研究者
J-GLOBAL ID:201801017441139100   更新日: 2024年09月09日

清水 裕

シミズ ユタカ | Shimizu Yutaka
研究分野 (1件): 食品科学
研究キーワード (1件): 食物アレルギー
競争的資金等の研究課題 (5件):
  • 2023 - 2026 魚卵アレルゲン低減化魚類の提案と最適な飼育環境の確立
  • 2020 - 2023 育種・染色体操作を用いたサケ科魚類の魚卵アレルゲン性低減化の試み
  • 2012 - 2015 エピトープ情報を活用した魚卵アレルゲン検知系の開発
  • 2009 - 2011 魚卵アレルギーにおける交差性成立機構の解明
  • 2006 - 2007 魚卵アレルギーにおけるアレルゲンの解明と魚種間の免疫学的交差性の調査
論文 (19件):
  • Wenzhao Li, Hiroki Saeki, Boxue Yang, Yutaka Shimizu, Ga-Hyun Joe. Enhanced anti-inflammatory effect of fish myofibrillar protein by introducing pectin oligosaccharide and its molecular mechanisms. Food Chemistry. 2024. 141082-141082
  • Wenzhao Li, Hiroki Saeki, Boxue Yang, Yutaka Shimizu, Ga-Hyun Joe. Fish myofibrillar protein glycated with uronic acid-type reducing sugar via Maillard reaction attenuates toll-like receptor 4 signalling pathway activation and suppresses lipopolysaccharide-stimulated inflammation in <scp>RAW</scp> 264.7 macrophages. International Journal of Food Science & Technology. 2024
  • Yutaka Shimizu, Ga-hyun Joe, Hiroki Saeki. Safety evaluation of salmon muscle consumption in patients with salmon roe allergy. Fisheries Science. 2024
  • Ulfah Amalia, Yutaka Shimizu, Ga-Hyun Joe, Hiroki Saeki. Impact of backslopping in TERASI manufacture, as an improving method to reduce shrimp allergenicity. Food Chemistry. 2024. 434. 137491-137491
  • Boxue Yang, Wenzhao Li, Hiroki Saeki, Yutaka Shimizu, Ga-Hyun Joe. Maillard-type glycated collagen with alginate oligosaccharide suppresses inflammation and oxidative stress by attenuating the expression of LPS receptors <i>Tlr4</i> and <i>Cd14</i> in macrophages. Food & Function. 2024
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MISC (1件):
  • 久保友和, 渡辺一彦, 原 彰彦, 清水 裕, 佐伯宏樹. シロサケ卵中に含まれる主要アレルゲンの探索. 北大水産彙報. 2005. 56. 3. 55-59
特許 (1件):
書籍 (1件):
  • 魚介類アレルゲンの科学
    恒星社厚生閣 2010 ISBN:9784769912149
所属学会 (3件):
日本水産学会 ,  日本分析化学会 ,  日本栄養・食糧学会
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