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J-GLOBAL ID:201801017376710457   Update date: Feb. 01, 2024

Makoto Nakaya

ナカヤ マコト | Makoto Nakaya
Affiliation and department:
Research field  (3): Applied biochemistry ,  Nutrition and health science ,  Food sciences
Research keywords  (3): lipidomics ,  機能性食品学 ,  食品分析学
Research theme for competitive and other funds  (4):
  • 2023 - 2026 非結核性抗酸菌症の化学療法で頻発する糖ペプチド脂質の欠失機構と難治化の解明
  • 2021 - 2023 Anti-inflammatory mechanisms of 1,3-diphenethylurea in watercress
  • 2019 - 2021 Investigation of functional materials in watercress and their mechanisms of anti-inflammatory activity
  • 2017 - 2019 Molecular species analysis of glucosinolates and its derivatives in watercress and these effects on lipid metabolism
Papers (15):
  • 藤原 永年, 中屋 愼, 綾田 稔, 深野 華子, 星野 仁彦, 前田 伸司. 魚類感染症を引き起こす抗酸菌の脂質生化学的特徴(The lipidic feature of fish-infected acid-fast bacteria). 日本細菌学雑誌. 2023. 78. 1. 113-113
  • Miho Saito, Makoto Nakaya, Tatsuya Kondo, Masami Nakazawa, Mitsuhiro Ueda, Shogo Naganawa, Yoshinori Hasegawa, Tatsuji Sakamoto. Gelation of konjac glucomannan by acetylmannan esterases from Aspergillus oryzae. Enzyme and microbial technology. 2022. 160. 110075-110075
  • Rebeca Bailo, Anjana Radhakrishnan, Albel Singh, Makoto Nakaya, Nagatoshi Fujiwara, Apoorva Bhatt. The mycobacterial desaturase DesA2 is associated with mycolic acid biosynthesis. Scientific reports. 2022. 12. 1. 6943-6943
  • Charlotte Cooper, Eliza J R Peterson, Rebeca Bailo, Min Pan, Albel Singh, Patrick Moynihan, Makoto Nakaya, Nagatoshi Fujiwara, Nitin Baliga, Apoorva Bhatt. MadR mediates acyl CoA-dependent regulation of mycolic acid desaturation in mycobacteria. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 2022. 119. 8
  • 藤原永年, 中屋愼. The manufacture of Tezukayama Miso (Soybean Paste) and umami taste. 帝塚山大学現代生活学部紀要(Web). 2022. 18
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MISC (33):
  • 前田 伸司, 中屋 愼, 山田 博之, 山本 三郎, 藤原 永年, 宮本 友司, 中 崇, 綾田 稔. Mycobacterium intracellulare Ku11株由来glycopeptidolipidの構造と糖鎖合成遺伝子の解析. 結核. 2022. 97. 4. 144-144
  • 中屋慎, 中屋慎, 濱野未宇, 瀬尾朱未, 北村進一. Comprehensive analysis of lipid mediators in plasma and liver of mice fed PE-UR in watercress. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2022. 2022
  • 藤原 永年, 中屋 愼, 宮本 友司, 綾田 稔, 中 崇, 前田 伸司. 臨床分離株Mycobacterium intracellulare Ku11株由来新規糖ペプチド脂質抗原の糖鎖延長遺伝子群解析(Identification of glycopeptidolipid biosynthesis gene cluster from clinical M. intracellulare strain). 日本細菌学雑誌. 2021. 76. 1. 73-73
  • 中屋慎, 中屋慎, 中屋慎, 中上拓海, 濱野未宇, 藤原永年, 庄條愛子, 北村進一. Analysis of eicosanoids in plasma of mice fed ureas in watercress. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2021. 2021
  • 藤原永年, 中屋愼, 山田博之, 前田伸司, 山本三郎, 深野華子, 吉田光範, 星野仁彦. Mycobacterium marinumおよび近縁抗酸菌の脂質生化学的特徴. 結核(Web). 2021. 96. 4
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Patents (3):
Books (2):
  • 医薬品/化粧品/食品分野における HPLC・GC分析テクニック
    技術情報協会 2020
  • 生物工学よもやま話
    学進出版 2013 ISBN:9784907773052
Lectures and oral presentations  (10):
  • FS-2 wx/ae二重変異体米およびその成分の脂質代謝改善効果に関する研究(第4回応用糖質フレッシュシンポジウム,一般社団法人日本応用糖質科学会平成27年度大会(第64回))
    (応用糖質科学 : 日本応用糖質科学会誌 2015)
  • Aa-4 難消化性澱粉高含有wx/ae米の2型糖尿病予防効果(澱粉の利用,一般講演,一般社団法人日本応用糖質科学会平成27年度大会(第64回))
    (応用糖質科学 : 日本応用糖質科学会誌 2015)
  • Dp-6 wx/ae二重変異体米由来レジスタントスターチおよびγ-オリザノールのC.KOR-Apoe^<shl>マウス肝臓におけるトリアシルグリセロール蓄積低減効果の解析(糖質の生理機能,一般講演,日本応用糖質科学会平成25年度大会(第62回))
    (応用糖質科学:日本応用糖質科学会誌 2013)
  • Ba-8 wx/ae二重変異体米の澱粉吸着型リゾホスファチヂルコリンの定量と胚乳部における局在解析(澱粉の構造・物性・利用,一般講演,日本応用糖質科学会平成25年度大会(第62回))
    (応用糖質科学:日本応用糖質科学会誌 2013)
  • Aa1-9 wx/ae二重変異体米に含まれるレジスタントスターチとγ-オリザノールのC.KOR-Apoe^<shl>マウスを用いた脂質代謝に対する併用効果の解析(澱粉の構造・物性・利用,一般講演,日本応用糖質科学会平成24年度大会(第61回))
    (応用糖質科学:日本応用糖質科学会誌 2012)
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Education (2):
  • 2010 - 2014 Osaka Prefecture University Graduate School of Life and Environmental Sciences Applied Life Science (Doctoral course)
  • 2008 - 2010 Osaka Prefecture University Graduate School of Life and Environmental Sciences Applied Life Science (Master's course)
Professional career (1):
  • 博士(応用生命科学) (大阪府立大学)
Awards (1):
  • 2010/09 - The Japanese Society of Applied Glycoscience Poster prize of Japanese Society of Applied Glycoscience 2010
Association Membership(s) (5):
日本栄養・食糧学会 ,  THE JAPANESE SOCIETY FOR TUBERCULOSIS ,  THE JAPAN SOCIETY FOR ANALYTICAL CHEMISTRY ,  THE JAPANESE SOCIETY OF APPLIED GLYCOSCIENCE ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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