研究者
J-GLOBAL ID:200901035073028368
更新日: 2024年01月30日
渡辺 克美
ワタナベ カツミ | Watanabe Katsumi
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研究分野 (3件):
食品科学
, 生物有機化学
, 応用生物化学
研究キーワード (5件):
野菜類
, 雑穀類
, 機能性食品
, Plant Seed
, Functional Food
競争的資金等の研究課題 (11件):
2000 - 2010 新規機能性食品素材の開発に関する研究
2000 - 2010 Study on Development of New Functional Foodstuffs
1995 - 2010 植物種子ビタミンB1結合タンパク質に関する研究
1995 - 2010 Study on Thiamin-binding Proteins in Plant Seeds
1998 - 2005 デンプンの特性に関する研究
1998 - 2005 Study on Properties of Starch
2002 - 2003 チアミン結合タンパク質の構造、機能と種子改良に関する研究
新食品素材の開発・評価に関する研究
植物種子タンパク質に関する研究
Research on Development of New Foodstuffs
Study on Storage Proteins in Plant Seeds
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論文 (7件):
Katsumi Watanabe, Masako Kawanishi-Asaoka, Chiho Myojin, Satoshi Awata, Ken Ofusa, Kazuya Kodama. Amino Acid Composition, Oxidative Stability, and Consumer Acceptance of Cookies Made with Quinoa Flour. FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH. 2014. 20. 3. 687-691
渡辺 克美. 擬穀類:キノア,アマランスの特性と食品素材としての利用. 日本調理食品研究会誌. 2011. 17. 1-7
Masayo Asao, Katsumi Watanabe. Functional and bioactive properties of quinoa and amaranth. Food Science and Technology Research. 2010. 16. 2. 163-168
渡辺 克美, 唐漢軍, 光永俊郎. 生餡・練餡の冷凍保存性. 近畿大学農学部紀要. 2010. 43. 31-36
渡辺 克美. キノアデンプン・タンパク質の特性. FFI journal. 2008. 213. 6. 545-550
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MISC (44件):
渡辺 克美. 京野菜を中心とした野菜類の機能性:ヒアルロニダーゼ、エラスターゼ、コラゲナーゼ阻害活性. 近畿大学農学部紀要. 2017. 50. 41-45
Accumulation and degradation of thiamin-binding protein and level of thiamin in wheat seeds during maturation and germination. Bioscl. Biotechnol. Biochem. 2004. 68. 6. 1243-1248
渡辺 克美. Studies on barley bread. 平成14年度報告書. 2003. 235-241
K Watanabe, H Takahashi, M Ampo, T Mitsunaga. Change of thiamin-binding protein and thiamin levels during seed maturation and germination in sesame. PLANT PHYSIOLOGY AND BIOCHEMISTRY. 2003. 41. 11-12. 973-976
キノアの食品特性. FFI journal. 2003. 208, 13-17
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書籍 (2件):
Effect of postthaw treatments on viability of cryopreserved plant cells
Science Publishers, Inc., Conservation of Plant Genetic Resources ┣DBIn vitro(/)-┫DB 2000
細胞の凍結保存
植物分子・細胞工学マニュアル, 講談社 1992
講演・口頭発表等 (11件):
キノアタンパク質の特性
(第50 回日本食品科学工学会大会(東京) 2003)
発芽玄米を用いた小麦加工食品への利用
(平成15年度日本農芸化学会大会(東京) 2003)
ゴマ種子チアミン結合タンパク質の性状
(第17回日本ゴマ科学会大会(大阪) 2002)
食品素材としてのキノア ~ その成分特性、抗酸化性 ~
(第6回アマランス・キノアシンポジウム(堺) 2002)
キノアデンプンの構造と物性
(日本食品科学工学会第49回大会(名古屋) 2002)
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Works (4件):
分級小麦粉の食品特性に関する研究
1998 - 1999
Research on Properties of Fractionated Wheat Flour as Foodstuffs
1998 - 1999
キノアの食品特性に関する研究
1999 -
Study on Quinoa as Foodstuffs
1999 -
学歴 (4件):
- 1982 京都大学 農学研究科 農芸化学
- 1982 京都大学
- 1978 京都大学 農学部 農芸化学
- 1978 京都大学
学位 (1件):
農学博士 (京都大学)
経歴 (6件):
1982 - 1996 (財)環境科学総合研究所 主任研究員
1982 - 1996 Interdisciplinary Research Institute of Environmental
1996 - - Engaged in research on Plant Seed Proteins and Fnctional
1982 - 1995 Engaged in research on the Cryopreservation of plant cells
Components
Sciences, Senior Researcher
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