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J-GLOBAL ID:200901053328463991   Update date: Jul. 25, 2024

Hamada Shigeki

ハマダ シゲキ | Hamada Shigeki
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Affiliation and department:
Research field  (2): Crop production science ,  Applied biochemistry
Research keywords  (5): 米の品質制御と応用 ,  糖質・タンパク質生合成 ,  酵素化学 ,  植物生化学 ,  食品科学
Research theme for competitive and other funds  (8):
  • 2018 - 2018 新規糖質米突然変異系統の品質解析および原因遺伝子の解明
  • 2014 - 2017 ペクチンオリゴ糖が誘導する植物根の伸長促進作用メカニズムの解析
  • 2016 - 2016 グルテンフリー米粉パンの品質改善に関する研究
  • 2014 - 2015 宇宙ステーションでの利用を目指した水/二酸化炭素分散系洗浄技術の開発
  • 2012 - 2012 米粉入りパンの品質向上に関する研究 -稲登熟期の温度が米粉パンの製パン特性に与える影響について-
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Papers (56):
  • Yuta Horie, Makoto Uchikata, Sachie Ueda, Gai Yamahira, Masaru Hashimoto, Kimitoshi Sakamoto, Hiroyuki Ito, Shigeki Hamada. In vitro synthesis of oryzamutaic acid H using recombinant L-lysine ε-dehydrogenase from Agrobacterium tumefaciens. Journal of Biotechnology. 2024. 385. 42-48
  • Yui Narita, Yota Tatara, Shigeki Hamada, Kaoru Kojima, Shuai Li, Takashi Yoshida. Purification and Characterization of α-Mannosidase from Onion, Allium cepa. Journal of Applied Glycoscience. 2024. 71. 1. 33-36
  • Ryosuke Yamasawa, Haruka Saito, Yoshiki Yashima, Hiroyuki Ito, Shigeki Hamada. Identification, characterization, and application of a d-cysteine desulfhydrase from rice seed (Oryza sativa L.). Protein Expression and Purification. 2023. 211. 106341-106341
  • Ryuji Muroyama, Hiroyuki Ito, Sawa Takahashi, Dong-Jin Kang, Shigeki Hamada. Biochemical analysis of a novel allele of the OsPPDKB gene associated with floury endosperm. Journal of Cereal Science. 2022. 107. 103529-103529
  • Hidenari Igarashi, Hiroyuki Ito, Toru Shimada, Dong-Jin Kang, Shigeki Hamada. A novel rice dull gene, LowAC1, encodes an RNA recognition motif protein affecting Waxy pre-mRNA splicing. Plant Physiology and Biochemistry. 2021. 162. 100-109
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MISC (15):
  • 五十嵐秀成, 伊藤浩之, 島田透, KANG D., 濱田茂樹. Identification and functional analysis of a novel LowAC1 gene regulating low-amylose property in rice. 育種学研究. 2021. 23
  • 鈴木保宏, 鈴木啓太郎, 荒木悦子, 永田俊文, 田中淳一, 白澤健太, 濱田茂樹. イネ胚乳のアミロース含有率を5%高める2つの劣性遺伝子の座乗染色体領域の推定. 育種学研究. 2014. 16. 63
  • SUZUKI Keitaro, HAMADA Shigeki, SUZUKI Yasuhiro, NEMOTO Hiroshi, KO Jae-kwon, LEE Jeong-Heui, OH Sea-Kwan. Study on Quality Evaluation Technique for Newly Developed Rice Selection. 2013. 82. 400-401
  • 鈴木保宏, 濱田茂樹, 濱田茂樹, 鈴木啓太郎, 秋田祐介, 秋田祐介, 穴井豊昭. 種子オレイン酸量が減少したイネ変異体の単離と選抜用DNAマーカーの開発. 育種学研究. 2013. 15
  • 鈴木保宏, 鈴木啓太郎, 濱田茂樹, 白澤健太, 重宗明子, 笹原英樹, 太田久稔, 上原泰樹, 三浦清之. リポキシゲナーゼ3を欠失させたコシヒカリ同質遺伝子系統における玄米脂質の酸化低減と風味特性. 育種学研究. 2012. 14. 145
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Patents (6):
Books (7):
  • 糖質米の新たな簡易選抜法の開発と外観品質の向上
    地方創成に関わる生物工学の取り組み 地域生物資源産業化事例集 2016
  • 米の新たな魅力を探す!
    青い森しんきん とれんど情報 2015
  • 米麹やプロテアーゼを用いた100%米粉パンの新たな製法技術
    米麦改良(全国米麦改良協会) 2015
  • 膨らみと食味の向上した玄米粉パン
    米麦改良(全国米麦改良協会) 2013
  • 膨らみや食味が良い玄米粉パンの簡易製造法の開発
    食品工業(光琳) 2012
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Lectures and oral presentations  (2):
  • お米の品質 〜その制御と応用〜
    (産学交流セミナー 埼玉工業大学 2016)
  • 米粉パンに適した品種適正および加工技術〜米粉需要拡大を目指した技術開発〜
    (第13回青森糖質研究会 2013)
Work history (7):
  • 2013/04 - 現在 Hirosaki University Faculty of Agriculture and Life Science
  • 2012/10 - 2013/03 National Agriculture and Food Research Organization
  • 2009/10 - 2012/09 National Agriculture and Food Research Organization
  • 2007/04 - 2009/09 Hokkaido University Graduate School of Agriculture Research Faculty of Agriculture
  • 2005/06 - 2007/03 北海道大学大学院農学研究科 助手
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Association Membership(s) (5):
種子生理生化学研究会 ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY ,  THE JAPANESE SOCIETY OF APPLIED GLYCOSCIENCE ,  JAPANESE SOCIETY OF BREEDING ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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