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J-GLOBAL ID:200901017142758472   Update date: Feb. 24, 2024

Ozaki Yoshihiko

オザキ ヨシヒコ | Ozaki Yoshihiko
Affiliation and department:
Job title: Chief Researcher,Senior Researcher
Research field  (3): Food sciences ,  Horticulture ,  Applied biochemistry
Research keywords  (12): カキ ,  ウメ ,  カンキツ ,  リモノイド ,  ペクチン ,  食品機能 ,  酵素 ,  果実加工 ,  limonoid ,  Pectin ,  Enzymatic peeling ,  Fruit processing
Research theme for competitive and other funds  (11):
  • 2016 - 2021 国産果実の新たな需要を喚起する育種素材の創出および加工技術の開発
  • 2014 - 2019 広域・大規模生産に対応する業務・加工用作物品種の開発
  • 2014 - 2017 Research for stability of solubilyzing polyphenols with beta-1,3-glucan
  • 2013 - 2016 高機能性ウメ品種「露茜」の需要拡大を目指した安定生産技術並びに加工技術の開発
  • 2013 - 2016 酵素剥皮技術の利用を核としたカンキツ果実新商材の開発と事業化方策の策定
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Papers (50):
  • Suzuki, T, Moriguchi, Y, Ozaki, Y, Komatani, T, Fukuda, M. Effects of Kaki-tannin on Blood Lipid Parameters in Healthy Subjects -Analysis of LDL Cholesterol, HDL Cholesterol, non-HDL Cholesterol, and Triglyceride Levels in Healthy Subjects-. Jpn Pharmacol. Her. 2023. 51. 1. 137-151
  • Horinishi Asako, Toyama Yoshimasa, Watanabe Minoru, Ayano Shigeru, Ozaki Yoshihiko. Changes in proanthocyanidin content during the processing of Umeshu, a spirit-based liqueur of Japanese apricot (Prunus mume Sieb. et Zucc.) fruit. ACS Food Science & Technology. 2022
  • Suzuki Toshio, Moriguchi Yoshifumi, Ozaki Yoshihiko, Kometani Takashi, Fukuda Masahiro. Effects of Kaki-tannin on Reducing Serum LDL Cholesterol Levels in Volunteers with Borderline and Mild Hyper-LDL Cholestrolemia: A Randomized, Double-blind, Placebo-controlled, Parallel-group Comparison Trial(和訳中). 薬理と治療. 2022. 50. 2. 237-246
  • Asako Horinishi, Shusuke Osaki, Tsuyoshi Masuda, Eisaku Nomura, Yoshie Tanaka, Yu-ichi Nakamura, Mai Horiuchi, Masaomi Negi, Toshihiko Shoji, Yoshihiko Ozaki. Proanthocyanidin in the fruit of Japanese apricot (Prunus mume Sieb. et Zucc.) and their structural estimation by HPLC-ESI-MS/MS. Journal of Food Composition and Analysis. 2021. 103. 104039-104039
  • H. Izumi, Y. Murakami, Y. Ozaki. Microbiological quality of enzymatically peeled persimmon fruit for fresh-cut slices. Acta Horticulturae. 2018. 1209. 173-178
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MISC (53):
Patents (20):
Books (8):
  • 食品酵素化学の最新技術と応用〈2〉展開するフードプロテオミクス (バイオテクノロジーシリーズ)
    シーエムシー出版 2011 ISBN:4781304834
  • カット野菜品質・衛生管理ハンドブック
    サイエンスフォーラム 2009 ISBN:4916164946
  • 食品機能性の科学
    産業技術サービスセンター 2008 ISBN:4915957489
  • ナノテクノロジー時代の含浸技術の基礎と応用
    テクノシステム 2007 ISBN:4924728535
  • 地域特産物の生理機能・活用便覧
    サイエンスフォーラム 2004 ISBN:4916164717
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Lectures and oral presentations  (129):
  • 塩蔵ウメ種子に含まれる不溶性プロアントシアニジン定量の試み
    (日本食品科学工学会第70回大会 2023)
  • Changes in Proanthocyanidin during the Umeshu Processing
    (2023)
  • 梅干加工工程でのプロアントシアニジンの変化
    (日本農芸化学会2023年度大会 2023)
  • 高濃度界面活性剤溶液への浸漬によるかんきつ果実の酵 素法による剥皮工程の簡略化の試み
    (日本食品科学工学会 第69回大会 2022)
  • 光・温度が塩蔵ウメ果実の表面色とプロアントシアニジ ンに及ぼす影響
    (日本食品科学工学会 第69回大会 2022)
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Education (2):
  • - 1994 Osaka Prefecture University
  • 1983 - 1987 Osaka Prefecture University
Professional career (1):
  • 博士(農学) (大阪府立大学)
Work history (10):
  • 2012/04 - 現在 Kinki University Dept. Biology oriented Science& Technology Professor
  • 2011/04 - 2012/03 National Institute of Fruit Tree Science Plant Physiology & Fruit Chemistry Division Chief Researcher
  • 2010/04 - 2011/03 (独)農研機構果樹研究所 健康機能性研究チーム(つくば) 上席研究員
  • 2007/04 - 2010/03 (独)農研機構果樹研究所 健康機能性研究チーム(興津) 主任研究員
  • 2003/04 - 2007/03 Industrial Technology Center of Wakayama Prefecture
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Committee career (13):
  • 2020/04 - 現在 (一社)日本食品科学工学会 和文誌編集委員
  • 2019/07 - 現在 地方独立行政法人 鳥取県産業技術センター 研究評価委員
  • 2019/06 - 現在 (一社)日本食品保蔵科学会 学会誌編集委員
  • 2019/06 - 現在 (一社)日本食品保蔵科学会 理事
  • 2012/08 - 現在 地方独立行政法人 大阪府立環境農林水産総合研究所 研究アドバイザリー委員会委員
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Awards (2):
  • 2013/01 - 茨城県科学技術振興財団 つくばサイエンス・アカデミー 総合得点賞
  • 2012/09 - 社団法人日本果汁協会 技術奨励賞 ウメポリフェノール組成の解析とポリフェノー ル含量を高める糖抽出果汁の製造方法の開発
Association Membership(s) (5):
JAPAN ASSOCIATION OF FOOD PRESERVATION SCIENTISTS ,  American Chemical Society ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY ,  Institute of Food Technologist ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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