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J-GLOBAL ID:201801010525633806   Update date: Jun. 19, 2024

Yoshimura Miki

ヨシムラ ミキ | Yoshimura Miki
Affiliation and department:
Research field  (2): Food sciences ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (5): Food Science ,  食品ハイドロコロイド ,  応用栄養学 ,  Cooking Science ,  Physical Property of Food
Research theme for competitive and other funds  (13):
  • 2020 - 2023 生活習慣病・認知症予防に資する大豆混合系食品の創製とヒトの咀嚼・満足感への影響
  • 2015 - 2018 シカ肉の栄養性・嗜好性・機能性の解明と新規機能加工食品の開発
  • 2012 - 2015 Physical Properties and Texture of Soy Protein with Rice Powder
  • 2012 - 2014 大豆タンパク質・米粉混合系食品の物性と咀嚼性
  • 2013 - 健康の維持増進に役立ち嗜好性の高い鹿肉加工食品の開発
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Papers (124):
  • Ryoko Shimada, Kotomi Sasaki, Toshiko Kuwano, Satomi Eguchi, Mayu Nakatani, Masahiro Yuasa, Miki Yoshimura. Physical properties, palatability, and mastication of breads with different compositions of soy protein isolate and soybean soluble polysaccharide. International Journal of Gastronomy and Food Science. 2024. 100961-100961
  • Katsuyoshi Nishinari, Ke Zhang, Nan Yang, Zhiming Gao, Chaiwut Gamonpilas, Mihaela Turcanu Bresson, Marie-Agnès Peyron, Yapeng Fang, Yoko Nitta, Xiaolin Yao, et al. Rheology for Safe Swallowing 3. Nihon Reoroji Gakkaishi. 2024. 52. 1. 37-64
  • Katsuyoshi Nishinari, Marie-Agnes Peyron, Nan Yang, Zhiming Gao, Ke Zhang, Yapeng Fang, Meng Zhao, Xiaolin Yao, Bing Hu, Lingyu Han, et al. The role of texture in the palatability and food oral processing. Food Hydrocolloids. 2024. 147. 109095-109095
  • Yoshimura Miki. Food Quality Change by Vacuum Low-Temperature Cooking. Vacuum and Surface Science. 2024. 67. 1. 15-20
  • Katsuyoshi Nishinari, Ke Zhang, Nan Yang, Zhiming Gao, Chaiwut Gamonpilas, Mihaela Turcanu, Marie-Agnès Peyron, Yapeng Fang, Yoko Nitta, Xiaolin Yao, et al. Rheology for Safe Swallowing 2. Nihon Reoroji Gakkaishi. 2023. 51. 5. 295-316
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MISC (13):
  • 吉村美紀. 真空低温調理過程による成分変化,物性,構造とおいしさの評価. 日本調理科学会誌. 2023. 56. 6. 70
  • 西成 勝好, 杨 楠, 高 志明, 张 科, 方 亚鹏, 张 洪斌, 赵 萌, 姚 曉琳, 胡 冰, 韓 玲鈺, et al. 食品ゲル研究の歴史-特集 ゲルの技術と産業応用. Soft matter = ソフトマター : “やわらかい物質”と計測・評価の技術情報誌. 2023. 62. 10-16
  • 松原叶夏, 島田良子, 島田良子, 八木直美, 江口智美, 桑野稔子, 吉村美紀, 吉村美紀. 大豆成分混合系食パンの物性と咀嚼性から食べやすさの検討. 日本咀嚼学会学術大会(Web). 2023. 34th
  • 吉村美紀. もち米粉の粒子径と分散糊液の特性. 一般社団法人おいしさの科学研究所 おいしさの科学ニュース. 2020. 189
  • 吉村美紀. 真空フライ法による野菜・果実チップスのおいしさ. 一般社団法人おいしさの科学研究所 おいしさの科学ニュース. 2020. 187
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Patents (6):
Books (34):
  • 豆類の百科事典
    朝倉書店 2024 ISBN:9784254400267
  • Quality Control and Application of Food Dispersed Systems-Material, Structure, Processing, Organoleptic Properties
