の回収
- 2003 - 2004 微生物機能を用いる残留農薬簡便検出法の開発
- 2002 - 2003 新規植物性機能材料の開発
- 2000 - 2003 非天然化合物の微生物分解に関わるプラスミドとトランスポゾンに関する研究
- 農産廃棄物からの有用糖質の回収
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Papers (99): -
Sakura Nagamine, Rikuto Oishi, Mitsuhiro Ueda, Tatsuji Sakamoto, Masami Nakazawa. Genome editing-based mutagenesis stably modifies composition of wax esters synthesized by Euglena gracilis under anaerobic conditions. Bioresource Technology. 2024. 410
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Sakura Nagamine, Rikuto Oishi, Mitsuhiro Ueda, Tatsuji Sakamoto, Masami Nakazawa. Genome editing-based mutagenesis stably modifies composition of wax esters synthesized by Euglena gracilis under anaerobic conditions. Bioresource technology. 2024. 410. 131255-131255
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Yuka Kotani, Nozomu Shibata, Meng I. Lin, Masami Nakazawa, Mitsuhiro Ueda, Tatsuji Sakamoto. Fractionation of cassava pectins and their detailed structural analyses using various pectinolytic enzymes. International Journal of Biological Macromolecules. 2024. 269
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Masami Nakazawa, Hiroko Andoh, Hiromi Tsujii, Katsumi Amada, Hitomi Okuno, Yusuke Gejima, Kumi Iizuka, Daiki Haruguchi, Moe Maruyama, Yuichiro Kashiyama, et al. Stable nuclear transformation methods for Euglena gracilis and its application to a related Euglenida. Algal Research. 2023. 75
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Chikako Kuroki, Yu Hirano, Mami Nakazawa, Tatsuji Sakamoto, Taro Tamada, Mitsuhiro Ueda. A single mutation Asp43Arg was increased 2.5-fold the catalytic activity and maintained the stability of cold-adapted endo-1,4-beta glucanase (Ef-EG2) from Eisenia fetida. Current Research in Biotechnology. 2023. 5. 100126-100126
more... MISC (15): -
井上早希, 大前晴香, 松尾佳実, 近藤辰哉, 近藤辰哉, 中澤昌美, 上田光宏, 石渡明弘, 伊藤幸成, 阪本龍司. Gum arabicに作用するFusarium oxysporum由来3種のL-アラビノフラノシダーゼの反応特性解析. 応用糖質科学. 2023. 13. 3
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阪本龍司, 清水智菜美. Valorization of Food Processing Wastes: A Focus on Pectins. 科学と工業. 2022. 96. 7. 191-197
-
Tatsuya Kondo, Miyu Kichijo, Shinya Fushinobu, Tatsuji Sakamoto. [Review] Structure-function analysis of Fusarium oxysporum enzymes that degrade terminals of Gum Arabic side-chains. Bulletin of Applied Glycoscience. 2022. 12. 2. 99-107
- 阪本龍司. ペクチンの構造と微生物由来分解酵素. 応用糖質科学. 2020. 10. 222-229
- 阪本 龍司, 尾﨑, 嘉彦. 食品系未利用バイオマスの高度利用化の現状と可能性. 化学と生物. 2014. 52. 33-39
more... Books (4): - 食と微生物の事典
朝倉書店 2017 ISBN:9784254431216
- バイオマス分解酵素研究の最前線 : セルラーゼ・ヘミセルラーゼを中心として
シーエムシー出版 2012 ISBN:9784781305219
- 展開するフードプロテオミクス
シーエムシー出版 2011 ISBN:9784781304830
- Biotechnology of lignocellulose degradation and biomass utilization
Uni Publishers 2004 ISBN:4946450254
Lectures and oral presentations (199): -
皮膚常在菌叢改善を目的とした糖質資化性評価
(応用糖質科学 2022)
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キャッサバパルプペクチンの糖鎖構造解析
(応用糖質科学 2022)
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カビが生産するペクチン分解酵素の基盤研究および応用
(応用糖質科学 2022)
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Neutron structural analysis of rhamnose glucuronic acid lyase from Fusarium oxysporum 12S
(量子ビームサイエンスフェスタ(Web) 2022)
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Change to acid trehalase during autolysis of fruit-body from Pleurotus sp.
(日本きのこ学会大会講演要旨集 2022)
more... Education (4): - 1991 - 1994 Osaka Prefecture University
- 1990 - 1991 ベルギー国立ゲント大学 応用微生物学部 研究生
- 1988 - 1990 大阪府立大学大学院 農学研究科博士前期課程 農芸化学専攻
- 1984 - 1988 大阪府立大学 農学部 農芸化学科
Professional career (1): - Doctor of Agriculture (Osaka Prefecture University)
Work history (6): Committee career (9): - 2021/04 - 現在 日本農芸化学会関西支部 幹事
- 2019/09 - 現在 日本応用糖質科学会 理事
- 2013/09 - 現在 日本応用糖質科学会 評議員
- 2013/08 - 現在 日本応用糖質科学会近畿支部 幹事
- 2013/05 - 現在 日本農芸化学会関西支部 参与
- 2012/09 - 現在 日本応用糖質科学会 総務委員
- 2017/07 - 2021/07 日本応用糖質科学会近畿支部 支部長
- 2007/06 - 2019/05 日本生物工学会関西支部 委員
- 2006/09 - 2012/08 日本応用糖質科学会 編集委員
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Awards (3): - 2022/09 - The Japanese Society of Applied Glycoscience Prize from the Japanese Society of Applied Glycoscience
- 2014/03 - 日本農芸化学会 Biosci Biotechnol Biochem Most-cited Paper Award
- 2007/09 - 日本応用糖質科学会 奨励賞 「カビの生産するペクチン分解酵素に関する研究」
Association Membership(s) (5):
糸状菌分子生物学研究会
, THE JAPANESE SOCIETY OF APPLIED GLYCOSCIENCE
, 近畿化学協会
, 日本生物工学会
, 日本農芸化学会
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