Rchr
J-GLOBAL ID:200901039413603767   Update date: Feb. 14, 2024

Takahashi Saori

タカハシ サオリ | Takahashi Saori
Homepage URL  (1): http://www.arif.pref.akita.jp
Research field  (2): Food sciences ,  Applied biochemistry
Research keywords  (12): N-アセチル-D-グルコサミン ,  結合タンパク質 ,  レニン ,  エピメラーゼ ,  インヒビター ,  プロテアーゼ ,  D-aspartyl endopeptidase ,  Binding proteinN-Acetyl-D-Glucosamine ,  Renin ,  Epimerase ,  Inhibitor ,  Protease
Research theme for competitive and other funds  (14):
  • 2014 - 2015 味噌由来アンギオテンシン変換酵素2作用物質に関する研究
  • 2013 - 2014 秋田県産てんこ小豆(黒ささげ)の機能性探索に関する研究
  • 2012 - 2013 血圧降下作用強化を目指した味噌の開発
  • 2011 - 2012 レニン阻害活性を強化した味噌の開発
  • 2008 - 2011 レニン阻害物質探索系の構築と食物由来レニン阻害物質の構造機能相関解析
Show all
Papers (128):
MISC (36):
Patents (10):
  • レニン阻害剤、キマーゼ阻害剤又は降圧剤、並びにレニン阻害活性及び/又はキマーゼ阻害活性を有する食品
  • アンギオテンシン変換酵素阻害ペプチド、該ペプチドを含有するアンギオテンシン変換酵素阻害剤、組成物及び食品、並びに、該ペプチドの製造方法
  • D-アスパラギン酸特異的エンドペプチダーゼ及びその生産菌
  • 蛋白質分解酵素活性が低減された乾燥マイタケ、その製造法並びに用途
  • 米飯類の製造方法および米粉加工類の製造方法
more...
Books (34):
  • 薬用食品の開発II 薬用・有用植物の機能性食品素材への応用
    シーエムシー出版 2012
  • Soybean Biochemistry, Chemistry and Physiology.
    InTech 2011
  • Advances in Chitin Science, Vol. 9 pp 89-94
    2006
  • Advances in Chitin Science Vol. 8
    Institute of Plant Science Protection, Poznan 2005
  • Identifiation of nucleotide binding residues for N-acetyl-D-glucosamine 2-epimerase.
    Advances in Chitin Science 2005
more...
Lectures and oral presentations  (188):
  • B38-CAP, a bacteria-derived ACE2-like enzyme, supresses cardiac remodeling and dysfunction in mice.
    (The 2nd JSC Council Forum on Basic Cardiovascular Research 2018)
  • Properties of carboxypeptidase deived from D-aspartyl endopepitidase producing bacteria Paenibacillus sp. B38.
    (2017)
  • Paenibacillus sp. B38由来カルボキシペプチダーゼのクローニングおよび大腸菌における発現
    (第30回 秋田応用生命科学研究会学術講演会 2017)
  • 高血圧制御を目指した食物由来レニン・アンギオテンシン系酵素類阻害物質の網羅的解析
    (第30回 秋田応用生命科学研究会学術講演会 2017)
  • 原核微生物由来D-アスパラギン酸エンドペプチダーゼ(パエニダーゼ)の各種組換え体の活性および宇宙ステーションを利用した結晶化
    (第29回 秋田応用生命科学研究会学術講演会 2017)
more...
Professional career (1):
  • Doctor of Agriculture (Ph.D.)
Work history (17):
  • 2017/04 - 現在 Akita Research Institute of Food and Brewing
  • 2009/06 - 2017/03 - 所長 秋田県総合食品研究所 食品加工研究所
  • 2002 - 2009 主席研究員 秋田県総合食品研究所
  • 2002 - 2009 Chief Researcher,Akita Research Institute of Food and Brewing
  • 2009 - -
Show all
Committee career (3):
  • 日本生化学会、日本農芸化学会、日本キチン・キトサン学会、日本食品科学工学会、 日本生化学会評議員
  • 日本生化学会 評議員
  • 日本キチン・キトサン学会 評議員
Association Membership(s) (9):
D-AMINO ACID RESEARCH SOCIETY ,  日本生物高分子学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本生化学会 ,  日本キチン・キトサン学会 ,  The Japanese Biochemical Society ,  Japanese Society for chitin and chitosan ,  Biotechnology and Agrochemistry ,  Japan Society for Bioscience
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page