Rchr
J-GLOBAL ID:200901080797711383
Update date: Aug. 04, 2024
Mitsunaga Shin'ichiro
ミツナガ シンイチロウ | Mitsunaga Shin'ichiro
Affiliation and department:
Job title:
Professor
Other affiliations (1):
Homepage URL (1):
http://www.juen.ac.jp
Research field (2):
Primary/secondary education and curricula
, Home economics, lifestyle science
Research keywords (7):
Nutrients
, Food science
, Enzyme
, Development of teaching materials
, School subject content education
, Home economics
, Fermented foods
Research theme for competitive and other funds (13):
- 2022 - 2025 Creation of a platform for across-subjects learning "regional resources" including subject content
- 2023 - 「地域資源」の学習を継続的・持続的な「探究」へと支援・発展させるためのアーカイブの収集と体系化
- 2021 - 2022 「地域資源」を中心に据えた授業を総合的に展開するためのアーカイブの創出
- 2017 - 2021 幸せに生きる基盤としての家庭科食領域授業と形成的評価規準の開発
- 2018 - 信越県境地域政策の推進に資する地域資源情報の体系化に向けた研究
- 2018 - 自治体と教員養成大学による域学連携のあり方モデルの提示 -衣食住に関わる地域資源を生かした知のネットワークの構築と教育現場におけるその活用-
- 2016 - 2017 無形文化遺産「和食」を保護・継承するための教材開発
- 2013 - 2015 学校教育におけるジェロントロジー教育のカリキュラム開発システムの展開
- 2010 - 2012 学校教育におけるジェロントロジー教育のカリキュラム開発システムの構築
- 1999 - 2000 イネ矮性突然変異体を用いて,矮化と植物ホルモン・ジベレリン
- Practical approach for the food education
- Analysis of the nutrients in the germinating plant seeds
- Functional analysis of the starch related enzymes at the germinating stage of cereals
Show all
Papers (16):
-
YOSHIZAWA Chinatsu, MITSUNAGA Shin-ichiro, SATO Yukari. Current Status and Problems of Knowledge with regard to Nutrients in Foods among Teacher Training Course Students:- Focusing on Understanding of the Six Food Groups and the Five Components of Nutrition in Elementary School Textbooks -. Journal of Home Economics of Japan. 2014. 65. 3. 130-137
-
Hoshino, K, Mitsunaga, S, Kobayashi, T. Development of teaching material for studying the process of starch degradation in germinating plant seeds. Jpn. J. Biol. Educ. (in Japanese). 2013. 53. 3. 83-90
-
SATO Yukari, YOSHIZAWA Chinatsu, SATO Etsuko, TOKUMARU Sadako, HOSOE Yoko, MITSUNAGA Shin-ichiro. Problems in the Home Economics Education Curriculum:Based on a Survey of Students in the Pre-service Teacher Training Course . Journal of Home Economics of Japan. 2012. 63. 8. 451-460
-
Takeuchi, W, Mitsunaga, S, Masui, H. Studies on germination conditions of germinated brown rice to improve the palatability. J. Appl. Glycosci. 2011. 58. 1. 27-30
-
Mitsunaga, S, Morimoto, S. Demonstration of the hydrolyzing ability for starch in germinated brown rice. J. Home Econ. Jpn. (in Japanese). 2009. 60. 9. 825-829
more...
