Rchr
J-GLOBAL ID:200901096102097160
Update date: Jul. 29, 2023
Matsui Tokumitsu
マツイ トクミツ | Matsui Tokumitsu
Affiliation and department:
Job title:
Professor
Research field (3):
Food sciences
, Applied microbiology
, Home economics, lifestyle science
Research keywords (8):
機能性食品
, きのこ
, 微生物
, 発酵
, Functional food
, Mushroom
, Microorganism
, Fermentation
Research theme for competitive and other funds (29):
- 1992 - 2009 担子菌の発酵能による機能性食品の開発
- 1998 - 2008 耐熱性きのこを用いた発酵食品への利用
- 2003 - 2004 生ケーキ”おいしさ”の尺度の数値化
- 2003 - 2004 減塩梅干し製造における食品加工に関する研究
- 2002 - 2003 きのこを用いた果実酒類:スピリッツ類・リキュール類の製造
- 2002 - 2003 担子菌のアルコール発酵能を用いた健康・機能性食酢の開発
- 2002 - 2003 きのこのアルコール発酵能を用いた健康・機能性食パンの開発
- 2002 - 2003 機能性アルコール飲料開発による西宮市地域産業の活性化
- 2001 - 2002 担子菌による穀類および豆類を用いた健康・機能性食品の開発
- 2001 - 2002 きのこを用いた抗トロンビン活性物質および線溶活性物質の製造
- 2002 - きのこを用いたビール・発泡酒の製造
- 2000 - 2001 機能性アルコール飲料開発による西宮市地場産業の活性化
- 2000 - 機能性アルコール飲料開発による西宮市地域産業の活性化
- 1998 - 2000 細胞融合による担子菌の育種と血栓症予防食品の開発
- 2000 - ドイツ留学助成金
- 1999 - 微生物の線溶酵素の検索と食品への利用
- 1997 - 1999 担子菌が生産する抗トロンビン活性物質の単離・同定とその生産株の育種
- 1995 - 野生担子菌の生産と新しい食品素材の開発
- 1995 - Study on Production of Wild Basidiomycetes and Development of New Food Material
- 1994 - Klebsiella pneumoniaeの新規アミノ酸脱水素酵素に関する研究
- 1994 - Study on Novel Amino Acid Dehydrogenase of Klebsiella Pneumoniae
- 1993 - 担子菌の人工栽培と細胞融合による育種
- 1993 - Study on Artificial Culture of Basidiomycetes and Improvement by Protoplast Fusion
- 新規機能性食品(発酵食品)の開発
- 担子菌による機能性食品の開発
- 担子菌によるアルコール飲料の生産
- Development of novel functional food(fermented food)
- Development of functional foods using mushrooms
- Production of alcoholic drink by mushroom fermentation
Show all
Papers (46):
-
Shinsuke Kanekiyo, Shoichi Hazama, Hiroko Takenouchi, Masao Nakajima, Yoshitaro Shindo, Hiroto Matsui, Yukio Tokumitsu, Shinobu Tomochika, Ryouichi Tsunedomi, Yoshihiro Tokuhisa, et al. IgG response to MHC class I epitope peptides is a quantitative predictive biomarker in the early course of treatment of colorectal cancer using therapeutic peptides. Oncology reports. 2018. 39. 5. 2385-2392
-
Yukio Tokumitsu, Kazuhiko Sakamoto, Yoshihiro Tokuhisa, Hiroto Matsui, Satoshi Matsukuma, Yoshinari Maeda, Koichiro Sakata, Hiroshi Wada, Hidetoshi Eguchi, Hiroyuki Ogihara, et al. A new prognostic model for hepatocellular carcinoma recurrence after curative hepatectomy. Oncology letters. 2018. 15. 4. 4411-4422
-
Takehiko Mima, Kazuyoshi Gotoh, Yumiko Yamamoto, Keiko Maeda, Taku Shirakawa, Shunsuke Matsui, Yumi Murata, Takaki Koide, Hiroshi Tokumitsu, Osamu Matsushita. Expression of Collagenase is Regulated by the VarS/VarA Two-Component Regulatory System in Vibrio alginolyticus. The Journal of membrane biology. 2018. 251. 1. 51-63
-
Matsui H, Sakamoto K, Matsukuma S, Tokumitsu Y, Tokuhisa Y, Kanekiyo S, Tomochika S, Iida M, Suzuki N, Takeda S, et al. [A Difficult Diagnostic Case of Pancreatic Acinar Cell Carcinoma]. Gan to kagaku ryoho. Cancer & chemotherapy. 2017. 44. 12. 1235-1237
-
Sekiya M, Sakamoto K, Matsukuma S, Tokuhisa Y, Tokumitsu Y, Matsui H, Kanekiyo S, Tomochika S, Iida M, Takeda S, et al. [A Case of Intrahepatic Cholangiocarcinoma with Ductal Plate Malformation Pattern]. Gan to kagaku ryoho. Cancer & chemotherapy. 2017. 44. 12. 1877-1879
more...
