Rchr
J-GLOBAL ID:201801007578600313
Update date: Sep. 30, 2024
Yoshimoto Hiroaki
ヨシモト ヒロアキ | Yoshimoto Hiroaki
Affiliation and department:
Job title:
Professor
Research field (2):
Food sciences
, Crop production science
Research keywords (14):
ガストロノミー
, Regional creation
, Regional development
, Medicinal plant
, Plant factory
, SDGs
, Sustainable agriculture
, product development
, Product planning
, Sixth industrialization
, Agaricus blazei/Agaricus subrufescens
, Spent compost
, Funtonality
, Mushroom
Research theme for competitive and other funds (7):
- 2024 - 2025 綾町ユネスコエコパーク産蜂蜜を利用した新規食品開発プロジェクト
- 2022 - 2025 Development of a low-cost simple evaluation method to improve cultivation methods for functional enhancement of mushrooms.
- 2022 - 2023 産業界、地域社会と連携するデータ駆動型6次化スマートファクトリーDX人材育成
- 2020 - 2023 New food development project using honey from Aya town UNESCO Eco Park
- 2019 - 2022 Development of evaluation method to develop mushroom cultivation method aiming at functional enhancement in a short period of time
- 2014 - 2017 加齢性疾患に対する高次機能性きのこ栽培技術の開発とその効能評価
- 2011 - 2014 Clarified the active mechanisms of the multiple functions of mushrooms within the human body after consumption
Show all
Papers (29):
-
吉本博明, 紺谷靖英, 岡崎善三, 長田, 隆, 矢野原, 泰士, 永田, さやか, 中瀬, 昌之, 黒田, 年洋, 赤木, 裕美, 山田, 裕司. 入学前教育の効果と大学教育への接続に向けた課題 -「学問サキドリプログラム」を事例として-. 南九州大学研究報告. 2023. 53. 1. 23-32
-
吉本博明. ガストロノミー:未来につながる街へ. 食農と環境. 2023. 33
-
吉本博明. Anti-inflammatory effects of agaricus subrufenscence. 機能性食品と薬理栄養. 2023. 17. 1
-
宮澤紀子, 木田マリ, 出川秀隆, 松本幸志郎, 吉本博明, 江口文陽. えのき氷の安全性と脂質異常症に対する機能性解析. 応用薬理. 2019. 96. 5-6. 131-131
-
Hiroaki Yoshimoto. 8 Crop production utilizing spent mushroom substrate. Functional Food. 2019. 13. 1. 42-47
more...
MISC (3):
-
江口文陽, 高畠幸司, 宮澤紀子, 木田マリ, 吉本博明. Cultivation and functional analysis of Flammulina velutipes using bamboo powder. 日本木材学会大会研究発表要旨集(完全版)(CD-ROM). 2024. 74th
-
沼崎南, 宮澤紀子, 吉本博明, 江口文陽. きのこの多機能性解析とそのメカニズムの解明. 応用薬理. 2023. 104. 5-6
-
宮澤紀子, 吉本博明. きのこを機能性物質として活用するための栄養学的視点からの提言. 応用薬理. 2023. 104. 5-6
Patents (4):
Books (14):
-
令和5年度(第62回)農林水産祭受賞者の業績(技術と経営)ー天皇杯・内閣総理大臣賞・日本農林漁業振興会会長賞ー
公益財団法人 日本農林漁業振興会 2024
-
食品の加工
南江堂 2022 ISBN:9784524228737
-
きのこの生理機能と応用開発の展望
S&T出版 2017 ISBN:4907002661
-
最新農業技術 作物vol.9
農文協 2017
-
長生きしたければ、大麦を食べなさい
宝島社 2016 ISBN:9784800264718
more...
Lectures and oral presentations (172):
-
Investigation of screening methods for mushroom cultivation that enhances medicinal function.-Comparison of HepG2 cell and NHDF cell-
(日本木材学会大会研究発表要旨集(完全版)(CD-ROM) 2024)
-
Cultivation and functional analysis of Flammulina velutipes using bamboo powder
(日本木材学会大会研究発表要旨集(完全版)(CD-ROM) 2024)
-
Influence of the fruiting body part of dried shiitake mushrooms on food function
(日本木材学会大会研究発表要旨集(完全版)(CD-ROM) 2024)
-
きのこの多機能性解析とそのメカニズムの解明
(応用薬理 2023)
-
きのこを機能性物質として活用するための栄養学的視点からの提言
(応用薬理 2023)
more...