MISC (11):
-
光永 伸一郎. アミラーゼと発酵食品 -教員養成と教材開発の視点から-. 日本家政学会誌. 2016. 67. 8. 479-482
-
星野 敬太郎, 小林 辰至, 光永 伸一郎. 発芽における種子内の生化学的変化に関する教材化のための基礎研究 : 生化学的手法を用いたグルコース濃度及びアミラーゼ活性の測定. 日本理科教育学会北陸支部大会発表要旨集. 2009. 2009. 21-21
-
Mitsunaga Shin-ichiro, Miyamura Sachiyo, Shimomura Masahiko. Isolation of Genomic DNA from the chestnut leaf. Bulletin of Joetsu University of Education. 2004. 23. 2. 741-751
-
Mitsunaga Shinichiro, Yamaguchi Junji, Ohyama hideo, Fukui Kiichi. Direct Amplification of an α-Amylase Gene from Barley Chromosome 6 by a Microdissection Method. Bulletin of Joetsu University of Education. 2003. 22. 2. 293-299
-
MITSUNAGA S., KOBAYASHI M., OHSHIMA M., MITSUI T. The synthesis of α-amylase is induced by sulfuric acid-treatment in rice aleurone cells. 2002. 4. 1. 265-265
more...
Books (1):
-
「思考力」を育てる -上越教育大学からの提言1-
上越教育大学出版会 2017
Lectures and oral presentations (3):
-
Current status, issues, and perspectives of shark food culture in Joetsu area, Niigata prefecture.
(Annual Congress of The Japan Society of Home Economics 2023)
-
Development of teaching materials for protecting and inheriting traditional “Washoku” culture
(19th Biennial International Congress Asian Regional Association for Home Economics 2017)
-
A Study on the relationship between Students' Academia Content Knowledge and Real Home Economics Education Class
(Research abstracts on the annual meeting, regular meeting and seminar of the Japan Association of Home Economics Education 2015)
Education (2):
- 1990 - 1993 Nagoya University Graduate School of Agricultural Sciences Research Institute for Biochemical Regulation
- 1988 - 1990 Shizuoka University Graduate School of Agriculture Department of Applied Biological Chemistry
Professional career (1):
- Ph. D. (Nagoya University)
Work history (4):
- 2009/04 - 現在 Joetsu University of Education Graduate School of Education Professor
- 2007/04 - 2008/03 Joetsu University of Education Graduate School of Education Associate Professor
- 2000/04 - 2007/03 Joetsu University of Education Faculty of Education Associate Professor
- 1993/10 - 2000/03 Joetsu University of Education Faculty of Education Research Associate
Committee career (13):
- 2022/04 - 現在 発酵学の父 坂口謹一郎顕彰会 発酵学の父 坂口謹一郎顕彰会幹事
- 2021/06 - 現在 一般財団法人上越市環境衛生公社評議員
- 2018/02 - 現在 にいがた食の安全・安心審議会 にいがた食の安全・安心審議会委員
- 2017/06 - 現在 上越地域消防事務組合 上越地域消防事務組合行政不服審査会委員
- 2017/04 - 現在 新潟県立高田高等学校 新潟県立高田高等学校スーパーサイエンスハイスクール運営指導委員
- 2012/08 - 現在 上越発酵食品研究会 上越発酵食品研究会委員
- 2014/04 - 2022/04 坂口謹一郎博士顕彰委員会 坂口謹一郎博士顕彰委員会委員
- 2017/06 - 2021/05 一般社団法人日本家政学会 一般社団法人日本家政学会編集委員会委員
- 2020/10 - 2021/03 信越県境地域づくり交流会地域研究グループ企画編集委員
- 2016/04 - 2018/03 日本教育大学協会全国家庭科部門 日本教育大学協会全国家庭科部門運営委員
- 2016/04 - 2017/03 公益財団法人 雪だるま財団 雪中貯蔵に関する委員会委員
- 2011/04 - 2015/03 公益財団法人 雪だるま財団 雪中貯蔵に関する緩やかなルール(ガイドライン)づくり検討委員会委員
- 2009/08 - 2010/03 (有)飯綱町ふるさと振興公社 バイオマス等未活用エネルギー事業検討委員「高冷地における利雪型米穀等農産物貯蔵システムに関する事業化調査」
Show all
Association Membership(s) (5):
日本教科内容学会
, 日本家庭科教育学会
, 日本家政学会
, 日本応用糖質科学会
, 日本農芸化学会
Return to Previous Page