Rchr
J-GLOBAL ID:200901095571170743   Update date: Feb. 14, 2024

Miyashita Kazuo

ミヤシタ カズオ | Miyashita Kazuo
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (2): Marine/Aquatic life sciences ,  Food sciences
Research keywords  (10): Diabetes ,  Obesity ,  Antioxidant ,  Lipid oxidation ,  Carotenoid ,  Oil chemistry ,  生理活性物質 ,  脂質化学 ,  bioactive compound ,  Lipid Chemistry
Research theme for competitive and other funds  (20):
  • 2011 - 2015 三陸沿岸域の特性やニーズを基盤とした海藻産業イノベーション
  • 2011 - 2014 農産廃棄物カスケード型循環利用バイオエタノール製造システムに関する研究
  • 2011 - 2014 アレンカロテノイドの生体内局在と機能解析
  • 2008 - 2013 函館マリンバイオクラスター(UMI<Universal Marine Industry>のグリーンイノベーション)
  • 2007 - 2012 さっぽろバイオクラスター“Bio-S”
Show all
Papers (122):
MISC (89):
Patents (6):
  • ドコサヘキサエン酸及び/又は共役型ドコサヘキサエン酸を含有する飼料及びこの飼料を用いた養殖法
  • ペルオキシソーム増殖剤応答性受容体アゴニスト
  • 油脂の安定化法
  • 高度不飽和脂質の酸化防止剤および酸化防止法
  • 高度不飽和脂質の酸化防止法
more...
Books (7):
  • 酸化防止. 「油脂・脂質の基礎と応用」
    日本油化学会 2004
  • 酸化防止. 「水産機能性脂質-給源・機能・利用-」
    恒星社厚生閣 2004
  • Antioxidant Activity of Electrolyzed Sodium Chloride in Food Factors in Health Promotion and Disease Prevention
    American Chemical Society 2003
  • 機能性脂質の新展開
    2001
  • 脂質栄養と脂質過酸化物-生体内脂質過酸化は傷害か防御か-
    学会センター関西 1998
more...
Works (16):
  • 海藻の有効活用に関する研究
    宮下 和夫 2005 - 現在
  • カロテノイドの生理活性に関する研究
    宮下 和夫 2005 - 現在
  • 海洋資源の有効活用
    2005 - 現在
  • 肥満・脂肪代謝制御の分子機構と食品中の活性化因子に関する研究
    1999 - 現在
  • 食品での脂質過酸化と抗酸化に関する研究
    1995 - 現在
more...
Education (4):
  • 1980 - 1985 Tohku University Graduate School of Agriculture
  • - 1985 Tohoku University Graduate School, Division of Agriculture
  • 1975 - 1979 Tohoku University Faculty of Agriculture
  • - 1979 Tohoku University Faculty of Agriculture
Professional career (2):
  • (BLANK)
  • Doctor (Agriculture) (Tohoku University)
Work history (12):
  • 2014/04 - 現在 Hokkaido University Faculty of Fisheries Sciences Vice Dean
  • 2005/04 - 現在 Faculty of Fisheries Sciences Professor
  • 2000/04 - 2005/03 Graduate School of Fisheries Sciences Professor
  • 1995/04 - 2000/03 Faculty of Fisheries Associate Professor
  • 1995 - 2000 Associate Professor in Chemistry,
Show all
Committee career (27):
  • 2018 - 現在 国際機能性食品学会(ISNFF) President
  • 2015 - 現在 日本油化学会 学術専門委員会委員長
  • 2013 - 現在 日本農芸化学会 参与
  • 2012 - 現在 日本油化学会 理事
  • 2011 - 現在 国際機能性食品学会(ISNFF) Member at Large
Show all
Awards (9):
  • 2018/05 - International Society for Fat Research (ISF) Kaufman Memorial Lecture Award
  • 2015/08 - American Chemical Society Fellow of the American Chemical Society
  • 2012/06 - Technology Innovation Award 2012 of the Japanese Society for Marine Biotecnology
  • 2011/11 - 2011 Award (International Society for Nutraceutical and Functuional Foods)
  • 2011/09 - 日本カロテノイド研究会 研究会受賞
Show all
Association Membership(s) (12):
環境学会(International Society for Food, Agriculture, and Environment) ,  農学 ,  国際食品 ,  韓国食品科学会(Korean Society of Food and Tecnology) ,  脂質栄養学会 ,  米国油化学会(The American Oil Chemists' Society) ,  日本食品工業学会 ,  日本油化学会 ,  日本脂質生化学研究会 ,  日本水産学会 ,  日本栄養食糧学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page