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J-GLOBAL ID:202101001567649776   Update date: Jun. 22, 2024

ICHIKAWA Yoko

イチカワ ヨウコ | ICHIKAWA Yoko
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (2): Other ,  Other
Research keywords  (8): Lifestyle-related Disease ,  meal ,  Food Environmental Arrangement ,  Anti-inflammatory ,  Flavonoid ,  Human Study ,  Specified Food service Facility ,  Nutrition and Food service Managemment
Research theme for competitive and other funds  (14):
  • 2024 - 2026 Research on the promotion of nutrition management through collaboration among stakeholders in work-site food service.
  • 2022 - 2025 特定給食施設における食品ロス削減を目指したレディフードシステム活用に関する研究
  • 2024 - 2025 Study for effective linkage between basic academic skills and training education at training facilities for registered dietitian in anticipation of social demands.
  • 2022 - 2025 Research on change of flavonoids content in foodstuffs by cooking methods and storage time after cooking, and in vivo inflammation index, aiming at utilization of food functionality
  • 2019 - 2022 特定給食施設等における適切な栄養管理業務の運営に関する研究
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Papers (38):
  • 西浦 幸起子, 神田 知子, 渡邊 英美, 小切間 美保, 高橋 孝子, 桑原 晶子, 赤尾 正, 宇田 淳, 市川 陽子. 介護老人保健施設(老健)における適切な栄養管理業務の運営 食形態別の種類数と労働生産性との関連について. 栄養学雑誌. 2024. 82. 2. 65-78
  • OTSUKI Naoko, HIRASE Airi, NAKAMURA Miho, KUROKAWA Midori, ICHIKAWA Yoko. The Effect of the Cook-Chill Process on the Quality of Butter Rice Cooking with a Steam Convection Oven. Journal of Cookery Science of Japan. 2023. 56. 4. 163-171
  • 神田 知子, 西浦 幸起子, 小切間 美保, 桑原 晶子, 高橋 孝子, 赤尾 正, 宇田 淳, 市川 陽子. 病院給食における調理作業の合理化・効率化に関する実態調査 料理の種類数の削減方法について. 栄養学雑誌. 2023. 81. 3. 138-152
  • Tsubasa Matsuoka, Ayako Yamaji, Chihiro Kurosawa, Manabu Shinohara, Ichiro Takayama, Hiromi Nakagomi, Keiko Izumi, Yoko Ichikawa, Natsuyo Hariya, Kazuki Mochizuki. Co-ingestion of traditional Japanese barley mixed rice (Mugi gohan) with yam paste in healthy Japanese adults decreases postprandial glucose and insulin secretion in a randomized crossover trial. Asia Pac. J. Clin. Nutr. 2023. 32. 1. 40-47
  • Mannen Ryo, Hane Asako, Sano Ayami, Otsuki Naoko, Goda Toshinao, Shimoi Kayoko, Ichikawa Yoko. Change of flavonoid contents before and after cooking in model menu of daily meals. Journal of Cookery Science of Japan. 2022. 55. 2. 84-96
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MISC (95):
  • 市川陽子. 特集 給食経営管理のいまとこれから-持続可能な栄養管理のために;特集にあたって;医療施設における適切な栄養管理と給食経営管理のあり方を考える-実態調査より. 臨床栄養. 2024. 144. 4. 449-457
  • 市川陽子. [特集]給食経営管理の今日の課題と今後の方向性;「適切な栄養管理」に求められる、これからの給食経営管理の方向性. 日本栄養士会雑誌. 2024. 67. 4. 12-13
  • 西浦幸起子, 神田知子, 渡邊英美, 小切間美保, 桑原晶子, 高橋孝子, 赤尾正, 宇田淳, 市川陽子. 特定給食施設等における適切な栄養管理業務の運営に関する研究-介護老人保健施設の労働生産性の実態把握-. 栄養学雑誌. 2023. 81. 5 Supplement
  • Koda T, Ashizawa N, Akao T, Kuwabara A, Uda J, Ichikawa Y. Comparison of Nutrient Analysis Values in Dishes Prepared by Cook-Serve and Cook-Chill Systems - For fish meuniere,pumpkin with mayonnaise,and sauteed beef-. 22nd International Congress of Nutrition (IUNS-ICN). 2022
