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J-GLOBAL ID:201801010525633806   Update date: Jul. 06, 2025

Yoshimura Miki

ヨシムラ ミキ | Yoshimura Miki
Affiliation and department:
Research field  (2): Food sciences ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (5): Food Science ,  食品ハイドロコロイド ,  応用栄養学 ,  Cooking Science ,  Physical Property of Food
Research theme for competitive and other funds  (14):
  • 2024 - 2027 習慣的咀嚼能力と心身の健康状態,食・生活状況の客観的評価ならびに相互関連の解明
  • 2020 - 2023 生活習慣病・認知症予防に資する大豆混合系食品の創製とヒトの咀嚼・満足感への影響
  • 2015 - 2018 シカ肉の栄養性・嗜好性・機能性の解明と新規機能加工食品の開発
  • 2012 - 2015 Physical Properties and Texture of Soy Protein with Rice Powder
  • 2012 - 2014 大豆タンパク質・米粉混合系食品の物性と咀嚼性
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Papers (128):
  • Ryoko Shimada, Sayuri Washida, Kyoka Matsubara, Miki Yoshimura. Physical Properties, Palatability and Mastication Properties of Japanese White Salted Noodles Mixed High Amylose Corn Starch. J.Masticat. & Health Soc. 2025. 35. 1. 19-29
  • Ryoko Shimada, Miki Yoshimura. Effect of resistant starch on the physical properties and structure of wheat gel at different heating temperatures. Food Physics. 2025. 100052-100052
  • Ryoko Shimada, Mei Yamasaki, Kozue Yamada, Yoji Kato, Miki Yoshimura. Properties,Palatability and Preservation of Hot-air-dry and Freeze-dry Powder of Red Sea Bream (Pagrus major). 2025. 76. 1. 31-40
  • Ryoko Shimada, Kotomi Sasaki, Toshiko Kuwano, Satomi Eguchi, Mayu Nakatani, Masahiro Yuasa, Miki Yoshimura. Physical properties, palatability, and mastication of breads with different compositions of soy protein isolate and soybean soluble polysaccharide. International Journal of Gastronomy and Food Science. 2024. 100961-100961
  • 西成 勝好, Zhang Ke, Yang Nan, Gao Zhiming, Gamonpilas Chaiwut, Turcanu Bresson Mihaela, Peyron Marie-Agnes, Fang Yapeng, 新田 陽子, Yao Xiaolin, et al. 咀嚼・嚥下過程のバイオレオロジー. 日本バイオレオロジー学会誌(B&R). 2024. 38. 1. 2-8
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MISC (17):
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Patents (6):
Books (36):
  • 調理のおいしさの科学
    エヌ・ティー・エス 2025
  • 食品の組織構造とおいしさ
    幸書房 2025 ISBN:9784782104866
  • 豆類の百科事典
    朝倉書店 2024 ISBN:9784254400267
  • Quality Control and Application of Food Dispersed Systems-Material, Structure, Processing, Organoleptic Properties
    2024 ISBN:9784781317977
  • 食品コロイド・ゲルの構造・物性とおいしさの科学
    エヌ・ティー・エス 2024 ISBN:9784860438562
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Lectures and oral presentations  (143):
  • でんぷんを含む食品の物性と咀嚼性、嗜好性の経時変化
    (第48回日本バイオレオロジー学会年会 2025)
  • 筋電位測定および嚥下音計測による食品の嚥下特性評価
    (日本咀嚼学会第31回大会 2024)
  • グリーンバナナデンプン混合焼成菓子の機能性・物性・嗜好性・咀嚼性
    (日本咀嚼学会第31回大会 2024)
  • 麺の物性・嗜好性・咀嚼性に及ぼすハイアミロースコーンスターチ混合濃度の影響
    (日本咀嚼学会第31回大会 2024)
  • 高齢者用食品の物性と嗜好性の改善について
    (第48回 食品の物性に関するシンポジウム 2024)
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Education (3):
  • - 1999 大阪市立大学大学院生活科学研究科食品栄養科学
  • - 1991 Japan Women's University Graduate School of Human Sciences and Design
  • - 1985 Japan Women's University Faculty of Human Sciences and Design Department of Food and Nutrition
Professional career (1):
  • 博士(学術) (大阪市立大学)
Work history (7):
  • 2023/04 - 現在 兵庫県立大学 環境人間学部 学部長兼研究科長
  • 2010/04 - 現在 University of Hyogo School of Human Science and Environment
  • 2006/04 - 現在 University of Hyogo
  • 2007/04 - 2010/03 University of Hyogo School of Human Science and Environment
  • 2004/04 - 2007/03 University of Hyogo School of Human Science and Environment
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Committee career (11):
  • 2022/07 - 現在 姫路市市民局指定管理者選定委員会 副委員長
  • 2022/04 - 現在 姫路市立図書館協議会 委員長
  • 2022/04 - 現在 日本家政学会 関西支部 副支部長
  • 2021 - 現在 日本栄養改善学会 評議員
  • 2020/06 - 現在 姫路市公民館運営審議会 委員長
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Awards (12):
  • 2023/11 - SPring-8利用推進協議会 第20回SPring-8産業利用報告会ポスター発表の部 優秀発表賞 saxsイメージングモデルを用いたシミュレーションによる手延べ素麺の食感解析
  • 2023/09 - 厚生労働省 厚生労働大臣表彰(栄養士養成功労者)
  • 2022/11 - SPring-8利用推進協議会 第19回SPring-8産業利用報告会ポスター発表の部 優秀発表賞 手延べ製法の条件と手延べ素麺の美味しさ評価
  • 2021/12 - 兵庫県 知事表彰(教育功労者)
  • 2021/09 - 一般社団法人日本調理科学会 日本調理科学会学会賞 食材・食品ハイドロコロイドの調理加工における物性・咀嚼性・構造の基礎的研究およびその応用
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Association Membership(s) (11):
THE SOCIETY OF RHEOLOGY, JAPAN ,  JAPANESE SOCIETY OF BIORHEOLOGY ,  JAPAN SOCIETY FOR FOOD ENGINEERING ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  THE JAPAN ASSOCIATION FOR THE INTEGRATED STUDY OF DIETARY HABITS ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  JAPANESE SOCIETY FOR SENSORY EVALUATION ,  JAPANESE SOCIETY FOR MASTICATION SCIENCE AND HEALTH PROMOTION ,  THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS ,  THE JAPAN SOCIETY OF HOME ECONOMICS ,  THE JAPAN SOCIETY OF COOKERY SCIENCE
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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