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J-GLOBAL ID:200901098458171260
Update date: Sep. 25, 2022
Sakai Noboru
サカイ ノボル | Sakai Noboru
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Affiliation and department:
Tokyo University of Marine Science and Technology
About Tokyo University of Marine Science and Technology
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Research field (1):
Food sciences
Research keywords (3):
Cooking Engineering
, 食品工学
, Food Engineering
Research theme for competitive and other funds (10):
2015 - 2019 通電加熱を利用した新規加熱調理に関する基礎的研究
2015 - 2017 高品質調理済み水産食品生産に向けた通電加熱を利用した真空低温調理技術の開発
2012 - 2015 高齢者世帯を意識した美味しさと簡便さを目指す電子レンジ炊飯・調理に関する基礎研究
2013 - 2014 ジュール加熱による卵の高度加工・調理を目指す伝熱・タンパク質変性シミュレーション
2009 - 2012 最適調理を支援するための可視化ツールの開発
2008 - 2009 マイクロ波による小麦粉生地、麺類のα化に関する研究
2005 - 2007 匠の技を採り入れた食品のベーキングシミュレーターの開発
2003 - 2006 マイクロ波解凍・加熱調理シミュレータの開発
Microwave Heating of Foods
Thawing of Food by Far-Infrared Radiation
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Papers (120):
Yvan Llave, Toshifumi Udo, Mika Fukuoka, Noboru Sakai. Ohmic heating of beef at 20 kHz and analysis of electrical conductivity at low and high frequencies. Journal of Food Engineering. 2018. 228. 91-101
Yvan Llave, Satoshi Fukuda, Mika Fukuoka, Naomi Shibata-Ishiwatari, Noboru Sakai. Analysis of color changes in chicken egg yolks and whites based on degree of thermal protein denaturation during ohmic heating and water bath treatment. Journal of Food Engineering. 2018. 222. 151-161
Yvan Llave, Naomi Shibata-Ishiwatari, Mai Watanabe, Mika Fukuoka, Naoko Hamada-Sato, Noboru Sakai. Analysis of the effects of thermal protein denaturation on the quality attributes of sous-vide cooked tuna. Journal of Food Processing and Preservation. 2018. 42. 1
Xiaolong Li, Yvan Llave, Weijie Mao, Mika Fukuoka, Noboru Sakai. Heat and mass transfer, shrinkage, and thermal protein denaturation of kuruma prawn(Marsupenaeus japonicas)during water bath treatment: A computational study with experimental validation. Journal of Food Engineering. 2018. 238. 30-43
Yada Sangpring, Mika Fukuoka, Nobuo Ban, Hiroki Oishi, Noboru Sakai. Evaluation of relationship between state of wheat flour-water system and mechanical energy during mixing by color monitoring and low-field H-1 NMR technique. JOURNAL OF FOOD ENGINEERING. 2017. 211. 7-14
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MISC (13):
酒井 昇. 食品加熱操作における熱・水分移動・反応の工学的研究. 日本食品工学会誌. 2018. 19. 57-78
酒井 昇. マイクロ波を利用した加熱調理におけるシミュレーション技術. 明日の食品産業 11月号. 2016. 471. 27-36
柴田(石渡, 奈緒美, 福岡 美香, 酒井 昇. 加熱加工・調理食品製造の高度化-うま味・タンパク質変性・微生物殺菌挙動の加熱処理途上の変化予測-. 食品と容器. 2015. 56. 7. 448-453
石渡 奈緒美, 福岡 美香, 酒井 昇. 食品の美味しさ・安全性を保つ調理工学. 化学工学. 2013. 177. 2. 87-90
中井利雄, 酒井 昇. 食品の電気物性と通電加熱. 熱物性. 2011. 25. 200-208
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Education (4):
1978 - 1980 Tohoku University
- 1980 Tohoku University Graduate School, Division of Engineering
1974 - 1978 Tohoku University Faculty of Engineering
- 1978 Tohoku University Faculty of Engineering
Professional career (1):
(BLANK) (Tohoku University)
Work history (12):
2004 - 現在 Tokyo University of Marine Science and Technology Faculty of Marine Science
2016/04 - 2018/03 Tokyo University of Marine Science and Technology Information Processing Center
2003 - 2004 Tokyo University of Marine Science and Technology Faculty of Marine Science
1997 - 2003 Tokyo University of Fisheries
1997 - - Tokyo University of Fisheries
1995 - 1996 Tokyo University of Fisheries
1995 - 1996 Tokyo University of Fisheries
1988 - 1995 Tokyo University of Fisheries, Research Assistant
1988 - 1995 Tokyo University of Fisheries
1988/07 - 1989/08 米国ラトガース大学 食品科学科 博士研究員
1980 - 1988 Tohoku University Faculty of Engineering
1980 - 1988 Tohoku University, Research Assistant
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Committee career (12):
2015 - 現在 日本食品工学会 副会長
2013 - 現在 過熱水蒸気研究会 学識委員
1999 - 2018 日本食品科学工学会 英文誌編集委員
2015/12 - 2017/11 日本学術振興会 科学研究費委員会専門員会委員
2013 - 2015 日本食品工学会 会誌編集委員会委員長
2003 - 2015 日本食品工学会 理事
2008 - 2008 日本食品工学会 第9回年次大会実行委員会委員長
2000 - 2008 日本食品工学会 会誌編集委員
2000 - 2003 日本食品工学会 評議員
2000 - 2002 日本熱物性学会 幹事
1999 - 2001 化学工学会 生涯教育分科会委員
1997 - 1999 化学工学会 「化学工学」編集委員
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Awards (9):
2017 - 日本食品工学会 学会賞 食品の加熱操作における工学的研究
2014 - 日本食品工学会 論文賞 真空調理法に基づく畜肉加熱処理時のタンパク質変性分布および微生物挙動の予測
2010 - 日本缶詰協会 技術奨励賞 IHおよびガス加熱における鍋内対流の可視化と定量化
2009 - 日本食品機械工業会 アカデミックプラザFOOMA AP賞 加熱調理の制御を目指せ!
2006 - 日本食品工学会 論文賞 炒め調理過程の伝熱モデル
2006 - 日本食品機械工業会 アカデミックプラザFOOMA AP賞 焼き過程における名人芸の調理工学的研究
2005 - 日本食品工学会 研究賞 電磁波を利用した食品加熱の理論解析
2003 - 日本食品工学会論文賞 粘弾性体を仮定した食品乾燥収縮変形の理論解析
1999 - 日本缶詰協会 技術賞 小粒子入り液体缶詰の加熱殺菌時間の推算
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Association Membership(s) (6):
JAPAN SOCIETY OF THERMOPHYSICAL PROPERTIES
, THE JAPAN SOCIETY OF COOKERY SCIENCE
, THE SOCIETY OF CHEMICAL ENGINEERS, JAPAN
, 日本食品科学工学会
, 日本食品工学会
, 日本水産学会
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