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J-GLOBAL ID:200901018384751860   Update date: Sep. 30, 2024

Asakura Tomiko

アサクラ トミコ | Asakura Tomiko
Affiliation and department:
Other affiliations (1):
Research field  (2): Applied molecular and cellular biology ,  Food sciences
Research keywords  (6): 調理科学 ,  植物の遺伝子工学 ,  食品科学 ,  Food Preperation ,  Gene Technology of Plant ,  Food Science
Research theme for competitive and other funds  (50):
  • 2023 - 2026 Analysis of salty taste reception through transmembrane channel like 4 (TMC4)
  • 2022 - 2025 Cl-に着目した塩味受容メカニズムの解明とそれを起点とした減塩物質の獲得
  • 2021 - 2024 咀嚼のストレス緩和・血圧抑制効果の制御分子を究明する
  • 2019 - 2022 Creation and industrialization of an acceptable salty taste-sensing technology
  • 2020 - 2022 Role of chloride ion in salty taste response and molecular elucidation
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Papers (88):
  • Masataka Narukawa, Yoshikazu Saito, Yoichi Kasahara, Tomiko Asakura, Takumi Misaka. Changes in gene expression due to aging in the hypothalamus of mice. Neuroreport. 2024. 35. 15. 987-991
  • Yoichi Kasahara, Masataka Narukawa, Yoshikazu Saito, Keiko Abe, Tomiko Asakura. The complexities of salt taste reception: insights into the role of TMC4 in chloride taste detection. Front. Mol. Neurosci. 2024. 17. 1468438
  • Tomoyuki Narisawa, Koichiro Sakai, Hideo Nakajima, Marie Umino, Haruyuki Yamashita, Kenjiro Sugiyama, Chikako Kiribuchi-Otobe, Kiwamu Shiiba, Masaharu Yamada, Tomiko Asakura. Effects of fatty acid hydroperoxides produced by lipoxygenase in wheat cultivars during dough preparation on volatile compound formation. Food Chemistry. 2024. 443. 138566-138566
  • Masataka Narukawa, Aya Masago, Momo Murata, Yoshikazu Saito, Yoichi Kasahara, Keiko Abe, Tomiko Asakura. Mouse TMC4 is involved in the detection of chloride taste of salts. Bioscience, biotechnology, and biochemistry. 2023. 88. 2. 203-205
  • Seonmi Lee, Ryota Tochinai, Akihito Yasuoka, Toshitada Nagai, Yoshikazu Saito, Masayoshi Kuwahara, Keiko Abe, Tomiko Asakura. Mastication stimuli regulate the heartbeat rate through rhythmic regulation by the hypothalamic-autonomic system; molecular and telemetric studies in weaning-stage rats. Frontiers in Neuroscience. 2023. 17. 1260655
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MISC (87):
  • 成川真隆, 笠原洋一, 朝倉富子. 塩味受容に関わるクロライドチャネルの同定. 化学と生物. 2022. 60. 7. 314-316
  • 笠原洋一, 成川真隆, 朝倉富子. 塩味受容におけるクロライドチャネルの関与. 医学のあゆみ. 2022. 281. 11. 1097-1098
  • 成川真隆, 笠原洋一, 朝倉富子. 塩味受容に関わるクロライドチャネルTMC4の同定. 日本味と匂学会学会誌. 2021. 29. 2. 9-15
  • 成川真隆, 笠原洋一, 朝倉富子. 味覚を科学する 2.味の分類ー5つの基本味ー. 保健の科学. 2021. 63. 4月号
  • 朝倉富子. 健康を築く咀嚼と嚥下. 月間アグリバイオ2020年12月臨時増刊号. 2020
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Patents (6):
Books (9):
  • おいしさの科学的評価・測定法と応用展開
    シーエムシー出版 2016
  • 不思議な味物質
    建帛社 2008
  • 食と味覚 -ネスレ栄養科学会議監修-
    建帛社 2008 ISBN:9784767961286
  • 機能性食品の事典
    朝倉書店 2007 ISBN:9784254430943
  • 調理学実習テキスト
    京大出版センター 2005
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Lectures and oral presentations  (201):
  • 小麦生地調製時の揮発性成分生成に対する還元性の水溶性成分の影響
    (日本食品科学工学会第71回大会 2024)
  • 小麦生地調製時における揮発性成分と連動した水溶性成分の変化
    (日本農芸化学会2024年度大会 2024)
  • 高齢社会と食品加工
    (第9回タマゴシンポジウム 2023)
  • 精神的ストレスに伴う甘味嗜好性の調節メカニズムの解析
    (日本農芸化学会2023年度大会 2023)
  • 離乳期ラットにおいて咀嚼刺激が視床下部-下垂体系を介して心拍動の制御に及ぼす影響
    (日本農芸化学会2023年度大会 2023)
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Works (9):
  • 枝豆の味とにおいに関する研究
    2002 -
  • Taste and smell of immatured soybean seed(Edamame)
    2002 -
  • 大豆イソフラボンのアグリコン型への変換
    2001 -
  • 味覚修飾タンパク質に関する研究
    2000 -
  • Study of taste modifiers
    2000 -
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Education (3):
  • 1992 - 1993 The University of Tokyo Graduate School, Division of Agricultural Science
  • 1980 - 1982 Ochanomizu University Faculty of Home Economics
  • 1976 - 1980 Ochanomizu University
Professional career (2):
  • (BLANK) (Ochanomizu University)
  • (BLANK) (The University of Tokyo)
Work history (11):
  • 2023/04 - 現在 The Open University of Japan Faculty of Liberal Arts
  • 2023/04 - 現在 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences
  • 2012/04 - 2023/03 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences
  • 2007/04 - 2012/03 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences
  • 2006/04 - 2007/03 Atomi University
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Committee career (17):
  • 2020/10 - 現在 公立研究開発法人科学技術振興機構内 井上春成賞選考委員会 委員
  • 2018 - 現在 公益財団法人東洋食品研究所 研究助成選考委員
  • 2019/05 - 2021/04 公益財団法人日本農芸化学会 理事
  • 2020/04 - 2021/03 文部科学省科学技術・学術政策研究所 令和2年度科学技術予測センター 専門調査員
  • 2019/12 - 2020/11 独立行政法人日本学術振興会 科学研究費委員会専門委員
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Awards (7):
  • 2022/03 - 日本農芸化学会2022年度大会 トピックス賞 新規塩味受容分子Transmembrane channel-like 4の機能解析
  • 2021 - 日本生理学会 2021年度入澤記念優秀論文 TMC4 is novel chloride channel involved in high-concentration salt taste sensation.
  • 2021 - 日本生理学会 細胞と分子生理/上皮膜研究グループ令和3年度J.P.S優秀論文賞 TMC4 is novel chloride channel involved in high-concentration salt taste sensation.
  • 2019/03 - 日本農芸化学会2019年度大会 トピックス賞 ラットの幼若期における咀嚼刺激が海馬の遺伝子発現と記憶能力に与える影響
  • 2014 - 日本農芸化学会2014年度大会 トピックス賞 脂肪酸が苦味を抑制する作用機序の解明-脂肪酸は苦味物質の立体構造を変化させる
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Association Membership(s) (8):
日本食品科学工学会 ,  日本味と匂学会 ,  日本調理科学会 ,  日本農芸化学会 ,  バイオインダストリー協会 ,  ACS(アメリカ化学会) ,  日本植物生理学会 ,  日本家政学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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