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J-GLOBAL ID:200901085970568984
Update date: Apr. 17, 2024
Higo Atsuko
ヒゴ アツコ | Higo Atsuko
Affiliation and department:
Bunkyo University
About Bunkyo University
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Detailed information
Job title:
Professor
Research field (2):
Energy chemistry
, Home economics, lifestyle science
Research keywords (2):
食物学
, Food Science
Research theme for competitive and other funds (12):
1998 - 鍋の昇降温特性
1998 - Thermophysical Properties of Pots and Pans
1997 - 加熱調理時の熱効率
1997 - Energy efficiency accompanied with cooking
1995 - 吸湿によるテクスチャー変化
1995 - Effect of Absorped Moisture on the Textural Properties of Low-Moisture Foods
1970 - マイクロ波の特殊加熱効果
1970 - Specific Effect by Microwave Heating
食品のガラス化
マイクロ波加熱、調理時の消費エネルギー
Glassy state of foods
Microwave Heating, Energy Consumption by Cooking
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Papers (15):
肥後 温子, 和田淑子, 佐藤之紀. 小麦粉焼成菓子の温度・湿度帯別力学特性と単分子層・多重層吸着水分量との関係. 2014. 61. 10. 486-496
HIGO Atsuko, TERAMOTO Ai, TOMINAGA Akiko, IBE Naoko. Comparison of the Energy Consumption of a Steam Convection Oven in Each Heating Mode. Science of Cookery. 2013. Vol.46. No.3. 221-230
肥後温子, 和田淑子, 佐藤之紀. 市販焼成菓子の吸湿時の硬化と多重層収着水分との関係. 食科工誌. 2012. 59. 11. 562-571
肥後温子, 和田淑子, 佐藤之紀. 小麦粉焼成菓子の吸湿時の硬化と多重層収着水分との関係. 食科工誌. 2012. 59. 11. 562-571
肥後温子, 大坪俊輔, 井部奈生子. 乾湿加熱法およびマイクロ波加熱法によるクッキー様菓子のテクスチャー比較. 調理科学会誌. 2012. Vol.45. No.3
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MISC (54):
Higo Atsuko, Mizukami Kazumi, Tominaga Akiko. Browning Rate of Food Cooked in Pans made from Carbon Steel and Fluoroplastic coated Aluminum. Journal of cookery science of Japan. 2004. 37. 2. 170-179
加熱調理法別エネルギー消費の実態と省エネへの一提案. 調理科学会. 2003. 平成14・15年日本調理科学会特別研究、「環境と調理科学」報告書
総説 マイクロ波の特殊加熱効果と発現機構. 戸板女子短期大学「研究年報」. 2002. 45. 187-200
和田 淑子, 小川 慶子, 肥後 温子. 吸湿による市販菓子類の破断特性値の変化とその要因. 日本食品科学工学会誌. 2002. 49. 12. 771-781
WADA Yoshiko, OGAWA Keiko, HIGO Atsuko. Effect of Low Moisture Absorption on the Breaking Properties of Gelatinized and Non-Gelatinized Noodles. Journal of home economics of Japan. 2002. 53. 4. 339-346
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Books (15):
最新 マイクロ波エネルギーと応用技術
株式会社 産業技術サービスセンター 2014
新しい業務用厨房計画と運用マニュアル,現場スタッフから見た業務用厨房機器への提言,業務用厨房の運用と厨房機器の最新情報
サイエンスフォーマル 2007
新版電子レンジこつの科学
柴田書店 2005
管理栄養士講座 健康・調理の科学
建帛社 2004
小児栄養(新保育シリーズ)
みらい社 1998
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Works (4):
Changes in Textural Properties of Low-Moisture Foods
2001 - 2002
低水分領域における食品の物性変化
2001 - 2001
マイクロ波加熱による特殊加熱効果・他2テーマ
1970 - 1999
Specific Effect by Microwave Heating
1970 - 1999
Education (4):
- 1969 Nara Women's University
- 1969 Nara Women's University Graduate School, Division of Home Economics
- 1967 Nara Women's University
- 1967 Nara Women's University Faculty of Home Economics
Professional career (1):
Doctor(Science) (Nara Women's University)
Work history (2):
1970 - 1999 20年間以上、非常勤講師の立場で研究、現在も
他大学との共同研究を続ける
Committee career (1):
日本調理科学会 評議員、関東支部役員
Awards (1):
1984 - 家政学会奨励賞
Association Membership(s) (4):
日本消費者教育学会
, 日本調理科学会
, 日本食品科学工学会
, 日本家政学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in
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