Education (2):
- 2003 - 2006 九州大学大学院 生物資源環境科学府 森林資源科学専攻
- 1986 - 1990 Waseda University School of Letters, Arts and Sciences II
Professional career (1):
- Ph. D. (Kyushu University)
Work history (9):
- 2023/04 - 現在 Minami Kyushu University Junior College vice president
- 2023/04 - 現在 Minimi Kyushu University vice president
- 2021/04 - 現在 学校法人 南九州学園 評議員
- 2020/04 - 現在 Minami Kyushu University Department of Food Science and Technology professor
- 2022/04 - 2023/03 Minami Kyushu University Faculty Council Chairman
- 2021/04 - 2023/03 Minami Kyushu University Dean
- 2021/07 - 2022/03 Minami Kyushu University IR・DX Promotion Office Manager
- 2015/04 - 2020/03 Daiichi Institute of Technology Facluty of Engineering, Plant functionalty control lab. professor
- 2008/04 - 2015/03 マッシュ・テック株式会社 取締役・研究開発部長
Show all
Committee career (15):
- 2022/04 - 現在 さつま町まち・ひと・しごと創成総合戦略推進委員会 委員(会長)
- 2021/05 - 現在 JAあいら 経営戦略型職員養成研修「JAあいら経清塾」塾長
- 2020/03 - 現在 霧島ガストロノミー推進協議会 アンバサダー
- 2021/09 - 2023/03 しんとみSDGs産学官連携コンソーシアム 委員
- 2021/11 - 2022/03 高等教育コンソーシアム宮崎 高等教育の未来像とその実現に向けたWG
- 2021/07 - 2022/03 都城市 都城市地域資源活用商品開発事業補助金審査会
- 2012/09 - 2022/03 東京農大総研研究会きのこ研究部会 連絡幹事
- 2019/04 - 2020/03 霧島市ケーブル放送運営委員会 委員
- 2017/05 - 2020/03 霧島ガストロノミー推進協議会 副会長
- 2017/04 - 2020/03 Chairman
- 2017/04 - 2020/03 文部科学省 地(知)の拠点大学による地方創生推進事業 事業推進責任者
- 2017/04 - 2019/03 大学地域コンソーシアム鹿児島 委員
- 2017/04 - 2019/03 霧島市総合計画審議会 委員
- 2017/04 - 2019/03 鹿児島県地域産業高度化産学官連携協議会 委員
- 2017/04 - 2019/03 日本木材学会 きのこ研究会代表幹事
Show all
Awards (20):
- 2020/03 - JA Aira Special award
- 2020/02 - 農林水産省 九州農政局 九州農政局長賞 地産地消等優良活動表彰
- 2019/06 - Best Product Award
- 2018/09 - 霧島ガストロノミー推進協議会 5つ星 霧島ガストロノミーブランド「ゲンセン霧島」
- 2018/06 - Best Product Award
- 2018/02 - JAグループ6次産業化促進対策協議会 とっておきスィーツ♡お菓子部門優秀賞 第3回JAグループ6次産業化商品コンテスト
- 2017/03 - JA鹿児島県経済連・鹿児島県商工会連合会 推奨品認定 第1回JA鹿児島県経済連・鹿児島県商工会連合会推奨品認定
- 2016/06 - Best Product Award
- 2015/03 - Higashi-Kuninomiya International Culture Award Memorial Foundation Higashi-kuninomiya international culture award
- 2013/09 - Japanese society of mushroom science and biotechnology Good poster award
- 2013/09 - The Japanese Society of Pharmacometrics Best poster presentation award
- 2013/09 - Japanese society of mushroom science and biotechnology Technical award of JSMSB
- 2012/09 - Japanese society of mushroom science and biotechnology Best poster presentation award
- 2010/09 - Japanese society of mushroom science and biotechnology Good poster award
- 2010/03 - The Japan wood research society Good poster award
- 2009/09 - Japanese society of mushroom science and biotechnology Good poster award
- 2009/04 - 11th Annual Scientific Meeting and Symposium of Mycological Society of the Philippines(Cavite) 3rd prize of poster presentation award
- 2009/03 - The Japan wood research society Good poster award
- 2002/03 - Japanese society of mushroom science and biotechnology Good poster award
- 1996/09 - The Japan wood research society Good poster award
Show all
Association Membership(s) (5):
Japan Association of Food Preservation Science
, The Japanese Society of Pharmacometrics
, Japan Wood Preserving Association
, The Japan Wood Research Society
, Japanese Society of Mushroom Science and Biotechnology
Return to Previous Page