MISC (6):
Patents (11):
Books (55):
-
健康効果期待できる和洋融合漬物「チーズ味醂粕漬」
全国農業新聞松 2018
-
腸内環境整え血圧降下作用も 高級甘口ワイン「貴腐ワイン」
全国農業新聞 2018
-
アンチエイジングや血栓症予防に効果「泡盛」
全国農業新聞松 2018
-
ナタデココ カロリー低く食物繊維豊富、トクホにも
全国農業新聞松 2018
-
健康面でも優秀 幸福感もたらす「チョコレート」
全国農業新聞松 2018
more...
Lectures and oral presentations (47):
-
エルゴチオネインの高生産における培地条件の確立
(日本きのこ学会大会講演要旨集 2016)
-
米麹およびきのこ麹を用いた甘酒におけるアミラーゼ活性,プロテアーゼ活性
(日本きのこ学会大会講演要旨集 2016)
-
きのこ麹を用いた鮒ずしの二次発酵による機能性の向上
(日本きのこ学会大会講演要旨集 2016)
-
担子菌の発酵能によるエクオール生産のアプローチ
(日本きのこ学会大会講演要旨集 2016)
-
スエヒロタケ菌糸体による効果的なエルゴチオネイン生産培養法の確立
(日本栄養・食糧学会大会講演要旨集 2016)
more...
Works (93):
-
“きのこをたのしむ”フォーラム開催
松井 徳光 2017 -
-
きのこの発酵能
松井 徳光 2017 -
-
発酵食品のパワー
松井 徳光 2016 -
-
「発酵と酵素の機能食品研究会」
松井 徳光 2016 -
-
発酵の恵み
松井 徳光 2016 -
more...
Education (5):
- 1985 - 1989 Ehime University The United Graduate School of Agricultural Sciences
- - 1989 Ehime University Graduate School, Division of Agricltural Sciences
- 1983 - 1985 Kochi University
- 1979 - 1983 Kochi University
- - 1983 Kochi University Faculty of Agriculture
Professional career (2):
- Doctor degree of agriculture (Ehime University)
- Master degree of agriculture (Ehime University)
Work history (9):
- 2009/04 - 現在 Mukogawa Women's University School of Human Environmental Sciences
- 1998 - 2009 - 武庫川女子大学 生活環境学部 助教授
- 1991 - 1998 - 武庫川女子大学 家政学部 講師
- 1998 - - Mukogawa Women's University, Assistant Professor
- 1990 - 1991 Mukogawa Women's University
- 1990 - 1991 Mukogawa Women's University, Research Assistant
- 1991 - - Mukogawa Women's University
- 1989 - 1990 日本学術振興会 特別研究員 (京都大学・化学研究所)
- 1989 - 1990 Fellowships of the Japan Society for the Promotion of Science for Japanese Junior Scientists(Institute for Chemical Research, Kyoto University)
Show all
Committee career (15):
- 2017/04 - 現在 日本きのこ学会 理事兼副会長
- 2016/06 - 現在 発酵と酵素の機能食品研究会 会長
- 2011/04 - 現在 武庫川女子大学 学生部長
- 2011/04 - 現在 西宮市大学交流委員会運営委員会 副委員長
- 2011/04 - 現在 西宮市大学交流協議会地域連携推進委員会 委員長
- 2015/04 - 2017/03 日本きのこ学会 理事
- 2014/04 - 2017/03 たかしま発酵食文化カレッジ 学長
- 2013/04 - 2015/03 日本きのこ学会 将来構想委員会委員長
- 2008/04 - 2010/03 武庫川女子大学 学生部次長
- 2006/04 - 2008/03 武庫川女子大学 学生部常任委員
- 2005/04 - 2006/03 武庫川女子大学 教務委員
- 2002 - 2004 日本農芸化学会 代議員
- 2001 - 2003 日本応用きのこ学会 評議員
- 1999/04 - 2002/03 武庫川女子大学 学生部常任委員
- 1998/04 - 1999/03 武庫川女子大学 学生委員
Show all
Awards (5):
- 2017/05 - 兵庫県 知事表彰 栄養士養成功労賞
- 2015/09 - 日本きのこ学会 学会賞 きのこの発酵能による機能性食品の開発
- 2014/05 - 兵庫県 兵庫県栄養士会表彰 栄養士養成
- 2012/11 - 全国栄養士養成施設協会 全国栄養士養成施設協会表彰 栄養士養成
- 2011/06 - 内閣府林野庁 森喜作賞 きのこの発酵能による機能性食品の開発と普及
Association Membership(s) (7):
日本応用きのこ学会
, 日本家政学会
, 日本調理科学会
, 日本生物工学会
, 日本食品科学工学会
, 日本ビタミン学会
, 日本農芸化学会
Return to Previous Page