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J-GLOBAL ID:200901025746252430   Update date: Feb. 14, 2024

Toru Shigematsu

シゲマツ トオル | Toru Shigematsu
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): https://www.nupals.ac.jp/lab/hakkou/
Research field  (4): Recycling systems and society ,  Environmental load reduction/restoration technology ,  Food sciences ,  Applied microbiology
Research keywords  (4): 食品高圧加工技術 ,  食品工学 ,  微生物学 ,  発酵・醸造学
Research theme for competitive and other funds  (13):
  • 2019 - 現在 消費増が望める新規醸造プロセス日本酒の技術普及による実用販売と輸出拡大
  • 2017 - 2019 文理融合型実践学習システムの構築
  • 2016 - 2019 新市場創出・米加工技術等開発事業(発酵食品)
  • 2016 - 2019 革新的醸造技術を用いた新しいSakeによる日本酒輸出の産業化
  • 2014 - 2017 Identification of mushroom gene involving in absorption and concentration of Cs, and development of innovative technology by the exploitation
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Papers (90):
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MISC (9):
Patents (2):
  • ポリヒドロキシアルカン酸の分解方法、並びに微生物製剤
  • 米粉の製造方法並びに米粉並びに米粉加工品
Books (21):
  • 糀入門 女将が伝える糀生活
    新潟日報事業社 2021 ISBN:9784861327780
  • 改訂版 暮らしに役立つバイオサイエンス
    放送大学教育振興会 2021 ISBN:9784595322853
  • 実践 微生物制御による食品衛生管理~食の安全管理からHACCPの現場対応まで~ / 第2編 第4章 高圧殺菌技術
    エヌ・ティー・エス 2020 ISBN:9784860436926
  • 食品高圧加工の最新動向 / 高圧処理による超微細米粉の製造
    缶詰技術研究会 2017 ISBN:9784990993603
  • 食と微生物の事典
    朝倉書店 2017 ISBN:9784254431216
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Lectures and oral presentations  (214):
  • Generation of piezosensitive <I>sake</I> yeast strains for development of <I>sake</I> using high hydrostatic pressure pasteurization
    (Virtual International Conference on High Pressure Bioscience and Biotechnology (HPBB2021) 2021)
  • 高圧殺菌技術を用いた発泡性にごり酒「AWANAMA」の開発と市場調査
    (第107回清酒製造技術セミナー 2021)
  • 電子産業廃水中の有害化学物質を分解するメタン生成古細菌の生理学的性質および分解経路の解明
    (第55回日本水環境学会年会(2020年度) 2021)
  • 麹菌由来α-アミラーゼの不活性化に及ぼす高圧処理とアスコルビン酸の相乗的な効果
    (第61回高圧討論会 2020)
  • 電子産業廃水中の有害化学物質を分解するメタン生成古細菌の生理学的性質および分解機構の解明
    (土木学会関東支部新潟会 第38回研究調査発表会 2020)
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Works (16):
  • 食品高圧加工技術の未来に向けて
    重松 亨 2020 -
  • 超高圧プロセスを利用した超微細米粉の開発
    <U>重松亨</U> 2013 -
  • Bioconverion of glutamic acid to gamma-aminobutyric acid in soybean by high pressure with precursor feeding
    Shigeaki Ueno, Takumi Katayama, Takae Watanabe, Kanako Nakajima, Mayumi Hayashi, Toru Shigematsu, Tomoyuki Fujii 2011 -
  • 次世代型超高圧プロセスによる高機能性食材の開発
    <U>重松亨</U> 2009 -
  • 培養できない微生物へのチャレンジ
    <U>重松亨</U> 2008 -
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Education (3):
  • 1992 - 1995 The University of Tokyo
  • 1990 - 1992 The University of Tokyo Graduate School, Division of Agricultural Science
  • 1986 - 1990 The University of Tokyo Faculty of Agriculture
Professional career (2):
  • 修士(農学) (東京大学)
  • 博士(農学) (東京大学)
Work history (10):
  • 2012/04 - 現在 Niigata University of Pharmacy and Applied Life Sciences Faculty of Applied Life Sciences Department of Applied Life Sciences
  • 2012/04/01 - 現在 Niigata University of Pharmacy and Applied Life Sciences Faculty of Applied Life Sciences
  • 2007/04 - 2012/03 Niigata University of Pharmacy and Applied Life Sciences Faculty of Applied Life Sciences
  • 2005/12 - 2007/03 Niigata University of Pharmacy and Applied Life Sciences Faculty of Applied Life Sciences
  • 2000/04 - 2005/11 Research Assistant
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Association Membership(s) (6):
日本微生物生態学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本生物工学会 ,  日本水環境学会 ,  日本食品工学会 ,  日本高圧力学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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