    2024 ISBN:9784781317977
  • 食品コロイド・ゲルの構造・物性とおいしさの科学
    エヌ・ティー・エス 2024 ISBN:9784860438562
  • 味以外のおいしさの科学 : 見た目・色・温度・重さ・イメージ、容器・パッケージ、食器、調理器具による感覚変化
    エヌ・ティー・エス 2022 ISBN:9784860438029
  • Food Physical Properties and Texture
    2022 ISBN:9784767962160
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Lectures and oral presentations  (130):
  • 食品(介護食)の調理におけるレオロジー
    (2023)
  • Development of Foods for the Elderly from the Viewpoint of Food Physical Properties
    (2023)
  • SDGs達成にむけた多様性・学際的視点からの教育研究の取り組み
    (2023)
  • 吹田くわいの葉から茶葉を調製する試みと抽出方法によるポリフェノール量の比較
    (日本調理科学大会2023年度大会 2023)
  • 水分勾配が異なるうどんの物性と若年者・高齢者による咀嚼・嚥下特性
    (日本調理科学大会2023年度大会 2023)
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Education (3):
  • - 1999 大阪市立大学大学院生活科学研究科食品栄養科学
  • - 1991 Japan Women's University Graduate School of Human Sciences and Design
  • - 1985 Japan Women's University Faculty of Human Sciences and Design Department of Food and Nutrition
Professional career (1):
  • 博士(学術) (大阪市立大学)
Work history (7):
  • 2023/04 - 現在 兵庫県立大学 環境人間学部 学部長兼研究科長
  • 2010/04 - 現在 University of Hyogo School of Human Science and Environment
  • 2006/04 - 現在 University of Hyogo
  • 2007/04 - 2010/03 University of Hyogo School of Human Science and Environment
  • 2004/04 - 2007/03 University of Hyogo School of Human Science and Environment
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Committee career (11):
  • 2022/07 - 現在 姫路市市民局指定管理者選定委員会 副委員長
  • 2022/04 - 現在 姫路市立図書館協議会 委員長
  • 2022/04 - 現在 日本家政学会 関西支部 副支部長
  • 2021 - 現在 日本栄養改善学会 評議員
  • 2020/06 - 現在 姫路市公民館運営審議会 委員長
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Awards (12):
  • 2023/11 - SPring-8利用推進協議会 第20回SPring-8産業利用報告会ポスター発表の部 優秀発表賞 saxsイメージングモデルを用いたシミュレーションによる手延べ素麺の食感解析
  • 2023/09 - 厚生労働省 厚生労働大臣表彰(栄養士養成功労者)
  • 2022/11 - SPring-8利用推進協議会 第19回SPring-8産業利用報告会ポスター発表の部 優秀発表賞 手延べ製法の条件と手延べ素麺の美味しさ評価
  • 2021/12 - 兵庫県 知事表彰(教育功労者)
  • 2021/09 - 一般社団法人日本調理科学会 日本調理科学会学会賞 食材・食品ハイドロコロイドの調理加工における物性・咀嚼性・構造の基礎的研究およびその応用
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Association Membership(s) (11):
THE SOCIETY OF RHEOLOGY, JAPAN ,  JAPANESE SOCIETY OF BIORHEOLOGY ,  JAPAN SOCIETY FOR FOOD ENGINEERING ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  THE JAPAN ASSOCIATION FOR THE INTEGRATED STUDY OF DIETARY HABITS ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  JAPANESE SOCIETY FOR SENSORY EVALUATION ,  JAPANESE SOCIETY FOR MASTICATION SCIENCE AND HEALTH PROMOTION ,  THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS ,  THE JAPAN SOCIETY OF HOME ECONOMICS ,  THE JAPAN SOCIETY OF COOKERY SCIENCE
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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