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J-GLOBAL ID:201801017967269148   Update date: Oct. 06, 2024

Matsumoto Ph.D. Takashi

マツモト タカシ | Matsumoto Ph.D. Takashi
Affiliation and department:
Job title: 教授
Research field  (2): Food sciences ,  Other
Research keywords  (9): Biosensor ,  Cold Chain ,  Enzyme Chemistry ,  Food Law and Regulations ,  Food Safety Administration ,  HACCP ,  Food Safety Management System ,  Food Safety ,  Quality Assurance in food field
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 2022 - 2025 フードロス削減に向けた賞味期限最適化の新手法及び食品データベース開発
  • 2021 - 2022 Possibility of development of halal food in the food service industry based on the fact-finding survey of various halal
Papers (25):
  • Takashi Matsumoto. Fostering a food safety culture and strengthening quality assurance at food manufacturers. The Japanese Society for Food Science and Technology. 2024
  • Takashi Matsumoto. Possibilities for the Development of Halal Food in the Food Service Industry -Based on an In-depth Survey of the Supply Chain-. Kyosei Studies. 2024. 18. 194-211
  • 鈴木花菜, 柴田真理朗, 松本隆志. 加工食品の品質変化シミュレーターの開発ー非破壊検査の活用ー. 日本食品工学会 第24回(2023年)年次大会要旨集. 2023
  • Takashi Matsumoto, Seiya Yonemori. Development of Food Quality Change Simulator for Processed Food -Application to Setting Shelf Life-. 2022. 41-41
  • Takashi Matsumoto. Fact-finding survey on quality assurance among food manufacturers - Considerations of quality assurance that should be implemented after HACCP has been made mandatory -. 2022. 69. 9. 431-442
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MISC (30):
  • 松本隆志. 最近気になる用語:「機能性表示食品」制度. 冷凍(日本冷凍空調学会). 2024. 99. 1158
  • 松本隆志. 食品安全マネジメントから考える検査:食品業界における品質と安全性の追求(第4回/全6回). Neogen Japan株式会社ウェブサイトコラム. 2024
  • 松本隆志. 食品企業の品質保証・品質管理に関わるDX:食品業界における品質と安全性の追求(第3回/全6回). Neogen Japan株式会社ウェブサイトコラム. 2024
  • 松本隆志. 食品の輸出入における留意事項と実施内容:食品業界における品質と安全性の追求(第2回/全6回). Neogen Japan株式会社ウェブサイトコラム. 2024
  • 松本隆志. 特集「チルド食品の品質保持技術」:「特集にあたって」の執筆、特集の編集. 冷凍(日本冷凍空調学会). 2024
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Patents (8):
Books (9):
  • 「食品物流」の基本がわかるコース(2025通信教育教材)
    株式会社PHP研究所 2025
  • 品質保証の業務と人材育成:2021品質月間テキスト No.453
    品質月間委員会(一般財団法人 日本科学技術連盟) 2021
  • 実践 微生物制御による食品衛生管理 食の安全管理からHACCPに現場対応まで
    株式会社エヌ・ティー・エス 2020 ISBN:9784860436926
  • 国内外における食品衛生の関連法規と実務対応に向けた基礎知識
    株式会社情報機構 2020 ISBN:9784865022070
  • 国内外における食品衛生の関連法規と実務対応に向けた基礎知識
    株式会社情報機構 2020 ISBN:9784865022070
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Lectures and oral presentations  (55):
  • 食品企業の品質保証・管理の実際 /事例の考察によるHACCPの理解
    (第65回かまぼこ夏季大学 2024)
  • 品質トラブル未然防止のための 品質アセスメントの実際 ~商品企画段階からお客様にお届けするまでに考慮すべき品質チェックポイント~
    (株式会社テックデザイン主催講演会 2024)
  • 規格認証を活用した品質保証・管理の取組の実際
    (農林水産省フード・コミュニケーション・プロジェクト(FCP) 第2回 若手フォーラム ~食の安全・信頼向上の観点から企業行動を考える~ 2024)
  • トレーサビリティ管理
    (CVSにおける食品の品質保証に関わる有識者会議((株)セブンーイレブン・ジャパン主催) 2024)
  • Traceability in the Food Industry
    (1st Neogen Asia-Pacific Customer Advisory Board Meeting 2024)
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Education (1):
  • 1985 - 1989 Kyoto University School of Agriculture Undergraduate Course of Food Technology
Professional career (1):
  • 博士(農学) (京都府立大学)
Work history (7):
  • 2018/10 - 現在 Tokyo University of Marine Science and Technology Food Science and Technology Department Professor
  • 2015/07 - 2018/06 Ajinomoto Co., Inc. Quality Assurance Department, Ajinomoto Co., (Thailand) Ltd. Quality Assurance Department Manager
  • 2012/07 - 2015/06 Ajinomoto Co., Inc. Quality Assurance Group, Kawasaki Plant Group Manager, Associate General Manager
  • 2010/04 - 2012/06 Ajinomoto Co., Inc. Department of Quality Assurance Asssociate General Manager
  • 2006/10 - 2010/03 Ajinomoto Co., Inc. QA Group, Department of Food Strategy and Planning Associate General Manager
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Committee career (27):
  • 2024/08 - 現在 一般財団法人 食品安全マネジメント協会 JFS-C認証プログラムに係る異議処理パネル委員
  • 2023/06 - 現在 一般財団法人 食品安全マネジメント協会 「JFS規格の認証取得に向けた人材育成研修」検討委員会委員(農林水産省補助事業)
  • 2023/04 - 現在 東京都福祉保健局 東京都環境保健対策専門委員会化学物質保健対策分科会委員
  • 2023/02 - 現在 農林水産相大臣官房新事業・食品産業部食品製造課及び外食・食文化課 特定技能試験(飲食料品製造業分野及び外食業分野)実施者選定審査委員会委員
  • 2022/03 - 現在 食品産業センター(農林水産省補助事業) 加工食品国際標準化緊急対策 加工食品輸出海外規制検討委員会
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Awards (2):
  • 2022/11 - 日本大学 生産工学部 令和3年度後期 最優良講義賞(技術者倫理)
  • 2021/11 - 日本大学 生産工学部 令和2年度後期 最優良講義賞(技術者倫理)
Association Membership(s) (15):
Japan Association of Food Preservation Scientists ,  The Association for Kyosei Studies ,  Communication Center for Food and Health Science ,  Science of Food Safety and Security ,  日本水産学会 ,  IFT Japan Section ,  食品品質保持技術研究会 ,  Society for Near-infrared rays Research ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  Japanese Society of Food Chemistry ,  JAPAN SOCIETY FOR FOOD ENGINEERING ,  JAPAN SOCIETY OF REFRIGERATING AND AIR CONDITIONING ENGINEERS ,  Association for Product Liability and Consumer Safety Stidies ,  JAPAN SOCIETY OF FOODSERVICE STUDIES ,  THE FOOD SYSTEM RESEARCH ASSOCIATION OF JAPAN
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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