研究者
J-GLOBAL ID:200901019691484042   更新日: 2021年10月26日

下山田 真

シモヤマダ マコト | Shimoyamada Makoto
所属機関・部署:
職名: 教授
研究分野 (1件): 食品科学
研究キーワード (5件): 食品 ,  大豆 ,  卵白タンパク質 ,  食品加工 ,  豆乳
競争的資金等の研究課題 (5件):
  • 2010 - 卵白タンパク質の加熱変性と機能性発現
  • 2003 - 豆乳の品質に関する研究
  • 1997 - 食品タンパク質の加熱および冷却時の構造変化に関する研究
  • 1996 - Study on structural changes of food protein by processing
  • 1991 - 大豆サポニン等天然界面活性物質と食品タンパク質の相互作用を介した機能発現
論文 (50件):
  • Masahiro Matsumoto, Hayato Masuda, Robert Hubacz, Takafumi Horie, Hiroyuki Iyota, Makoto Shimoyamada, Naoto Ohmura. Enzymatic starch hydrolysis performance of Taylor-Couette flow reactor with ribbed inner cylinder. Chemical Engineering Science. 2021. 231. 116270-116270
  • Hayato Masuda, Momoko Sawano, Kana Ishihara, Makoto Shimoyamada. Effect of agitation speed on freezing process of ice cream using a batch freezer. JOURNAL OF FOOD PROCESS ENGINEERING. 2020. 43. 4
  • Makoto Shimoyamada, Hironori Shikano, Shingo Mogami, Makoto Kanauchi, Hayato Masuda, Kimiko Tsuzuki. Effect of Two-step Heat Treatment Processes on the Formation of Protein Particles and Oil Droplets in Soymilk. Food Science and Technology Research. 2020. 26. 3. 445-450
  • Hayato Masuda, Robert Hubacz, Makoto Shimoyamada, Naoto Ohmura. Numerical Simulation of Sterilization Processes for Shear-Thinning Food in Taylor-Couette Flow Systems. CHEMICAL ENGINEERING & TECHNOLOGY. 2019. 42. 4. 859-866
  • Hayato Masuda, Hubacz Robert, Naoto Ohmura, Makoto Shimoyamada. Effect of rheological properties of liquid foods on heat sterilization process in Taylor-Couette flow apparatus. Chemical Engineering Transactions. 2019. 75. 31-36
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MISC (56件):
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書籍 (3件):
  • 乾燥・乾熱卵白タンパク質の物性改良作用 (食卵の科学と機能)
    アイ・ケイ コーポレーション 2008
  • Antifungal saponins from white asparagus (Asparagus officinalis L.) bottoms and their physiological role in the plant defense system
    Plant-derived antimycotics 2003
  • Antifungal saponins from white asparagus (Asparagus officinalis L.) bottoms and their physiological role in the plant defense system
    Plant-derived antimycotics 2003
講演・口頭発表等 (4件):
  • Effect of heating temperature and cooling rate on denaturation of soymilk
    (236th American Chemical Society National Meeting 2008)
  • Effect of heating temperature and cooling rate on denaturation of soymilk
    (236th American Chemical Society National Meeting 2008)
  • Interaction between soybean saponin and protein, and possible functionality
    (6th International Symposium on the Role of Soy in Preventing and Treating Chronic Disease 2005)
  • Interaction between soybean saponin and protein, and possible functionality
    (6th International Symposium on the Role of Soy in Preventing and Treating Chronic Disease 2005)
学歴 (4件):
  • - 1991 東北大学 食糧化学
  • - 1991 東北大学
  • - 1986 東北大学 食糧化学
  • - 1986 東北大学
学位 (1件):
  • 農学博士
経歴 (17件):
  • 2014/04 - 現在 静岡県立大学 食品栄養科学部 教授
  • 2009/04 - 2014/03 - 宮城大学食産業学部 教授
  • 2005 - 2009 宮城大学食産業学部 助教授
  • 2005 - 2009 Associate professor, Miyagi University
  • 2009 - - Professor, Miyagi University
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委員歴 (3件):
  • 2006/10 - 2014/03 山形県 アドバイザリーボード
  • 2009/04 - 2013/03 日本食品工学会 評議員
  • 日本食品科学工学会 英文誌編集委員
受賞 (1件):
  • 2003 - 日本食品科学工学会奨励賞
所属学会 (8件):
日本食品工学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本農芸化学会 ,  American Chemical Society ,  The Japanese Society for Food Science and Technology ,  and Agrochemistry ,  Biotechnology ,  Japan Society for Bioscience
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