Rchr
J-GLOBAL ID:200901087034331444
Update date: Aug. 18, 2024
AKIYAMA Kumiko
アキヤマ クミコ | AKIYAMA Kumiko
Contact this researcher
You can send email directly to the researcher.
Affiliation and department:
Showa Women's University
About Showa Women's University
Search "Showa Women's University"
Detailed information
Job title:
Professor
Research field (1):
Food sciences
Research keywords (2):
乳
, オリゴ糖
Research theme for competitive and other funds (7):
2022 - 正しい包丁操作を習得させるためにはファーストコンタクト以前をいかにすべきか
2018 - 2021 基礎的な包丁操作スキルを習得させるためのバイオメカニクス的根拠と教示方法の明確化
2015 - 2017 調理操作のバイオメカニクス的研究
┣DBThermus(/)-┫DB属由来のβ-グルコシダーゼによる転移オリゴ糖の生成
加水分解におけるアミノ酸の安定性
Transglycosylation by a β-glucosidase from ┣DBThermus(/)-┫DB species for syntesis of oligosaccharides.
Stadies on the stability of Amino Acids in the process of the Hydrolysis
Show all
Papers (11):
Akiyama. Biomechanics of Pealing a Whole Apple with a Kitchen Knife. 2021. 962
Study on Immersion Liquid Composition for Producing Pidan from Quail Eggs. 2017. 926. 35-40
Kumiko AKIYAMA. Method of Preparing Pidan: A Literture Search and a Study. Departments of Food Science and Nutrition & Human Health and Design of Showa Women's University. 2015. 902. 902. 34-45
Haga Ayano, Soda Isao, Okonogi Shigeo, Akiyama Kumiko. Galatin Gels Containing Microwave Treated Pineapple Juice. Departments of Food Science and Nutrition & Human Health and Design of Showa Women's University. 2014. 890. 32-35
Effect of Microwave Treatment on Protease Activity in Pineapple Juice. 2013. 878. 46-49
more...
MISC (33):
「畜産彙纂第七號」にみる1920年頃の各国の乳牛検定事業. 2022
清涼飲料水(ラムネ・サイダー)の近代史. 学苑. 2005. 第778号 29-42. No.778. 29-42
AKIYAMA Kumiko, OKONOGI Shigeo. Rapid Test for Coliforms in Fresh Foods Using Rapid Media-DO. Journal of Home Economics of Japan. 2004. Vol.55. No.5. 37-41
Akiyama Kumiko, Takase Mitsunori, Saito Tadao, Okonogi Shigeo. The specific regioselectivity of transfer activity of β-glucosidase from
Thermus
sp. and the NMR analysis of main transgalactosylation products from lactose using this enzyme. Milk Science. 2001. Vol.50. No.1. 7-10
Kumiko Akiyama, Mitsunori Takase, Koki Horikoshi, Shigeo Okonogi. Production of galactooligosaccharides from lactose using a β-glucosidase from Thermus sp. Z-1. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry. 2001. 65. 2. 438-441
more...
Books (5):
新ポケット 食品・調理実験辞典
幸書房 2016
食べ物と健康 食事設計と栄養・調理
南江堂 2014 ISBN:9784524268498
エキスパート 管理栄養士養成シリーズ 調理学
化学同人 2011 ISBN:9784759812350
ポケット食品・調理実験辞典
2007
新栄養士カリキュラム(短期大学)における生化学実験の指導と展開
1987
Lectures and oral presentations (43):
縦型ピーラーを用いた剥く操作の練習が包丁操作の習得に及ぼす影響
(日本調理科学会2023年度大会 2023)
Tips of a skilled movement for peeling a whole apple with a kitchen knife
(22nd IUNS-International Congress of Nutrition 2022)
包丁操作の教育方法とその実践効果
(日本調理科学会2022年度大会 2022)
基本的な包丁操作におけるバイオメカニクス的観察 -キュウリの小口切り-
(日本調理科学会2021年度大会 2021)
栄養に関する基礎知識II 食事摂取基準と献立作成・調理の基本
(2019年度 東京都指定 保育士等キャリアアップ研修 食育・アレルギー対応 2019)
more...
Professional career (1):
博士 (昭和女子大学大学院)
Work history (4):
2021/04 - 現在 Showa Women's University Professor
2015/04 - 現在 Showa Women's University
2015/04 - 現在 Showa Women's University Professor
2004/04 - 現在 Showa Women's University
Association Membership(s) (11):
日本食品科学工学会
, 日本官能評価学会
, Japanese Society of Dairy History
, 日本調理科学会
, 日本農芸化学会
, 日本食生活学会
, 日本酪農科学会
, 日本家政学会
, 日本栄養食糧学会
, 日本応用糖質科学会
, 日本栄養・食糧学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in
researchmap
.
For details, see here
.
Return to Previous Page
TOP
BOTTOM