Rchr
J-GLOBAL ID:200901086676253610   Update date: Sep. 15, 2022

Akiyama Yoshinobu

アキヤマ ヨシノブ | Akiyama Yoshinobu
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (5): ジュール加熱 ,  starch ,  Chemiluminescence ,  Joule Heating System ,  Reactive oxygen scavengers
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 1)ジュール加熱技術の開発 2)特保食品の開発
  • A synergistic effect on reactive oxygen scavenging activity. Joule heating system. Modeling and control of food processing Application of chemiluminescence for food processing
Papers (34):
MISC (13):
Patents (31):
  • Processed rice food having active oxygen scavenging potential, food having hightened active oxygen scavenging potential and method of producing the same(活性酸素消去能を有する米加工食品)
  • 酒類の加熱方法
  • Processing tofu or dough for processed tofu to result in meat-like texture(肉用組織を有する豆腐)
  • 活性酸素消去能を有する米の加工食品の製造方法及びこれにより製造した食品
  • 肉様組織を有するホエータンパクの製造法
more...
Books (4):
  • わが国における食用マメ類の研究
    (独法)農業技術研究機構 2003 ISBN:4931446442
  • 食品加工総覧1巻
    (社)農文協 2001
  • 食品加工総覧5巻
    (社)農文協 2000
  • エクストルージョンクッキング
    (株)光琳 1987
Works (6):
  • 文部科学省都市エリア産学官連携促進事業
    2008 - 2010
  • ジュール加熱による食品の効率的加熱法の開発と発熱および熱移動解析
    2003 - 2004
  • 茶学術研究助成事業
    2001 - 2002
  • 食糧庁平成14年度米の加工・利用技術開発事業
    2002 -
  • 中小企業創造基盤技術研究事業
    1998 - 2000
more...
Education (4):
  • - 2002 Tohoku University
  • - 2002 Tohoku University Graduate School, Division of Agriculture
  • - 1975 Shinshu University Faculty of Agriculture
  • - 1975 Shinshu University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • Ph.D. (Tohoku University)
Work history (5):
  • 1994 - 現在 Akita Reseach Institute of Food and Brewing
  • 1994 - 2008 秋田県総合食品研究所
  • 2008 - - 秋田県立大学
  • 1978 - 1994 乳業会社勤務。
  • 1978 - 1994 Dairy Indutry.
Committee career (11):
  • 2000 - 日本食品工学会 評議員、編集委員
  • 日本農芸化学会 東北支部評議員
  • 日本食品科学工学会 英文誌編集委員、評議員
  • 文部科学省 都市エリア産学官連携促進事業 採択課題審査専門委員
  • 鳥取県産業技術センター 理事(非常勤)
Show all
Awards (3):
  • 2007 - 3)日本食品工学会 ポスター賞
  • 2006 - 2)日本食品工学会 論文賞
  • 2003 - 1)全国食品関係試験研究会議 優秀講演賞(2003)
Association Membership(s) (3):
日本農芸化学会 ,  日本食品工学会 ,  日本食品科学工学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page