Rchr
J-GLOBAL ID:200901074021266916   Update date: Oct. 01, 2022

Kitamoto Katsuhiko

キタモト カツヒコ | Kitamoto Katsuhiko
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): http://park.itc.u-tokyo.ac.jp/Lab_Microbiology/index.html
Research field  (3): Applied biochemistry ,  Applied microbiology ,  Molecular biology
Research keywords  (6): 細胞生物学 ,  食品微生物学 ,  遺伝子工学 ,  Cell biology ,  Food microbiology ,  Biotechnology
Research theme for competitive and other funds  (8):
  • 2005 - 麹菌を用いた植物バイオマスの利用に関する研究
  • 2001 - 糸状菌のオルガネラのライブイメージングに関する研究
  • 1996 - 糸状菌の液胞生理機能の分子生物学的解析
  • 1995 - 麹菌のタンパク質分泌機構に関する研究
  • 1992 - 麹菌による異種有用タンパク質の高生産
Show all
Papers (23):
MISC (287):
Patents (12):
  • 生理活性成分を漏出する酵母および該酵母を用いる酒類の製法
  • アルギナーゼ遺伝子欠損株選択培地とそれを利用した尿素非生産性酵母の育種及びそれを用いる酒類の製造法
  • 新規遺伝子、ベクター、それを用いた形質転換体及びその利用
  • 尿素非生産性実用釀造酵母
  • 酵母による異種タンパク質の発現及び生産量増大培養法
more...
Books (21):
  • 発酵・醸造食品の最新技術と機能性II
    シーエムシー出版 2011
  • 微生物によるものづくり(15-23タンパク質工場としての麹菌の利用)
    シーエムシー出版 2008
  • 有用なカビの性質とその利用(33-44「食品と微生物」)
    (株)光琳 2008
  • 醸造物の機能性
    醸造協会 2007
  • 応用微生物学(282-297)
    文永堂出版 2006
more...
Works (2):
  • タンパク質工場としての糸状菌の高度利用に関する基盤的研究
    2001 -
  • Study on filamentous fungi as cell factory for protein production
    2001 -
Education (2):
  • - 1972 The University of Tokyo
  • - 1972 The University of Tokyo Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • PhD (nougaku) (The University of Tokyo)
Work history (6):
  • 1995 - 1996 The University of Tokyo
  • 1995 - 1996 Associate Professor, University of Tokyo
  • 1996 - - 東京大学 教授
  • 1996 - - Professor, University of Tokyo
  • 1972 - 1995 National Tax Administration Agency
Show all
Committee career (7):
  • 2003 - 2007 日本生物工学会 スローフード微生物工学研究部会 会長
  • 2001 - 2007 糸状菌分子生物学研究会 会長
  • 1997 - 2001 日本農芸化学会 理事
  • 1999 - 日本生物工学会 評議員
  • 1997 - 日本醸造学会 幹事
Show all
Awards (4):
  • 2011/05 - 日本農芸化学会 日本農芸化学会功績賞 麹菌の細胞生物学的解析と応用に関する研究
  • 2008 - 飯島食品科学賞
  • 1994 - 日本醸造協会 伊藤保平賞
  • 1994 - 日本生物工学会 論文賞
Association Membership(s) (7):
糸状菌分子生物学研究会 ,  日本生化学会 ,  米国微生物学会 American Society for Microbiology ,  日本醸造学会 ,  酵母遺伝学フォーラム ,  日本生物工学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page