研究者
J-GLOBAL ID:201401097266017229   更新日: 2024年02月10日

松宮 健太郎

マツミヤ ケンタロウ | Matsumiya Kentaro
所属機関・部署:
職名: 准教授
研究分野 (1件): 食品科学
競争的資金等の研究課題 (8件):
  • 2022 - 2025 イネ種子貯蔵タンパク質含量を制御する遺伝的要因の同定および加工機能性の解明
  • 2022 - 2025 食料生存基盤の拡充を目指した植物性素材の高機能化
  • 2019 - 2022 持続的食生活確立のための農産物・昆虫素材の高品質化および社会的普及
  • 2016 - 2019 ミクロゲルの乳化・泡沫系食品への展開-Mickering安定化機構の可能性
  • 2016 - 2019 微細化及び新しい加熱技術を基盤とした調理加工法による農産物の高度利用化
全件表示
論文 (64件):
  • Jiraporn Sirison, Toya Ishii, Kentaro Matsumiya, Yuki Higashino, Yuko Nambu, Masahiko Samoto, Masahiro Sugiyama, Yasuki Matsumura. Tuning of rheological behavior of soybean lipophilic protein-stabilized emulsions. Food Hydrocolloids. 2023. 141. 108745
  • Masahiro Sugiyama, Masahiko Samoto, Takashi Ichinose, Akihiro Nakamura, Kentaro Matsumiya, Yasuki Matsumura. Evaluation of the contents and ratios of five fractionated proteins to elucidate the protein composition in soybean seeds. Journal of the American Oil Chemists' Society. 2023
  • Kyoka Hasegawa, Kentaro Matsumiya, Hiroki Saeki, Yasuki Matsumura, Kimio Nishimura. Emulsifying properties of glucose-conjugated soybean 11S globulin with maximum antioxidant capacity, obtained under optimal preparatory conditions identified by random-centroid optimization. Food Science and Technology Research. 2023. 29. 1. 57-69
  • Momoka Suzuki, Kentaro Matsumiya, Hiroki Saeki, Yasuki Matsumura, Kimio Nishimura. Development of Glucose-Conjugated Chicken Myofibrillar Protein with the Strongest Superoxide Anion Radical Scavenging Activity Using Random-Centroid Optimization and Maltotriose-Conjugated Ones. Food Sci. Technol. Res. 2022. 28. 6. 501-511
  • Yuki Monden, Hirona Tanaka, Ryota Funakoshi, Seiya Sunayama, Kiyotaka Yabe, Eri Kimoto, Kentaro Matsumiya, Takanori Yoshikawa. Comprehensive survey of transposon mPing insertion sites and transcriptome analysis for identifying candidate genes controlling high protein content of rice. Frontiers in plant science. 2022. 13. 969582-969582
もっと見る
MISC (117件):
特許 (7件):
書籍 (7件):
  • 油脂のおいしさと科学-メカニズムから構造・状態、調理・加工まで
    株式会社エヌ・ティー・エス 2016
  • 食品ハイドロコロイドの開発と応用II (担当2)
    シーエムシー出版 2015
  • 食品ハイドロコロイドの開発と応用II (担当1)
    シーエムシー出版 2015
  • 食品素材のナノ加工を支える技術
    シーエムシー出版 2013 ISBN:9784781308265
  • Food Proteins and Peptides: Chemistry, Functionality, Interactions, and Commercialization
    CRC press 2012
もっと見る
講演・口頭発表等 (26件):
  • Effects of particle dispersed phase on the enhanced emulsifying properties: An analogy of the hydrophile lipophile balance concept.
    (第1 回 IUFoST Japan 国際若手育成オンラインセミナー 2021)
  • 小麦粉焼成品における油脂の特性解析と物理的存在状態の可視化
    (日本穀物科学研究会第185回例会 2021)
  • 食品の乳化とその評価技術
    (公益社団法人日本食品科学工学会第2回フレッシュマンセミナー 2019)
  • Emulsifier-starch complexes prevent hardening of refrigerated pancakes: effects of HLB and head group size
    (2019 NSFC-JSPS Joint Symposium - Hydrocolloids for Modern Food Function Design 2019)
  • 「橙高」を中心とするウメ分散系加工食品の開発
    (平成30年度ウメ研究成果発表会 2019)
もっと見る
学位 (1件):
  • 博士(農学) (京都大学)
※ J-GLOBALの研究者情報は、researchmapの登録情報に基づき表示しています。 登録・更新については、こちらをご覧ください。

前のページに戻る