  • Tamaru J.,Takahashi T.,Koda T.,Kuwabara A.,Akao T.,Uda J. and Ichikawa Y. “Smart meal” certification of employee canteens under the Healthy Meal and Food Environment Certification System for the promotion of Health and Productivity Management. 22nd International Congress of Nutrition (IUNS-ICN). 2022
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Books (13):
  • 微生物学
    羊土社 2023 ISBN:9784758113731
  • ポリフェノールの科学 : 基礎化学から健康機能まで
    朝倉書店 2023 ISBN:9784254103038
  • 食育の百科事典
    丸善出版 2023 ISBN:9784621308141
  • 給食経営管理論実習 : 給食の運営の実際と給食経営管理の総合的理解
    医歯薬出版 2021 ISBN:9784263720394
  • 給食経営管理論 : 給食と給食経営管理における関連項目の総合的理解
    医歯薬出版 2021 ISBN:9784263720387
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Lectures and oral presentations  (111):
  • 特定給食施設等における適切な栄養管理業務の運営に関する研究-老健で提供されている副食(主菜・副菜)の食形態-
    (第18回日本給食経営管理学会学術総会プログラム・講演要旨集 2023)
  • 特定給食施設における食品ロスに関する実態調査-調理従事者の意識調査と作業の適正化に向けた検討-
    (第18回日本給食経営管理学会学術総会プログラム・講演要旨集 2023)
  • 静岡県内に生息するニホンジカ肉の食資源化-胃内容物とシカの食肉特性の関連についての検討-
    (日本畜産学会第131回大会研究要旨集 2023)
  • 【シンポジウム】特定給食施設におけるこれからの栄養管理のあり方と給食の運営・経営管理
    (第70回日本栄養改善学会学術総会 2023)
  • 特定給食施設における食品ロス削減を目指した給食運営に関する実態調査
    (第70回日本栄養改善学会学術総会講演要旨集 2023)
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Education (3):
  • 2001 - 2005 The University of Tokushima Graduate School of Nutrition
  • 1988 - 1990 Japan Women's University Graduate School of Human Sciences and Design Major of Food and Nutrition
  • 1984 - 1988 Tokyo Kasei University Faculty of Home Economics Department of Food and Nutrition
Work history (4):
  • 2018/04 - 現在 University of Shizuoka School of Food and Nutritional Sciences, Department of Nutritional Science Professor
  • 2005/04 - 2017/03 University of Shizuoka School of Food and Nutritional Sciences, Department of Nutritional Science Associate Professor
  • 1994/04 - 2001/03 Nihon University Junior College (Mishima Campus) Department of Food and Nutrition Assistant Professor
  • 1990/04 - 1994/03 Kawamura Junior College Department of Home Economics Laboratory assistant (Adjunct)
Committee career (29):
  • 2024/04 - 現在 一般社団法人日本調理科学会 代議員
  • 2023/10 - 現在 Japanese Society of Nutrition and Foodservice Management vice-chairman
  • 2023/04 - 現在 厚生労働省 管理栄養士国家試験委員会, 副委員長
  • 2022/04 - 現在 一般社団法人日本給食経営管理学会 代議員
  • 2022/04 - 現在 厚生労働省 国立研究開発法人審議会委員, 厚生科学研究評価部会委員
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Awards (5):
  • 2023/09 - 厚生労働大臣表彰(栄養士養成功労者)
  • 2019/07 - 公益社団法人日本栄養士会 会長表彰
  • 2018/10 - 静岡県 知事功労表彰(保健衛生功労)
  • 2018/06 - 公益社団法人静岡県栄養士会 会長表彰
  • 2017/12 - 静岡県立大学 学長表彰 2016年度教員活動評価業績優秀者(准教授)
Association Membership(s) (11):
日本病態栄養学会 ,  日本肥満学会 ,  日本健康教育学会 ,  日本畜産学会 ,  Academy of Nutrition and Dietetics(AND/IAAND) ,  The Japanese Society on Nutriton Care and Management ,  The Food System Research Association of Japan ,  The Japan Society of Cookery Science ,  Japanese Society of Nutriton and Food Science ,  THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS ,  The Japanese Society of Nutriton and Foodservice Management
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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