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J-GLOBAL ID:201901005772100156   Update date: Feb. 09, 2025

Suwabe Takeshi

スワベ タケシ | Suwabe Takeshi
Affiliation and department:
Job title: associate professor
Research field  (1): Oral medicine
Research keywords  (5): Nucleus of the solitary tract ,  Geniculate ganglion ,  Gustation ,  Sensation ,  Oral Physiology
Research theme for competitive and other funds  (6):
  • 2022 - 2025 味覚センサー発現細胞が担う食欲・代謝調節や歯周組織防御能に食習慣が及ぼす影響
  • 2020 - 2023 Analysis of sensing of nutritional status and nutritional status-dependent modulation of gustatory transmission in the geniculate ganglion
  • 2019 - 2022 Elucidation of the effects of unbalanced diet on both ingestive behavior and oral-gut-brain circuit starting from taste sensors
  • 2016 - 2019 Basic studies of the conditioned aversion learning elicited by mixed stimuli of foods as CS
  • 2012 - 2015 延髄味覚神経回路の成熟における味覚性入力の役割の解析
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Papers (25):
  • 安尾 敏明, 岩田 周介, 諏訪部 武, 高橋 慎平, 硲 哲崇. ビタミンB2欠乏状態における塩味に対する嗜好性、リック率及び味覚関連分子の遺伝子発現. Journal of Oral Biosciences Supplement. 2024. 2024. [O3-02]
  • 高橋 慎平, 岩田 周介, 安尾 敏明, 諏訪部 武, 硲 哲崇. 3種混合味溶液に味覚嫌悪を条件づけられたラットの般化と消去の特徴. Journal of Oral Biosciences Supplement. 2024. 2024. [P2-08]
  • 岩田 周介, 安尾 敏明, 高橋 慎平, 諏訪部 武, 安松 啓子, 硲 哲崇, 二ノ宮 裕三. カプサイシン添加によるマウス味溶液摂取行動への影響. Journal of Oral Biosciences Supplement. 2024. 2024. [P2-09]
  • 真部 いづみ, 山崎 真帆, 高橋 慎平, 岩田 周介, 安尾 敏明, 諏訪部 武, 河野 哲, 硲 哲崇. 絶水ラットに嗜好性または忌避性味溶液を提示した時の摂取行動の比較. Journal of Oral Biosciences Supplement. 2024. 2024. [P2-10]
  • 前田 知馨代, 高橋 慎平, 安尾 敏明, 諏訪部 武, 岩瀬 陽子, 玄 景華, 硲 哲崇. 塩味溶液への増粘剤添加によるヒトの味覚強度への影響. Journal of Oral Biosciences Supplement. 2024. 2024. [P2-02]
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MISC (90):
  • 安尾敏明, 諏訪部武, 岩田周介, 高橋慎平, 硲哲崇. アスコルビン酸水溶液の選択摂取行動における酸味の役割の検討. ビタミン. 2024. 98. 7
  • 高橋慎平, 岩田周介, 安尾敏明, 諏訪部武, 硲哲崇. 甘味または酸味の二成分混合味溶液を用いたラットの行動実験. Journal of Oral Biosciences Supplement (Web). 2023. 2023
  • 岩田周介, 吉田竜介, 高橋慎平, 安尾敏明, 諏訪部武, 硲哲崇, 二ノ宮裕三, 二ノ宮裕三. カプサイシンはマウス味覚神経応答を糖特異的に増強する. Journal of Oral Biosciences Supplement (Web). 2023. 2023
  • 安尾敏明, 高橋慎平, 岩田周介, 諏訪部武, 硲哲崇. ビタミンC欠乏ラットと充足ラットのフレーバーに対する嗜好性の比較. Journal of Oral Biosciences Supplement (Web). 2023. 2023
  • 安尾敏明, 高橋慎平, 岩田周介, 諏訪部武, 硲哲崇. 酸に対する味覚嗜好性,リック率,鼓索神経応答及び味覚関連遺伝子にビタミンC欠乏が及ぼす影響. Journal of Oral Biosciences Supplement (Web). 2023. 2023
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Professional career (1):
  • 博士(歯学) (岩手医科大学)
Work history (3):
  • 2017/04 - 現在 Asahi University School of Dentistry
  • 2013/04 - 2017/03 Asahi University School of Dentistry
  • 2011/04 - 2013/03 Osaka Dental University
Association Membership(s) (3):
THE JAPANESE ASSOCIATION FOR THE STUDY OF TASTE AND SMELL ,  JAPANESE ASSOCIATION FOR ORAL BIOLOGY ,  THE PHYSIOLOGICAL SOCIETY OF JAPAN
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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