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J-GLOBAL ID:200901029037872047   Update date: Sep. 25, 2024

Ikeda Saiko

イケダ サイコ | Ikeda Saiko
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (2): Home economics, lifestyle science ,  Nutrition and health science
Research keywords  (2): 食品栄養学 ,  Food and Nutrition
Research theme for competitive and other funds  (17):
  • 2018 - 2020 ゴマの機能性成分の吸収率とそれに及ぼす調理加工の影響
  • 2017 - 2020 ロコモティブシンドローム予防を目指した適正なビタミン摂取についての基盤研究
  • 2013 - 2018 Effect of sesame and the sesame lignane intake on vitamin E concentration and oxidation stress.
  • 2014 - 2015 抗酸化ビタミンとビタミンKの相互作用に関する栄養学的研究
  • 2013 - 2015 代謝産物の排泄量を指標としたビタミンE栄養状態の評価
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Papers (54):
  • Misato Kobayashi, Fumi Kanbe, Reika Ishii, Hiroki Tsubouchi, Kana Hirai, Yuki Miyasaka, Tamio Ohno, Hiroaki Oda, Saiko Ikeda, Hirokazu Katoh, et al. C3H/HeNSlc mouse with low phospholipid transfer protein expression showed dyslipidemia. Scientific reports. 2023. 13. 1. 13813-13813
  • Daeun Kim, Fumiaki Hanzawa, Hatsumi Shimizu, Shumin Sun, Miki Umeki, Saiko Ikeda, Satoshi Mochizuki, Hiroaki Oda. Delayed feeding of a high-sucrose diet led to increased body weight by affecting the circadian rhythm of body temperature and hepatic lipid-metabolism genes in rats. The Journal of nutritional biochemistry. 2022. 111. 109185-109185
  • Shumin Sun, Yuki Araki, Fumiaki Hanzawa, Miki Umeki, Takaaki Kojima, Naomichi Nishimura, Saiko Ikeda, Satoshi Mochizuki, Hiroaki Oda. High sucrose diet-induced dysbiosis of gut microbiota promotes fatty liver and hyperlipidemia in rats. The Journal of nutritional biochemistry. 2021. 93. 108621-108621
  • Daeun Kim, Fumiaki Hanzawa, Shumin Sun, Thomas Laurent, Saiko Ikeda, Miki Umeki, Satoshi Mochizuki, Hiroaki Oda. Delayed Meal Timing, a Breakfast Skipping Model, Increased Hepatic Lipid Accumulation and Adipose Tissue Weight by Disintegrating Circadian Oscillation in Rats Fed a High-Cholesterol Diet. Frontiers in nutrition. 2021. 8. 681436-681436
  • Saiko Ikeda, Saki Takahashi, Norie Suzuki, Fumiaki Hanzawa, Fumihiko Horio, Hiroaki Oda. Gut Microbiota Is Not Involved in the Induction of Acute Phase Protein Expression Caused by Vitamin C Deficiency. Journal of nutritional science and vitaminology. 2020. 66. 1. 19-23
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MISC (80):
  • 小林美里, 池田彩子. 血液脳関門におけるリン脂質転送タンパク質の役割. ビタミン. 2024. 98. 8. 402-405
  • 池田彩子, 小林美里, 阪野朋子, 金東浩, 佐伯茂. 実験動物飼料の選択がデータ解釈を混乱させる. ビタミン. 2024. 98. 8. 399-401
  • 池田彩子, 小林美里, 田路莉子, 金東浩. ビタミンE研究における実験飼料選択の注意点-AIN-93飼料のビタミンEを正しく理解していますか?-. 化学と生物. 2024. 62. 2. 62-63
  • 池田彩子, 内田友乃, 小林美里, 阪野朋子, KIM DongHo, 佐伯茂. Health benefits of vitamin E. 機能性食品と薬理栄養. 2024. 17. 4
  • 阪野朋子, 池田彩子. ゴマの機能性成分の体内利用性に関する研究. 日本栄養・食糧学会中部支部大会講演要旨集. 2023. 82nd
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Books (26):
  • 持続可能な社会と人の暮らし
    建帛社 2024 ISBN:9784767965222
  • 栄養
    実教出版 2024 ISBN:9784407363050
  • 家庭703フードデザイン教授用指導書
    2023 ISBN:9784407358919
  • 高等学校家庭科用 家庭703 フードデザイン
    実教出版 2023 ISBN:9784407205275
  • 生化学・基礎栄養学
    朝倉書店 2022 ISBN:9784254616712
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Lectures and oral presentations  (11):
  • 私たちはビタミンE代謝を正しく捉えているか?
    (第77回日本栄養・食糧学会大会シンポジウム)
  • 食の抗酸化作用と健康
    (日本食物繊維学会第21回学術集会 市民公開講座 2016)
  • ゴマの栄養
    (第31回日本ゴマ科学会大会 2016)
  • トコトリエノール代謝研究の10年の進展
    (第10回日本トコトリエノール研究会ミニシンポジウム 2013)
  • ビタミンE代謝とその調節
    (日本植物油協会 第20回植物油栄養懇話会 2012)
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Education (2):
  • - 1998 Nagoya University
  • Ochanomizu University
Professional career (1):
  • Ph.D. (Nagoya University)
Work history (5):
  • 2010 - 現在 Nagoya University of Arts and Sciences School of Nutritional Sciences
  • 2006 - 2010 Nagoya University of Arts and Sciences School of Nutritional Sciences
  • 2002 - 2006 Nagoya University of Arts and Sciences School of Nutritional Sciences
  • 1998 - 2002 Sugiyama Jogakuen University School of Life Studies (Seikatsuka Gakubu)
  • 1997 - 1998 日本学術振興会 特別研究員
Committee career (12):
  • 2023/06 - 現在 公益社団法人ビタミン・バイオファクター協会 参与
  • 2022/01 - 現在 日本栄養・食糧学会 JNSV編集委員会 副委員長
  • 2020/05 - 現在 日本栄養・食糧学会 用語委員会 委員
  • 2018/04 - 現在 脂溶性ビタミン総合研究委員会 幹事
  • 2017/06 - 現在 日本ビタミン学会 地区幹事
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Awards (1):
  • 2005/05 - 日本栄養・食糧学会 平成17年度奨励賞 抗酸化ビタミンの体内動態とその生理作用
Association Membership(s) (4):
日本農芸化学会 ,  日本ビタミン学会 ,  日本家政学会 ,  日本栄養・食糧学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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