Rchr
J-GLOBAL ID:201801011699221295
Update date: Jan. 19, 2023 Munekazu Kishimoto
キシモト ムネカズ | Munekazu Kishimoto
Affiliation and department: Job title:
Associate Professor
Research field (2):
Food sciences
, Horticulture
Research keywords (4):
醸造
, Viticulture
, Wine yeast
, Wine
Papers (28): -
Munekazu Kishimoto, Tetsunan Yamamoto, Yuta Kobayashi. Effects of Lateral or Secondary Induced Shoot Use on Number of Bunches and Fruit Quality in Forcing Cultivation by Current Shoot Cutting and Flower Cluster Removal to Shift Grape Ripening to a Cooler Season. Horticulture Journal. 2022. 91. 2
-
Fumie Watanabe-Saito, Youji Nakagawa, Munekazu Kishimoto, Masashi Hisamoto, Tohru Okuda. Influence of wine components on pellicle-formation by pellicle-forming yeasts. OENO One. 2021. 55. 3
-
Tatsuki SHIGA, Misa OTOGURO, Shioji YAMADA, Masako ANZO, Haruo OMURA, Munekazu KISHIMOTO. Effect of Scale-Up Method in Spontaneous Fermentation on Wine Quality. J. ASEV JPN. 2020. 31. 3. 133-139
- Munekazu KISHIMOTO, Tetsunan YAMAMOTO. Application of lateral shoot grape cultivation in some Vitis vinifera grapevines. J. Brew. Soc. Japan. 2020. 115. 11. 661-668
- Munekazu KISHIMOTO, Kazuo NAKAMURA, Takuto TASAKI, Kinya MATSUMOTO, Rina NAKANO, Morimasa TANIMOTO. Fungal Growth Inhibition by Cheese Prepared Using Milk-Clotting Crude Enzymes from the Edible Mushroom Hericium erinaceum. FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH. 2020. 26. 1. 93-99
more... Patents (6): -
チーズ及びその製造方法、原料乳の製造方法、並びに食品汚染微生物の発育阻止方法
-
ブドウおよびブドウの栽培方法、栽培したブドウを用いたワイン
-
酒類製造用酵母変異株及び当該酵母変異株を用いた酒類の製造方法
-
酒類製造用酵母変異株及び当該酵母変異株を用いた酒類の製造方法
-
酒類製造用酵母変異株及び当該酵母変異株を用いた酒類の製造方法
more... Books (6): - ワイン醸造技術
日本醸造協会 2022
- 醸造の辞典
朝倉書店 2021
- 副梢を利用するブドウ成熟時期のコントロール ~温暖化への対応と品質の向上~
2018
- 食と微生物の事典
朝倉書店 2017 ISBN:9784254431216
- ワイン酵母:種によって異なる醸造特性
2003
more... Lectures and oral presentations (35): -
副梢栽培における収穫量の増加が果実成分含有量に及ぼす影響
(日本ブドウワイン学会2021年大会 2021)
-
山梨県における圃場の標高と‘シャルドネ’および‘メルロー’の生育について
(日本ブドウ・ワイン学会 2018)
-
熟期の果汁成分変化予測について
(日本ブドウ・ワイン学会 2018)
-
ブドウ農地水収支モデルVSIM を用いた土壌水分量の長期変動解析
(水文・水資源学会 2018)
-
副梢を利用するブドウ成熟時期のコントロール ~温暖化への対応と品質の向上~
(葡萄酒技術研究会 2018)
more... Professional career (1): Awards (3): - 2021/12/04 - 日本ブドウワイン学会 日本ブドウ・ワイン学会技術賞 ワインの自然発酵におけるスケールアップ法応用の可能性
- 2017/11/11 - American Society for Enology and Viticulture, Japan Chapter ASEV JAPAN TECHNICAL MERIT AWARD ブドウの副梢を利用する生育および成熟時期のコントロール
- 2000/05/29 - 社団法人山梨科学アカデミー The Incentive Award of the Yamanashi Academy of Sciences 低温発酵性ワイン酵母に関する醸造学的および分類学的研究
Return to Previous Page