Rchr
J-GLOBAL ID:201801007578600313   Update date: Sep. 30, 2024

Yoshimoto Hiroaki

ヨシモト ヒロアキ | Yoshimoto Hiroaki
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (2): Food sciences ,  Crop production science
Research keywords  (14): ガストロノミー ,  Regional creation ,  Regional development ,  Medicinal plant ,  Plant factory ,  SDGs ,  Sustainable agriculture ,  product development ,  Product planning ,  Sixth industrialization ,  Agaricus blazei/Agaricus subrufescens ,  Spent compost ,  Funtonality ,  Mushroom
Research theme for competitive and other funds  (7):
  • 2024 - 2025 綾町ユネスコエコパーク産蜂蜜を利用した新規食品開発プロジェクト
  • 2022 - 2025 Development of a low-cost simple evaluation method to improve cultivation methods for functional enhancement of mushrooms.
  • 2022 - 2023 産業界、地域社会と連携するデータ駆動型6次化スマートファクトリーDX人材育成
  • 2020 - 2023 New food development project using honey from Aya town UNESCO Eco Park
  • 2019 - 2022 Development of evaluation method to develop mushroom cultivation method aiming at functional enhancement in a short period of time
Show all
Papers (29):
more...
MISC (3):
  • 江口文陽, 高畠幸司, 宮澤紀子, 木田マリ, 吉本博明. Cultivation and functional analysis of Flammulina velutipes using bamboo powder. 日本木材学会大会研究発表要旨集(完全版)(CD-ROM). 2024. 74th
  • 沼崎南, 宮澤紀子, 吉本博明, 江口文陽. きのこの多機能性解析とそのメカニズムの解明. 応用薬理. 2023. 104. 5-6
  • 宮澤紀子, 吉本博明. きのこを機能性物質として活用するための栄養学的視点からの提言. 応用薬理. 2023. 104. 5-6
Patents (4):
Books (14):
  • 令和5年度(第62回)農林水産祭受賞者の業績(技術と経営)ー天皇杯・内閣総理大臣賞・日本農林漁業振興会会長賞ー
    公益財団法人 日本農林漁業振興会 2024
  • 食品の加工
    南江堂 2022 ISBN:9784524228737
  • きのこの生理機能と応用開発の展望
    S&T出版 2017 ISBN:4907002661
  • 最新農業技術 作物vol.9
    農文協 2017
  • 長生きしたければ、大麦を食べなさい
    宝島社 2016 ISBN:9784800264718
more...
Lectures and oral presentations  (172):
  • Investigation of screening methods for mushroom cultivation that enhances medicinal function.-Comparison of HepG2 cell and NHDF cell-
    (日本木材学会大会研究発表要旨集(完全版)(CD-ROM) 2024)
  • Cultivation and functional analysis of Flammulina velutipes using bamboo powder
    (日本木材学会大会研究発表要旨集(完全版)(CD-ROM) 2024)
  • Influence of the fruiting body part of dried shiitake mushrooms on food function
    (日本木材学会大会研究発表要旨集(完全版)(CD-ROM) 2024)
  • きのこの多機能性解析とそのメカニズムの解明
    (応用薬理 2023)
  • きのこを機能性物質として活用するための栄養学的視点からの提言
    (応用薬理 2023)
more...
Education (2):
  • 2003 - 2006 九州大学大学院 生物資源環境科学府 森林資源科学専攻
  • 1986 - 1990 Waseda University School of Letters, Arts and Sciences II
Professional career (1):
  • Ph. D. (Kyushu University)
Work history (9):
  • 2023/04 - 現在 Minami Kyushu University Junior College vice president
  • 2023/04 - 現在 Minimi Kyushu University vice president
  • 2021/04 - 現在 学校法人 南九州学園 評議員
  • 2020/04 - 現在 Minami Kyushu University Department of Food Science and Technology professor
  • 2022/04 - 2023/03 Minami Kyushu University Faculty Council Chairman
Show all
Committee career (15):
  • 2022/04 - 現在 さつま町まち・ひと・しごと創成総合戦略推進委員会 委員(会長)
  • 2021/05 - 現在 JAあいら 経営戦略型職員養成研修「JAあいら経清塾」塾長
  • 2020/03 - 現在 霧島ガストロノミー推進協議会 アンバサダー
  • 2021/09 - 2023/03 しんとみSDGs産学官連携コンソーシアム 委員
  • 2021/11 - 2022/03 高等教育コンソーシアム宮崎 高等教育の未来像とその実現に向けたWG
Show all
Awards (20):
  • 2020/03 - JA Aira Special award
  • 2020/02 - 農林水産省 九州農政局 九州農政局長賞 地産地消等優良活動表彰
  • 2019/06 - Best Product Award
  • 2018/09 - 霧島ガストロノミー推進協議会 5つ星 霧島ガストロノミーブランド「ゲンセン霧島」
  • 2018/06 - Best Product Award
Show all
Association Membership(s) (5):
Japan Association of Food Preservation Science ,  The Japanese Society of Pharmacometrics ,  Japan Wood Preserving Association ,  The Japan Wood Research Society ,  Japanese Society of Mushroom Science and Biotechnology
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page