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J-GLOBAL ID:201901009855763306   Update date: Feb. 01, 2024

Kiryu Takaaki

キリュウ タカアキ | Kiryu Takaaki
Affiliation and department:
Job title: 研究主任
Research field  (2): Applied biochemistry ,  Applied microbiology
Research theme for competitive and other funds  (7):
  • 2020 - 2023 Production of new oligosaccharides by bacteria oxidizing C-6 position of aldohexoses
  • 2015 - 2019 セルロースを原料とするポリマー前駆体であるグルカル酸の新規酵素合成系の確立
  • 2015 - 2016 新規ヒドロキシルカルボン酸の創生に関する研究
  • 2012 - 2014 機能性食品としての利用が期待される新規オリゴ糖アルドン酸の生産法の確立
  • 2011 - 2012 100%国産米原料による製菓用シロップ・粉体の開発
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Papers (39):
  • Tetsuya Ito, Hisaharu Masaki, Koki Fujita, Hiromi Murakami, Motohiro Shizuma, Taro Kiso, Takaaki Kiryu. Identification of Pathways for Production of d-Glucaric Acid by Pseudogluconobacter saccharoketogenes. Applied Biochemistry and Biotechnology. 2023
  • Hirofumi Sato, Rei Yamada, Yomi Watanabe, Takaaki Kiryu, Shintaro Kawano, Motohiro Shizuma, Hideya Kawasaki. Deracemization of 1-phenylethanols in a one-pot process combining Mn-driven oxidation with enzymatic reduction utilizing a compartmentalization technique. RSC ADVANCES. 2022. 12. 17. 10619-10624
  • Tetsuya Ito, Hisaharu Masaki, Koki Fujita, Hiromi Murakami, Motohiro Shizuma, Taro Kiso, Takaaki Kiryu. Identification of Enzymes from Pseudogluconobacter saccharoketogenes Producing d-Glucaric Acid from d-Glucose. Bioscience, biotechnology, and biochemistry. 2021. 86. 1. 56-67
  • Takaaki Kiryu. Oxidation of isomaltose, gentiobiose, and melibiose by membrane-bound quinoprotein glucose dehydrogenase from Acetic Acid Bacteria. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2020. 83. 3. 507-17
  • Kiryu T, Kiso T, Koma D, Tanaka S, Murakami H. Identifying membrane-bound quinoprotein glucose dehydrogenase from acetic acid bacteria that produce lactobionic and cellobionic acids. Bioscience, biotechnology, and biochemistry. 2019. 83. 6. 1171-1179
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MISC (35):
Patents (13):
Lectures and oral presentations  (37):
  • アルドースのC-6位を酸化するPseudogluconobacter saccharoketogenesによる配糖体酸化物の調製
    (応用糖質科学 2019)
  • パイナップル果実芯の酵素処理による水溶性食物繊維の調製
    (応用糖質科学 2019)
  • P.saccharoketogenes IFO14483株の微生物変換における酸化活性の基質特異性
    (日本農芸化学会大会講演要旨集(Web) 2019)
  • Gluconobacter属酢酸菌の膜結合型グルコース脱水素酵素の高発現によるラクトースの高速酸化
    (日本農芸化学会大会講演要旨集(Web) 2019)
  • 高ラクトース処理による酢酸菌由来グルコースデヒドロゲナーゼの活性上昇の解析
    (応用糖質科学 2018)
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Education (3):
  • 2009 - 2009 Kobe University Graduate School of Science and Technology
  • 1996 - 1998 Kobe University Graduate School of Science and Technology
  • 1992 - 1996 Kobe University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • 博士(農学) (神戸大学)
Work history (3):
  • 2018/04 - 現在 大阪産業技術研究所 森之宮センター 生物・生活材料研究部 研究主任
  • 2000/04 - 2018/03 Osaka Municipal Technical Research Institute
  • 1998/04 - 1998/10 東洋水産株式会社
Committee career (2):
  • 2017/09 - 現在 日本応用糖質科学会 和文誌編集委員
  • 大阪工研協会 科学と工業編集委員
Awards (4):
  • 2014/11 - 日本乳酸菌学会 酢酸菌研究集会 日本乳酸菌学会2014年度秋季セミナー・酢酸菌研究会第6回研究集会合同シンポジウムポスター賞 酢酸菌によるカスピ海ヨーグルトに含まれる機能性食品素材ラクトビオン酸の生産
  • 2014/02 - 全国食品関係試験研究場所長会 優良研究・指導業績表彰 生体触媒を用いたオリゴ糖アルドン酸の生産に関する研究
  • 2012/09 - 大阪工研協会 大阪工研協会 第62回工業技術賞 カスピ海ヨーグルトに含まれる機能性食品素材『ラクトビオン酸』の開発に関する研究
  • 2011/03 - 日本農芸化学会 日本農芸化学会 トピックス賞 ラクトビオン酸のカルシウム吸収促進作用の確認
Association Membership(s) (3):
酢酸菌研究会 ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY ,  THE JAPANESE SOCIETY OF APPLIED GLYCOSCIENCE
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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