Rchr
J-GLOBAL ID:200901024444177939
Update date: Sep. 22, 2022
Nakazawa Fumiko
ナカザワ フミコ | Nakazawa Fumiko
Affiliation and department:
旧所属 共立女子大学 家政学部
About 旧所属 共立女子大学 家政学部
Search "旧所属 共立女子大学 家政学部"
Job title:
名誉教授
Research field (2):
Food sciences
, Home economics, lifestyle science
Research keywords (4):
Science of Cookery
, Physical Property of Food
, 調理科学
, 食品物性
Research theme for competitive and other funds (10):
1987 - 2003 咀嚼・嚥下計測による口腔内食品物性研究
1983 - 2003 食品の電子レンジ加熱
1980 - 1998 澱粉の糊化と老化
電子レンジ加熱
咀嚼・嚥下計測による口腔内食品物性研究
Microwave Heating of Foods
Physical Property of Foods in the Mouth
Gelatinization and Retrogradation of Starch
Microwave Heating of Food
Food Texture Studied by Mastication and Swallowing
Show all
MISC (49):
MORITA Akiko, SUZUKI Miki, NAKAZAWA Fumiko, NUMANO Shinichi. Correlation between the Hardness and Water Content of Steamed Bread Reheated by Microwave. Journal of Home Economics of Japan. 2003. 54,899-905. 11. 899-905
咀嚼・嚥下の計測と物性. Foods & Ingredients Journal of Japan. 2003. 208, 835-842
ゼラチン・寒天・カラギーナンゼリーのヒトの口蓋圧計測と機器圧縮測定による特性の比較. 日本家政学会誌. 2002. 53,423-429
MORITA Akiko, NAKAZAWA Fumiko. Palatal Pressure and Electromyography while Eating Gelatin, Agar and Carrageenan Jelly. Journal of Home Economics of Japan. 2001. 53,7-14. 1. 7-14
咀嚼・嚥下と食品物性はどのように関連しているか. 食品工業. 2001. 44, 25-32
more...
Books (12):
おいしさの科学事典 噛む・潰す速さと咽頭部における食物の流れの速さ
朝倉書店 2003
老化抑制と食品 咀嚼活動の多元計測による口腔内食品物性の解明
アイピーシー,独立法人食品総合研究所編集 2002
咀嚼圧,口蓋圧,下顎の運動,咀嚼筋筋電位による食品テクスチャーの評価
Elsevier 2000
Evaluation of Food Texture by Mastication and Palatal Pressure, Jaw Movement and Electromyography
Hydrocolloids 2 : Fundamentals and Applications in Biology, Medicine and Food. Elsevier, Amsterdam 2000
新食感事典 咀嚼中の歯の動き 83-87頁 加熱・冷却・冷凍 362-370頁
サイエンスフォーラム社 1999
more...
Works (8):
口腔内における食物レオロジーの咀嚼活動計測による解明
2002 - 2003
新規テクスチャーモディファイヤー創出のための多糖類ゲルの体系的研究
2002 - 2003
超音波による食品の物性評価に関する研究
2000 - 2001
Physical Properties of Foods by Ultrasonic Wave
2000 - 2001
咀嚼活動による口腔内食品物性の研究
1997 - 1999
more...
Education (4):
- 1963 The University of Tokyo
- 1963 The University of Tokyo
- 1956 Ochanomizu University Faculty of Science
- 1956 Ochanomizu University Faculty of Science
Professional career (1):
Doctor of Science, Master of Science (The University of Tokyo)
Work history (7):
2004 - - 共立女子大学 名誉教授
1969 - 2003 Kyoritsu Women's University
1969 - 2002 Kyoritsu Women's University, Full-Time
1963 - 1969 The University of Tokyo The Institute for Solid State Physics
1963 - 1969 Institute for Solid State Physics, Research
Lecturer,...
Assistant
Show all
Committee career (3):
1998 - 食品物性研究会 運営委員
1998 - 日本咀嚼学会 理事
1988 - 日本家政学会 学会誌編集委員
Awards (1):
1989 - 日本家政学会賞
Association Membership(s) (5):
ハイドロコロイド研究会
, 食品物性研究会
, 日本咀嚼学会
, 日本調理学会
, 日本家政学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in
researchmap
.
For details, see here
.
Return to Previous Page
TOP
BOTTOM