Rchr
J-GLOBAL ID:200901095553986167   Update date: Mar. 17, 2021

Onodera Shuichi

オノデラ シュウイチ | Onodera Shuichi
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (2): Applied biochemistry ,  Food sciences
Research keywords  (8): ごぼう ,  たまねぎ ,  アスパラガス ,  生活習慣病 ,  腸内細菌 ,  オリゴ糖 ,  機能性 ,  フルクタン
Papers (60):
more...
MISC (18):
more...
Patents (21):
Books (4):
  • 食品の機能 (食べ物と健康II)第2版
    三共出版 2016 ISBN:9784782707470
  • Recent advances in fructooligosaccharides research
    Research Signpost 2007 ISBN:8130801469
  • ニューフードサイエンス
    三共出版 2005 ISBN:4782705123
  • 基礎栄養学(最新栄養科学シリーズ1)
    朝倉書店 2004 ISBN:425461621X
Lectures and oral presentations  (47):
  • アスパラガス由来インベルターゼ組換えタンパク質の性質
    (令和元年度日本応用糖質科学会北海道支部シンポジウム 2020)
  • ラナンキュラス球根に含まれるオリゴ糖の探索
    (令和元年度日本応用糖質科学会北海道支部シンポジウム 2020)
  • アスパラガス収穫期の貯蔵根のフルクトオリゴ糖含量変動とその代謝関連酵素活性及び遺伝子の変動
    (園芸学会令和元年度秋季大会 2019)
  • 植物エキス発酵飲料中の多糖の分離と機能性
    (日本応用糖質科学会2019年度大会 2019)
  • 成鶏より調製した発酵調味料の物理化学的及び呈味特性に及ぼすホエイ添加の影響
    (日本食品科学工学会第66回大会 2019)
more...
Education (2):
  • 1984 - 1986 北海道大学大学院 農芸化学専攻修士課程
  • 1980 - 1984 Hokkaido University
Professional career (1):
  • Ph. D. (Hokkaido Univ.)
Work history (5):
  • 2011/04 - 現在 Rakuno Gakuen University College of Agriculture, Food and Environment Sciences
  • 2005/04 - 2011/03 Rakuno Gakuen University Faculty of Dairy Science
  • 1997/04 - 2005/03 Rakuno Gakuen University Faculty of Dairy Science
  • 1990/04 - 1997/03 Rakuno Gakuen University Faculty of Dairy Science
  • 1986/04 - 1990/03 Rakuno Gakuen University Faculty of Dairy Science
Committee career (17):
  • 2020/05 - 現在 日本栄養・食糧学会北海道支部 監事
  • 2015/04 - 現在 北海道大学大学院農学研究院 倫理審査委員会委員
  • 2009/07 - 現在 日本応用糖質科学会 評議員
  • 2008/04 - 現在 日本農芸化学会北海道支部 評議員・参与
  • 2006/06 - 現在 日本栄養・食糧学会 参与
Show all
Awards (4):
  • 2016/07 - 8th International Fructan Symposium Poster Award Characterization of fructan exohydrolase from asparagus roots
  • 2013/10 - 公益社団法人発明協会 平成25年度北海道地方発明表彰発明協会会長奨励賞 新規異性体蔗糖の製造方法及び用途
  • 2011/03 - Elsevier Journal of Functional Foods Top Cited Article 2008-2010. Antioxidative activities of some peptides isolated from hydrolyzed potato protein extract.
  • 2008/10 - 公益社団法人発明協会 平成20年度北海道地方発明表彰文部科学大臣発明奨励賞 新規オリゴ糖とその製造方法及び機能性
Association Membership(s) (4):
JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  THE JAPANESE SOCIETY OF APPLIED GLYCOSCIENCE ,  THE JAPANESE BIOCHEMICAL SOCIETY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page