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J-GLOBAL ID:201801000435353230   Update date: Feb. 01, 2024

yukiko Ueda

ウエダ ユキコ | yukiko Ueda
Affiliation and department:
Research field  (1): Nutrition and health science
Research keywords  (5): 生活習慣 ,  行動変容 ,  栄養教育 ,  健康科学 ,  行動科学
Research theme for competitive and other funds  (10):
  • 2023 - 2025 料理ベースの食事評価ツールの活用と保護者との連携による栄養サポートは有効か-高校生野球選手の除脂肪体重の増加を目指して-
  • 2022 - 2025 高校生アスリート用携帯端末栄養評価ツールを用いた食事介入の有用性に関する研究
  • 2019 - 2022 Exploratory study of urban food policy in Japan
  • 2019 - 2020 高校野球選手のパフォーマンスと身体組成、トレーニングおよび栄養教育カリキュラムの研究
  • 2016 - 2019 GABA合成酵素を用いた塩味増強物質の探索と低減食品の開発
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Papers (20):
  • Effectiveness of a Dietary Education Program Focused on Food Loss Reduction. The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics. 2023. 81. 4. 153-163
  • Meta-analysis on effect size of sarcopenia and BMI. Journal of health and welfare statistics. 2022. 69. 8. 7-13
  • 橋本 泰央, 小玉, 麻由佳, 上田 由喜子, 小塩, 真司. 食べる速さとBMIの関連に関するメタ分析. 厚生の指標. 2021. 68. 7. 12-20
  • Yukiko Ueda, Mayuri Sawamotob, Tomomi Kobayashic, Chiho Myojind, Chikae Sakamotoa,e, Naomi Hayamia, Hitoshi Watanabef, Nobuko Hongua. Nutrition education programme changes food intake and baseball performance in high-school students. Health Education Journal. 2021. 80. 4. 387-400
  • Yukiko Ueda, Yuka Matsubara, Mitsuru Fukui, Michitoshi Yamaguchi. The association of social capital and food insecurity among Japanese middle-low income women. European Journal of Public Health. 2020. 30. S5
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MISC (2):
Lectures and oral presentations  (23):
  • 高校生硬式野球部に対する補食を強化した栄養サポートの評価
    (第68回日本栄養 改善学会学術総会)
  • 高校硬式野球部員の除脂肪体重の増加を目的とした栄養サポート-外発的動機づけとSNSを活用した取り組み-
    (日本スポーツ栄養学会第9回大会 2023)
  • 塩味増強効果と関連する香辛料が蒸し豚やトマトドレッシングの塩味好み、遊離アミノ酸に与える影響
    (第70回日本栄養改善学会学術総会 2023)
  • 睡眠の質に対する食生活の影響
    (第21回日本栄養改善学会近畿支部会学術総会 2023)
  • 塩味増強効果との関連が示された香辛料が蒸し豚等の料理の味質に与える影響-官能検査と遊離アミノ酸から-
    (第21回日本栄養改善学会近畿支部会学術総会 2023)
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Professional career (1):
  • 栄養学 (徳島大学)
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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