Rchr
J-GLOBAL ID:200901094568944812
Update date: Jun. 29, 2024
Sasaki Tetsuya
ササキ テツヤ | Sasaki Tetsuya
Affiliation and department:
Job title:
Research Administrator
Research field (2):
Food sciences
, Analytical chemistry
Research keywords (4):
GC-MS
, Flavor
, Food Chemistry
, Analytical Chemistry
Research theme for competitive and other funds (5):
- 2021 - 2024 自然乳酸発酵による伝統技術が醸し出す「生もと系清酒」の特異的香気成分の解明
- 2018 - 2021 Study on removal of harmful substances from fish sauce
- 2018 - 2021 Roasted tea functions created by maillard reaction
- 2008 - 2010 高機能性いしり(魚醤油)を用いた天然型サプリメントの研究開発
- 2005 - 2006 Study on the synthesis of mesoporous silica
Papers (42):
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Yuya Yamazaki, Tetsuya Sasaki, Nobuo Ochiai, Kikuo Sasamoto, Toshihide Michihata, Takashi Koyanagi. Target profiling of aroma compounds in three types of Japanese sake using solvent-assisted stir bar sorptive extraction with gas chromatography-mass spectrometry. Journal of Food Composition and Analysis. 2024. 106441-106441
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渥美 幸大, 笹木 哲也. Magnolia属の葉に含有される揮発性化合物組成の季節変動-Composition and Seasonal Variation of Volatile Organic Compounds in Magnolia Fresh Leaves. 木材学会誌 = Journal of the Japan Wood Research Society. 2024. 70. 2. 29-36
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Tetsuya Sasaki, Nobuo Ochiai, Yuya Yamazaki, Kikuo Sasamoto. Solvent-assisted stir bar sorptive extraction and gas chromatography-mass spectrometry with simultaneous olfactometry for the characterization of aroma compounds in Japanese Yamahai-brewed sake. Food chemistry. 2023. 405. 134640
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SEKIGUCHI Mitsuhiro, SHINODA Seiya, SASAKI Tetsuya. Flavor evaluation of five varieties of strawberry runner roasted tea. Journal of Japan Association on Odor Environment. 2022. 53. 6. 366-368
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Mitsuhiro Sekiguchi, Seiya Shinoda, Arisa Uno, Tomoya Masaki, Tetsuya Sasaki, Haruaki Ishiyama. Structure-activity relationship in advanced glycation end products formation inhibitory activity of phlorotannins. Bioscience, biotechnology, and biochemistry. 2022. 86. 9. 1207-1210
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MISC (6):
Patents (8):
Books (2):
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おいしさの見える化マニュアル: データサイエンスにもとづく可視化の実践・実際例
エヌ・ティー・エス 2023 ISBN:4860438329
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実践 食農データサイエンス: Rを活用した解析プログラムの基礎から適用事例まで
エヌ・ティー・エス 2022 ISBN:4860438108
Lectures and oral presentations (11):
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香気分析による伝統食品・地域特産食品の魅力創出
(日本香料協会 第75回定時総会 記念講演会 2022)
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Sake, pickled fish and tea
(2022)
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金沢の伝統食品「加賀棒茶」の香気成分
(東京農業大学総合研究所研究会 食・農データサイエンス部会 第1回公開シンポジウム 2021)
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SA-SBSE-GC/MSによる石川県産伝統食品の香気成分評価
(アジレント・ゲステル共催香気分析ウェビナー 2021)
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金沢の伝統食品「棒茶」の香気成分解明 ~香り分析による地方食品・食材の高付加価値化を目指して~
(アジレント・ゲステル 香気分析セミナー 2018)
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Education (3):
- - 2014 Hokkaido university Ph.D. by thesis only, Graduate School of Chemical Sciences and Engineering
- - 2003 Hokkaido University Graduate School of Science M.S., Department of Chemistry
- - 2001 Hokkaido university Graduate School of Science B.S., Department of Chemistry
Professional career (1):
- Docter(Science) (Hokkaido University)
Work history (1):
- 2003/04 - 現在 Industrial Research Institute of Ishikawa
Awards (5):
- 2023/04 - The Commendation for Science and Technology by the Minister of Education, Culture, Sports, Science and Technology. Awards for Science and Technology. (Technology Category)
- 2021/09 - 中部科学技術センター 中部公設試研究者表彰 産総研中部センター所長賞
- 2018/08 - 日本食品工学会 論文賞
- 2016/09 - 日本果汁協会 技術奨励賞
- 2013/02 - 全国食品関係試験研究場所長会 優良研究・指導業績表彰
Association Membership(s) (3):
JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, 日本農芸化学会
, 日本分析化学会
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