Rchr
J-GLOBAL ID:201801011230755418
Update date: Nov. 06, 2024
Asai Tomoko T.
アサイ トモコ | Asai Tomoko T.
Affiliation and department:
Job title:
Assistant Professor
Research field (1):
Food sciences
Research theme for competitive and other funds (5):
- 2023 - 2026 大豆タンパク質の加圧加熱処理により生じるマウス社会性行動異常誘因窒素化合物の検出
- - 2024 肥満予防のためのペルー産機能性食品マカを用いた新規機能性 調理食品の開発-調理法の確立と機能性の評価-
- 2019 - 2022 Study on collagen dipeptides on growth of mesenchymal stem cells
- 2019 - 2022 Construction of cooking method to improve content of collagen peptide in blood after ingestion of cooked meat
- 2018 - 2019 ヒト血中の食事由来コラーゲンペプチド応答および非応答線維芽細胞の特徴づけ
Papers (14):
-
Tomoko T. Asai, Satoshi Miyauchi, Sri Wijanarti, Ayaka Sekino, Akiko Suzuki, Sachiko Maruya, Takayo Mannari, Ai Tsuji, Kenji Toyama, Rieko Nakata, et al. Hydroxyprolyl-Glycine in 24 H Urine Shows Higher Correlation with Meat Consumption than Prolyl-Hydroxyproline, a Major Collagen Peptide in Urine and Blood. Nutrients. 2024
-
Sayuri Yoshikawa, Kurumi Taniguchi, Haruka Sawamura, Yuka Ikeda, Tomoko Asai, Ai Tsuji, Satoru Matsuda. Potential tactics with certain gut microbiota for the treatment of unresectable hepatocellular carcinoma. Exploration of Targeted Anti-tumor Therapy. 2023. 556-568
-
Ai Tsuji, Sayuri Yoshikawa, Sae Morikawa, Yuka Ikeda, Kurumi Taniguchi, Haruka Sawamura, Tomoko Asai, Satoru Matsuda. Potential tactics with vitamin D and certain phytochemicals for enhancing the effectiveness of immune-checkpoint blockade therapies. Exploration of Targeted Anti-tumor Therapy. 2023. 460-473
-
Ai Tsuji, Yuka Ikeda, Sayuri Yoshikawa, Kurumi Taniguchi, Haruka Sawamura, Sae Morikawa, Moeka Nakashima, Tomoko Asai, Satoru Matsuda. The Tryptophan and Kynurenine Pathway Involved in the Development of Immune-Related Diseases. International journal of molecular sciences. 2023. 24. 6
-
Ai Tsuji, Sayuri Yoshikawa, Yuka Ikeda, Kurumi Taniguchi, Haruka Sawamura, Sae Morikawa, Moeka Nakashima, Tomoko Asai, Satoru Matsuda. Tactics with Prebiotics for the Treatment of Metabolic Dysfunction-Associated Fatty Liver Disease via the Improvement of Mitophagy. International journal of molecular sciences. 2023. 24. 6
more...
MISC (5):
Books (2):
-
トータルクッキング : 健康のための調理実習 = Total cooking
講談社 2024 ISBN:9784065341353
-
コラーゲンの機能と応用
シーエムシー出版 2023 ISBN:9784781317601
Lectures and oral presentations (44):
-
Effects of Lepidium meyenii WALP (Maca) on lipid metabolism in humans
-
Collagen peptide Pro-Hyp affects proliferation of fibroblasts with specific stem cell markers
(2024)
-
Autoclaving treatment of soy protein isolate partially modifies amino acids residue and consequently reduces available amino acids
(The 16 th International Society For Nutraceuticals and Functional Foods (ISNFF 2023 in Hawaii) 2023)
-
ペルー産薬用植物マカ(Lepidium meyenii)粉末の添加が飲料嗜好特性へ及ぼす影響
(第 49回日本調理科学会近畿支部研究発表会 2023)
-
グルテンフリー米粉パン調製における加水温度およびミキシング条件の影響
(日本調理科学会2023年度大会 2023)
more...
Education (3):
- 2015 - 2018 京都大学大学院 農学研究科 応用生物科学専攻
- 2013 - 2015 Prefectural University of Hiroshima
- - 2013 Prefectural University of Hiroshima Faculty of Human Culture and Science Department of Health Sciences
Professional career (2):
- 修士 (県立広島大学大学院)
- 博士(農学) (京都大学大学院)
Work history (3):
- 2024/04 - 現在 Kyoto University Graduate School of Agriculture Division of Applied Biosciences Assistant Professor
- 2023/04 - 2024/03 Nara Women's University
- 2018/06 - 2023/03 Nara Women's University Faculty, Division of Humanities and Social Sciences assistant professor
Committee career (4):
- 2020/04 - 現在 日本調理科学会近畿支部 京滋奈地区・支部委員
- 2021/04 - 2024/06 日本家政学会関西支部 会計幹事
- 2021/07 - 2022/03 JSOFF2021 Executive Committee
- 2013/04 - 2015/01 日本調理科学会 平成26年度大会実行委員および大会事務局補佐
Awards (5):
- 2023/12 - 日本調理科学会近畿支部 若手優秀発表賞 ペルー産薬用植物 マカ(Lepidium meyenii)粉末の添加が飲料嗜好特性へ及ぼす影響
- 2021/07 - 日本栄養・食糧学会 トピックス賞 分離大豆タンパク質のアミノ酸残基に対する加圧加熱処理の影響
- 2019/12 - The International Society for Nutraceuticals and Functional Foods (ISNFF) the 2019 winner of the Flash Talk Session 1 Competition
- 2017/05 - 日本栄養・食糧学会 トピックス賞 サメ調理肉摂取後の血漿中コラーゲン由来ペプチドの同定と定量
- 2015/06 - 独立行政法人 日本学生支援機構 特に優れた業績による奨学金返還免除 (全額免除)
Association Membership(s) (7):
奈良県栄養士会
, 日本給食経営管理学会
, 奈良女子大学家政学会
, 日本フードファクター学会(JSoFF)
, 日本農芸化学会
, 日本調理科学会
, 日本家政学会
Return to Previous Page