Rchr
J-GLOBAL ID:200901087233456361   Update date: Apr. 15, 2024

Ogawa Masahiro

オガワ マサヒロ | Ogawa Masahiro
Affiliation and department:
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (7): food gels ,  polyphenol ,  texture ,  olive ,  collagen ,  food proteins ,  rare sugar
Research theme for competitive and other funds  (8):
  • 2018 - 2021 魚由来線維芽細胞のコラーゲン産生を促進するオリーブ葉成分の同定と作用機構の解明
  • 2015 - 2018 Elucidation of dietary effects of olive leaf polyphenol on fish tissues and cells
  • 2014 - 2018 Practical Study on Establishment of Problem-based Learning and Research System in Agricultural University
  • 2012 - 2015 Screening of collagen-degrading enzyme from marine organisms and its application to meat tenderization
  • 2011 - 2015 Business model establishment on value addition of traditional agricultural processed products in Indochina
Show all
Papers (92):
  • Alexandra Obenewaa Kwakye, Kazuhiro Fukada, Toya Ishii, Masahiro Ogawa. The Effects of D-Allulose on the Gelatinization and Recrystallization Properties of Starches from Different Botanical Sources. Starch - Stärke. 2024
  • 三好美玖・木村功・小川雅廣・吉原明秀・稲津忠雄・ 望月進・加藤志郎・吉田裕美・何森健・秋光和也. 発酵製品生産への希少糖利用の可能性について. 日本醸造協会誌. 2024. 119. 3. 100-108
  • Takashi Akazawa, Hikaru Itami, Masahiro Ogawa. The physical properties of fish gelatin gel are enhanced by the cross-linking activity of olive leaf water extract. International Journal of Food Science & Technology. 2024. 59. 3. 1580-1590
  • Takashi Akazawa, Hanh Bich Vu, Keisuke Yoshizawa, Masahiro Ogawa. Effect of olive leaf water extract on physical properties of egg white meringue. 2023. 30. 2. 91-101
  • Saranta Sawettanun, Ryusei Inukai, Akihide Yoshihara, Masahiro Ogawa. Influence of rare sugar syrup on quality attributes and acceptability of bread. International Journal of Food Science & Technology. 2023. 58. 7. 3693-3706
more...
MISC (73):
Patents (4):
Books (5):
  • 食品コロイド・ゲルの構造・物性とおいしさの科学
    エヌ・ティー・エス 2024 ISBN:9784860438562
  • タンパク質のおいしさ科学 : 機能・性質から味・テクスチャー、各種肉類、調理・加工食品まで
    エヌ・ティー・エス 2022 ISBN:9784860437923
  • 農学入門 - 食料・生命・環境科学の魅力 -
    養賢堂 2013 ISBN:9784842505190
  • 進化する食品テクスチャー研究
    (株)エヌ・ティー・エス 2011 ISBN:9784860433871
  • 酵素利用技術体系
    (株) エヌ・ティー・エス 2010 ISBN:9784860432713
Lectures and oral presentations  (64):
  • コオロギの筋肉から回収した塩溶性タンパク質の熱的挙動
    (日本農芸化学会中四国支部第67 回講演会(例会) 2024)
  • タンパク質のおいしさ科学
    (バイオ・高分子研究会 2023)
  • 食品の物性に対する希少糖の影響
    (第47回 食品の物性に関するシンポジウム 2023)
  • オリーブ葉を活用した食品の社会展開
    (第6回黒潮カンファレンス 2022)
  • 繊維状タンパク質の構造特性を活かした食品の開発
    (第 5 回繊維学会西部支部 若手 講演会 2021)
more...
Works (2):
  • 佃煮の高品質化と高付加価値化に関する研究
    2005 - 2012
  • 肉類・魚介類を利用した高齢者向けのやわらか食の開発に関する研究
    2006 -
Education (3):
  • 1993 - 1995 Sophia University Graduate School Science and Technology Chemistry
  • 1991 - 1993 Sophia University Graduate Schooll Science and Technology
  • 1987 - 1991 Sophia University Science and Technology Department of Chemistry
Professional career (2):
  • PhD (Sophia Univeristy)
  • 理学修士 (上智大学)
Work history (6):
  • 2009/04 - Kagawa University Faculty of Agriculture Professor
  • 2004/10 - 2009/03 Kagawa University Faculty of Agriculture Associate Professor
  • 2003/10 - 2004/08 University of Guelph Ontario Agriculture Collage Research Associate
  • 2002/04 - 2003/10 Louisiana State University Agriculture Center Postdoctoral fellow
  • 1996/04 - 2002/02 University of British Columbia Faculty of Agricultural Sciences Postdoctoral fellow
Show all
Association Membership(s) (9):
日本食品化学学会 ,  日本水産学会 ,  日本農芸化学会 ,  国際希少糖学会 ,  日本食品科学工学会 ,  The Japanese Society For Foood Science and Technology ,  The Japanese Society of Fisheries Science ,  International Society of Rare Sugars ,  Japan Association of Food Preservation Scientists
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page