Rchr
J-GLOBAL ID:200901099352812530   Update date: Aug. 31, 2020

Wakamatsu Jun'ichi

ワカマツ ジュンイチ | Wakamatsu Jun'ichi
Affiliation and department:
Job title: Assistant Professor
Homepage URL  (2): http://lab.agr.hokudai.ac.jp/animproduct/foodsci/http://www.agr.hokudai.ac.jp/animproduct/meat/
Research field  (4): Animal production science ,  Animal production science ,  Food sciences ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (17): Diet-induced thermogenesis ,  パルマハム ,  亜鉛プロトポルフィリンIX ,  食肉製品 ,  プロトポルフィリンIX ,  亜鉛 ,  色 ,  ヘム ,  筋原線維 ,  タンパク質 ,  食肉 ,  ペプチド ,  筋原線維タンパク質 ,  機能性物質 ,  食肉タンパク質 ,  食肉利用学 ,  食肉生化学
Research theme for competitive and other funds  (17):
  • 2018 - 2019 食肉タンパク質の抗肥満および脂質代謝促進効果に関する研究(II)
  • 2016 - 2019 褐色脂肪組織の活性化に寄与する鶏肉・羊肉ペプチドの探索とその機構の解明
  • 2017 - 2018 食肉タンパク質の抗肥満および脂質代謝促進効果に関する研究
  • 2015 - 2016 ZnPP形成能を有する微生物の探索と応用
  • 2013 - 2015 国産赤身型牛肉である乳用種牛肉の輸入牛肉に対する差別化技術の開発
Show all
Papers (53):
  • Wakamatsu JI, Kawazoe H, Ohya M, Hayakawa T, Kumura H. Improving the color of meat products without adding nitrite/nitrate using high zinc protoporphyrin IX-forming microorganisms. Meat science. 2019. 161. 107989
  • Kumura Haruto, Satoh Megumi, Machiya Taiki, Hosono Makoto, Hayakawa Toru, Wakamatsu Jun-Ichi. Lipase and protease production of dairy Penicillium sp. on milk-protein-based solid substrates. INTERNATIONAL JOURNAL OF DAIRY TECHNOLOGY. 2019. 72. 3. 403-408
  • Akter M, Shiraishi A, Kumura H, Hayakawa T, Wakamatsu JI. Investigation of contributors to zinc protoporphyrin IX formation at optimum pH 5.5 in pork. Animal science journal = Nihon chikusan Gakkaiho. 2019. 90. 6. 774-780
  • Jun-ichi Wakamatsu, Mofassara Akter, Fumika Honma, Toru Hayakawa, Haruto Kumura, Takanori Nishimura. Optimal pH of zinc protoporphyrin IX formation in porcine muscles: Effects of muscle fiber type and myoglobin content. LWT. 2019. 101. 599
  • Kumura H, Ohtsuyama T, Matsusaki Y.-H, Taitoh M, Koyanagi H, Kobayashi K, Hayakawa T, Wakamatsu J.-I, Ishizuka S. Application of red pigment producing edible fungi for development of a novel type of functional cheese. Journal of Food Processing and Preservation. 2018. 42. 10
more...
MISC (161):
  • 王鴻誠, 尾崎あかり, 早川徹, 玖村朗人, 若松純一. パルマハムにおけるダークスポットの特性. 食肉の科学. 2019. 60. 1. 140
  • 窪野佑, 早川徹, 若松純一, 玖村朗人. L-ヒスチジンは低塩濃度条件下の天然アクトミオシンの加熱ゲル形成を抑制する. 食肉の科学. 2019. 60. 1. 140
  • 尾崎あかり, 早川徹, 玖村朗人, 若松純一. 小型乾塩漬ハムにおける亜鉛プロトボルフィリンIXの形成様相の観察. 日本畜産学会大会講演要旨. 2019. 125th. 203
  • 窪野佑, 若松純一, 玖村朗人, 早川徹. L-ヒスチジンは低塩濃度条件下の天然アクトミオシンの加熱ゲル形成を抑制する. 日本畜産学会大会講演要旨. 2019. 125th. 203
  • 王鴻誠, 尾崎あかり, 早川徹, 玖村朗人, 若松純一. パルマハムにおけるダークスポットの特性. 日本畜産学会大会講演要旨. 2019. 125th. 202
more...
Patents (18):
Books (14):
  • 乳肉卵の機能と利用
    アイ・ケイコーポレーション 2018 ISBN:9784874923542
  • 肉の機能と科学
    朝倉出版 2015 ISBN:9784254435504
  • Frontiers of Agricultural Science
    Shoukadoh Book Sellers 2015
  • 最新 畜産ハンドブック
    講談社 2014 ISBN:9784061537392
  • 畜産物利用学
    文永堂出版 2011 ISBN:9784830041211
more...
Lectures and oral presentations  (6):
  • 肉のかたさを科学的に考えてみよう!
    (北海道食文化研究会第7回セミナー 2018)
  • 肉を食べたい! 微生物の戦いと葛藤
    (北海道食文化研究会第4回セミナー 2017)
  • 体を温める食肉、冷やす食肉
    (第71回日本栄養・食糧学会大会 シンポジウム「 Meet the World of Meat! ~食肉のおいしさ・機能性・遺伝子制御の新展開~ 」 2017)
  • 肉の発酵と熟成
    (第二回「食と健康の達人」拠点シンポジウム北海道の発酵~ワインと食~ 2016)
  • 発色剤無添加食肉製品であるパルマハム中の新規色素,亜鉛プロトポルフィリンIXについて
    (日本畜産学会大会講演要旨 2014)
more...
Education (2):
  • 1992 - 1994 北海道大学大学院 畜産学専攻
  • 1986 - 1992 Hokkaido Univ.
Professional career (1):
  • 博士(農学) (北海道大学)
Work history (5):
  • 2013/01 - 現在 Hokkaido Univ. Associate professor
  • 2012/07 - 2012/12 Hokkaido Univ. Associate Professor
  • 2007/04 - 2012/06 Hokkaido Univ. Assistant Professor
  • 2002/05 - 2007/03 Hokkaido Univ. Assistant Professor
  • 1994/04 - 2002/05 Itoham Inc.
Committee career (10):
  • 2015/04 - 現在 日本食肉研究会 広報委員
  • 2015/04 - 現在 日本食肉研究会 常任幹事
  • 2015/04 - 現在 日本食肉研究会 評議員
  • 2015 - 現在 日本畜産学会 機関紙編集委員
  • 2017/10 - 2019/03 北海道環境生活部 エゾシカわな捕獲技術等検討会委員
Show all
Awards (2):
  • 2016/06 - The Ito Foundation Ito Foundation Award
  • 2008 - 畜産技術協会賞
Association Membership(s) (7):
ANIMAL SCIENCE AND AGRICULTURE HOKKAIDO ,  日本栄養・食糧学会 ,  Japan Society for Meat Science and Technology ,  日本畜産学会 ,  Hokkaido Animal Science and Agriculture Society ,  Japanese Society of Nutrition and Food Science ,  Japanese Society of Animal Science
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page