Rchr
J-GLOBAL ID:201701017340064640   Update date: Jun. 14, 2024

Shirakawa Aiko

Shirakawa Aiko
Affiliation and department:
Job title: 教授
Research field  (2): Home economics, lifestyle science ,  Food sciences
Research keywords  (6): ビタミンD ,  栄養素 ,  食品機能性 ,  食育 ,  ロコモティブシンドローム ,  アンチエイジング
Research theme for competitive and other funds  (7):
  • 2011 - 2014 ケモカイン受容体CXCR7の腫瘍および炎症病態特異的発現制御と機能の解明
  • 2008 - 2009 新規ATL発がん遺伝子Fra-2の発現と機能解析
  • 2007 - 2009 Study on the pathophysiological role of the Th2-type chemokine receptor CCR4
  • 2005 - 2006 Transcriptional regulation of CCR10 expression in plasma cells
  • 1996 - 1996 炎症時のサイトカイン・一酸化窒素産生と関連遺伝子発現に及ぼす栄養条件・加齢の影響
Show all
Papers (28):
MISC (1):
  • 阿部千鶴, 大久長範, 白川愛子. 黄ニラの紫外線処理はクロロフィル生成を阻害する. 伝統食品の研究. 2021. 48. 25-27
Books (5):
  • CCL20
    サイトカインのすべて 臨床免疫・アレルギー科、第57巻、特別増刊号(科学評論社) 2012
  • CCL23
    サイトカインのすべて 臨床免疫・アレルギー科、第57巻、特別増刊号(科学評論社) 2012
  • ケモカイン受容体を介するシグナル伝達
    シグナル伝達病を知る 遺伝子医学MOOK 6号 メディカル ドゥ 2006
  • 免疫系に対する栄養制限の影響
    環境因子と老化(学会出版センター) 1994
  • 老化と栄養と免疫:神経・内分泌系との関連
    神経・内分泌・免疫系のクロストーク(学会出版センター) 1993
Lectures and oral presentations  (74):
  • 甘味と苦味の嗜好性における年代間比較に関する検討
    (日本食育学会第11回学術大会 2023)
  • 高校生のダイエット志向と食生活に関する検討
    (日本食育学会第10回学術大会 2022)
  • 20歳代女性の美容意識と健康に関する研究
    (日本食育学会第9回学術大会 2021)
  • 20代男性における食意識および食生活の実践と学童期の食体験に関する研究
    (日本食育学会第8回学術大会 2020)
  • 小学生の子どもをもつ母親の子ども食堂に対する意識に関する検討
    (日本食育学会第7回学術大会 2019)
more...
Education (3):
  • Tohoku University Graduate School of Agricultural Science
  • Tohoku University Graduate School of Agricultural Science
  • Tohoku University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • 博士(農学) (東北大学)
Work history (6):
  • 2020/04 - 現在 宮城大学食産業学群 フードマネジメント学類 教授
  • 2011/04 - 2020/03 宮城大学食産業学部 フードビジネス学科 准教授
  • 2005/08 - 2011/03 近畿大学医学部 細菌学教室 助手/助教
  • 1999/05 - 2005/07 米国国立衛生研究所(NIH/NIAID)
  • 1993/04 - 1999/03 東京都老人総合研究所栄養学部門
Show all
Committee career (4):
  • 2015/05 - 現在 日本食育学会 代議員
  • 2016/06 - 2024/06 仙台市食育推進会議 仙台市食育推進会議委員
  • 2015/10 - 2021/09 宮城県保健環境センター 評価委員
  • 2015/04 - 2018/04 宮城県食育推進会議 宮城県食育推進会議委員
Association Membership(s) (3):
THE JAPAN ASSOCIATION FOR THE INTEGRATED STUDY OF DIETARY HABITS ,  JAPANESE SOCIETY OF SHOKUIKU ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page